Yliopiston Kumpulanmäki kehittyy

Avaimen ehdotus “Kustaanportti” voitti arkkitehtikilpailun

Senaatti-kiinteistöt ja Helsingin Yliopistokiinteistöt Oy järjestivät kumppanuus- ja tarjouskilpailun keväällä 2022 Kumpulanmäen alueen pohjoisimmasta korttelikokonaisuudesta Kustaa Vaasan tien ja Pietari Kalmin kadun risteyksessä. Avain Yhtiöt ja A. Ahlström Kiinteistöt voittivat kilpailun Arkkitehtitoimisto HMV Oy:n laatimalla ehdotuksella nimeltään ”Kustaanportti”. Kortteli sijoittuu uusien suunniteltujen joukkoliikenneraideyhteyksien Viikki-Malmi ja Kalasatama-Pasila risteyskohtaan Lahdenväylän varteen, mikä sitoo tulevan alueen tiiviisti osaksi kantakaupunkia.

”Kumppanuuskaavoituksen tuloksena on yhteisesti löydetty ratkaisu, jossa samaan kortteliin on mahdollista toteuttaa kokonaisuus, mikä vastaa Helsingin asuntokysyntään ja mahdollistaa monipuolisen toimitilakokonaisuuden rakentumisen yliopiston yhteyteen. Samalla se toimii kaupunkikuvaa ja Kumpulan kampusaluetta virkistävänä elementtinä, porttina kantakaupunkiin”, toimitusjohtaja Perttu Liukku summaa Avain Yhtiöltä.

Kaavaehdotus sisältää monipuolisesti eri asumismuotoja sekä toimitilaa. Pitkään rakentamattomana olleet aiemmin valtio- ja yliopistokäyttöön osoitetut tontit on nyt kaavoitettu asumiselle, palveluille ja yrityksille. Kohteeseen rakentuu asumisoikeusasuntoja, pitkän korkotuen vuokra-asuntoja ja vapaarahoitteista asuntotuotantoa. Monipuolisen huoneisto- ja hallintojakauman ansiosta esimerkiksi perheelliset opiskelijat voivat löytää itselleen tilavan ja kohtuuhintaisen kodin tulevasta korttelista. Yliopistokampuksen läheisyys sekä muuntojoustavat tilat tekevät toimitilasta houkuttelevan kohteen yksityisille tai julkisille toimijoille. Kaavoitus tuo alueelle kaivattuja palveluita; kahvila- ja ravintolatoimintaa sekä päivittäistavarakaupan.

”Kumpulan kampuksen kehittäminen on edennyt saumattomasti toivottuun suuntaan. Yliopistokampuksesta on rakentumassa entistä elinvoimaisempi alue, jossa luonnontieteen opetus ja tutkimus, yritykset ja viihtyisä asuinympäristö kohtaavat. Luotettavien kumppaneiden mukaan tulo aikaisessa vaiheessa mahdollistaa hyvän yhteistyön ja varmistaa tavoitteiden toteutumisen. Ilolla odotan kaavan etenemistä ja uudistusten toteutusta” toteaa Jaana Ihalainen, Helsingin Yliopistokiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja

”Sijoitamme strategiamme mukaisesti laadukkaisiin toimitilakohteisiin pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa. Näemme tutkimus- tiede- ja yritystoiminnan yhdistämisessä paljon mahdollisuuksia.  Yhteistyö on ollut sujuvaa hankkeeseen ryhtyvien ja kaupungin kaavoituksen sekä yliopistokiinteistöjen välillä”, toteaa toimitusjohtaja Peter Ahlström A. Ahlström Kiinteistöiltä. Avain Yhtiöillä ja A. Ahlström Kiinteistöillä on pitkä historia kaupunkialueiden kehittämisessä sekä asuntojen ja toimitilojen hallinnoinnissa. Molemmat tahot lähtevät hankkeeseen pitkäaikaisiksi omistajiksi. 

Lisätietoja:

Perttu Hettula, rakennuttajapäällikkö 044 336 9913 perttu.hettula@avainyhtiot.fi

Helsingin Sanomien uutinen 1.10.2022 aiheesta.

HankeKumpulanmäki
Kokonaislaajuus21 000 kem2
Avaimen osuus yhteishankkeesta11 500 kem2
Asuntoja170 kpl
Toimistotilaa 9100 kem2
Liiketilaa 850
Arvioitu rakentamisen aloitus2024
Arviolta valmis2026