Onko asumisoikeus osaomistusasumista?

Asumisoikeus ei ole osaomistusasumismuoto

Julkisessa keskustelussa usein sekoitetaan asumisoikeusasuminen osaomistusasumiseen. Ne eivät ole sama asia. Osaomistusasunto on asumisratkaisu, jossa asunnon ostaja maksaa aluksi vain osan asunnon hinnasta ja asuu asunnossa vuokralaisena. Tämä mahdollistaa asunnon hankkimisen pienemmällä alkupääomalla. Osaomistusasunnon ostaja maksaa tyypillisesti 15-50% asunnon hinnasta, ja loppuosasta maksetaan vuokraa. Vuokra-aikana on mahdollista lunastaa asuntoa omaksi lisäosuuksin, kunnes koko asunto on maksettu ja omistus siirtyy ostajalle kokonaisuudessaan. Asumisoikeusjärjestelmä poikkeaa osaomistuksesta siten, että asuntoa ei voi omistaa.  Asumisoikeusasuntoon pääsee tehtyään asumisoikeussopimuksen ja maksettuaan asumisoikeusmaksuna osan asunnon hankintahinnasta. Sen jälkeen maksetaan asumisen aikana käyttövastiketta. Asuntoa ei voi lunastaa omaksi, mutta asukkaalla on pysyvä asumisturva ja käyttövastike on vapaarahoitteista vuokraa alhaisempi.

Kuinka osaomistusasunto muuttuu omaksi?

Osaomistusasunnon muuttaminen täysin omaksi tapahtuu lunastamalla asunnon jäljellä oleva osuus. Osaomistusasunnon lunastaminen omaksi on mahdollista vuokrakauden päätyttyä hinnalla, joka perustuu asunnon alkuperäiseen hankinta-arvoon. Hinta lasketaan siten, että asunnon alkuperäisestä hankinta-arvosta vähennetään asukkaan maksama alkusijoitus ja mahdolliset lisäosuudet. Asuntojen arvon vaihtelut eivät siten vaikuta osaomistusasunnon hintaan, vaan asukas tietää jo osaomistussopimusta tehdessään, minkälaiseksi asunnon lopullinen kauppahinta muodostuu.

Asumisoikeus on osaomistusasumismuotoa suositumpaa

Markkinoilla on useita osaomistusasumisasuntoja tarjolla. Asumisoikeus on kuitenkin havaittu paljon suositummaksi välimalliksi. Asumisoikeusasuminen on vuokralla asumisen ja osaomistusasumisen välimuoto. Siinä asukas maksaa ensin asumisoikeusmaksun, joka on enintään 10 tai 15 % asunnon hankintahinnasta, ja sen jälkeen kuukausittaista käyttövastiketta. Asumisoikeusasuminen on vuokra-asumista vakaampaa, koska asukkaalla on elinikäinen oikeus asua asumisoikeusasunnossaan.
Edellinen
Asuntoja kasvualueille: Tuusula Hyrylä
Seuraava
Avain Yhtiöille voitollinen vuosi 2023