Aloita keittiössä jakamalla jätevaunun lokerot eri jätteille sen mukaan, paljonko mitäkin jätettä kertyy ja kuinka usein. Jos muovijätettä kertyy eniten, kerää sitä isoimpaan sankoon.
”Jätevaunussa riittää harvoin tila kaikelle kerättävälle jätteelle. Saisitko konmarittamalla lisätilaa jostain keittiön kaapista?” sisustussuunnittelija Maru Hautala ehdottaa.
Paras paikka jätteelle olisi tiskialtaan oikealla puolella, Maru sanoo. Tällöin vesipisteen edessä työskentely onnistuisi, vaikka jätevaunu olisi auki.
”Biojätteen siirtelystä altaasta roskikseen syntyy usein sotkua. Siinä voi auttaa altaaseen kiinnitettävä keräysastia, joka on kätevä kipata isompaan bioroskikseen.”
Jätepiste ja kodin yleisilme siistiytyy, kun eri jätteille on omat keräyspaikkansa.
”Usein keittiö on ahdas ja pieni tila, joten kaikkea kierrätystä ei kannata keskittää sinne. Kierrätykseen voi hyödyntää myös eteistä, varastoa tai terassia.”
Jätepisteen sijainnin tulisi kuitenkin olla niin kätevä, ettei synny houkutusta heittää jätettä sekajätteeseen. Se kannattaa sijoittaa myös niin, että roskat on helppo napata mukaan ulos lähtiessä. Sen puolesta eteinen on hyvä paikka. Voisiko sieltä varata yhden kaapin kierrätykselle ja hankkia sinne kannellisia pinottavia muovilaatikoita tai ulosvedettäviä laatikoita?
Jätteet voi piilottaa katseilta tai jättää esille, jos keräysastia on kaunis.
”Eteiseen sopii säilytyspenkki, jonka sisään saa kierrätyspisteen. Kiinnitä seinälle nättejä koukkuja ja ripusta niihin kauniita kestokasseja paperin ja kartongin keräykseen. Käytä jätteiden keräykseen ruskeita paperipusseja ja sisältä muovipinnoitettuja juuttikasseja. Ne kestävät katseita paremmin kuin muovikassit”, Maru vinkkaa.
Litistämällä roskia ja pakkaamalla niitä sisäkkäin saat jätepistettä siistimmäksi. Huuhtele, kuivata ja lado maitopurkit ja muut kartonkipakkaukset sisäkkäin. Metalliset säilyketölkit voi myös litistää ja latoa sisäkkäin. Sen sijaan muovipakkauksia saa laittaa toistensa sisään vain, jos ne ovat samaa muovia. Muuten se sotkee muovien lajittelua. PVC-muovia (3) ei saa laittaa kierrätykseen lainkaan. Huuhtaise metalli-, lasi- ja muovipurkit ja -pakkaukset ennen kierrätystä kylmällä vedellä tai pyyhkäise talouspaperilla.
KUVA Getty Images