1. Säädä huonelämpötilat kohdilleen
Tiesitkö, että yhden asteen sisälämpötilan alentaminen säästää viisi prosenttia energiakuluissa? Liian korkea sisälämpötila ei ole myöskään terveydelle hyväksi.
Hanki kunnollinen lämpömittari ja säädä termostaatista, kunnes lämpötila on 20–21 celsiusasteessa. Makuuhuoneessa lämpötila voi olla jopa 19 astetta, silloin myös nukut paremmin. Jos kylpyhuoneessasi on sähköinen lattialämmitys, säädä termostaattia niin, että lattia jalkojen alla ei tunnu lämpimältä eikä kylmältä.
2. Käytä vettä maltilla
Katso kellosta, kauanko vietät aikaa suihkussa. Viisi minuuttia olisi maksimiaika suihkutteluun. Se onnistuu, kun sammutat vedentulon saippuoinnin ajaksi.
Älä huuhtele likaisia astioita äläkä tiskaa käsin, vaan käytä astianpesukonetta. Kaavi tähteet lautaselta biojätteeseen. Suosi koneen eko-ohjelmaa, sillä se käyttää noin kolmasosan vettä ja energiaa verrattuna pikaohjelmiin.
3. Sammuta valot ja valmiustilat
Sammuta valot aina, kun poistut huoneesta. Vaihda loppuun palaneet polttimot energiapiheihin ledeihin.
Irrota laturit aina latauksen jälkeen pistorasiasta.
Kytke televisiot, tietokoneet, näytöt, modeemit ja reitittimet on/off-kytkimellä varustettuun jatkojohtoon. Näin sammutat helposti sähköä kuluttavat valmiustilat, kun et käytä laitteita.
4. Kokkaa kerralla enemmän
Uuni on keittiön sähkösyöppö. Kun lämmität uunin, valmista kerralla useita ruokia tai suurperheen annoksia. Saat samalla pakastimeen valmiita ruokia, joita on kiireisessä arjessa helppo lämmittää mikroaaltouunissa.
Suosi muutenkin energiatehokasta mikroaaltouunia ruoanlaitossa.
5. Sammuta kahvinkeitin
Tiesitkö, että jos pidät kahvinkeitintä päällä pari tuntia päivässä, se kuluttaa vuodessa yli 300 euron verran sähköä! Sitä paitsi mitä kauemmin kahvi on kuumalla levyllä, sitä kitkerämpää se on. Kaada siis valmis kahvi termoskannuun tai hanki termoskeitin.
6. Huolla pakastin
Muista sulattaa pakastin aika ajoin, viimeistään pakkaskeleillä, sillä laitteen sisälle muodostunut jää eristää kylmäkanavistoja ja aiheuttaa laitteen sähkötoimisen kompressorin jatkuvan käymisen.
Imuroi samalla kylmälaitteen tausta pölystä. Kun laitat kylmälaitteen takaisin paikoilleen, jätä viiden senttimetrin rako takaseinän ja laitteen välille.
7. Kiinnitä huomiota ilmanvaihtoon ja vältä tuuletusta
Kerrostaloissa on keskitetty ilmanvaihto, mutta rivitaloissa ilmanvaihtoa säädetään liesikuvun säätimestä. Kun koti jää tyhjilleen, säädä ilmanvaihto mahdollisimman pienelle, mutta älä sammuta sitä kokonaan.
Vältä tuulettamista lämmityskaudella, sillä ilmanvaihto on kuitenkin päällä koko ajan. Jos huomaat, että tuloilma on talvikaudella liian lämmintä – sen tulisi olla 17–19 celsiusasteista – ilmoita asiasta huoltoyhtiölle.
8. Käytä sähköä muuallakin järkevästi
Ethän turhaan jätä valoja päälle myöskään jätehuoneeseen, kellarikäytävälle tai ulkovarastoon?
Jos saunominen on intohimosi, sauno silloin, kun sähkö on edullisimmillaan. Muista myös uimahallit, sillä niiden saunat ovat päällä joka tapauksessa.
Käytä auton lohkolämmitintä vasta, kun ulkolämpötila on alle 5 astetta. Vältä auton sisätilalämmittimen käyttöä.
Energian riittävyys
Kun käytät järkevästi sähköä ja vältät huippukulutusajat kello 8–10 ja 16–20, sähköä riittää tulevana talvena kaikille.
Vaikutus omaan talouteen
Energian hinnannousu aiheuttaa paineita nostaa vuokria ja vastikkeita, koska asumiseen liittyvien kustannusten hinta nousee.
Vaikutus yhteiskuntaan
Vastuullinen energiankäyttö on yhteiskunnallinen teko. Mitä enemmän kulutamme nyt energiaa yhtäaikaisesti, sitä kalliimpaa se on.
Oletko keksinyt vinkin, jonka avulla säästät energiaa? Ilmianna oma energiavinkkisi Avain&Koti-lehden toimitukselle osoitteeseen info@avainyhtiot.fi.
Kaikkien vastanneiden kesken arvomme 10 kpl energiakulutusmittaria.
Ps. Voit seurata omaa sähkönkäyttöäsi sähköyhtiösi tarjoamalla sovelluksella.
Teksti Jaana Kalliokoski Kuva Getty Images