Kohti savutonta asumista

Vähitellen Avain Asunnot muuttuu savuttomaksi kaikkien asuntojen osalta. Avaimen uudet talot ovat savuttomia ja vanhoissakin tupakointi on rajoitettu.

Muistatko vielä niitä aikoja, kun lentokoneessa sai polttaa? Nyt ajatus kuulostaa epätodelliselta. Tulevaisuudessa kauhistelemme aikoja, kun ihmiset tupakoivat kotonaan sisätiloissa, tai kun naapurin tupakansavu leijui suoraan ikkunasta sisään.

Vuoden 2017 alusta Suomen tupakkalaki on mahdollistanut taloyhtiöille tupakointikiellon hakemisen kunnan terveysviranomaiselta huoneistojen parvekkeille, huoneistojen käytössä oleville pihoille sekä sisälle huoneistoihin, jos savua voi kulkeutua muiden asukkaiden parvekkeille, pihoille tai huoneistoihin. Tupakointikiellon hakeminen edellyttää asukaskokouksen päätöstä.

Viimeisin tupakkalain muutos tuli voimaan vuonna 2022. Muutoksen myötä taloyhtiöillä on oikeus kieltää tupakointi myös kaikissa taloyhtiön hallintaan kuuluvissa yhteisissä ulkotiloissa.

Uusimmat talot täysin savuttomia

Lain tavoitteena on tupakkatuotteiden käytön loppuminen vuoteen 2030 mennessä. Yksi askel tässä on tupakoinnin rajoittaminen taloyhtiöissä. Avain Asunnoilla kaikki elokuun 2019 jälkeen valmistuneet talot ovat täysin savuttomia. Näissä taloissa tupakointi ja sähkösavukkeiden käyttö on kielletty kaikkialla kiinteistön ulko- ja sisätiloissa koko kiinteistön rajojen sisäpuolella.

Muissa Avaimen taloissa tupakointi on sallittu erikseen merkityillä kiinteistön piha-alueilla. Tupakoitsijan tulee aina huomioida muut asukkaat. Jos talossa on erillinen tupakointipaikka, on tupakointi sallittu ainoastaan tällä merkityllä paikalla. Mikäli tupakointi koetaan haitalliseksi, on asia tuotava asukaskokoukselle ja isännöitsijälle kohtuuttomuuden selvittämiseksi.

Vähitellen Avain Asunnot muuttuu savuttomaksi kaikkien asuntojen osalta: uusien asukkaiden sopimukset ovat kieltäneet tupakoinnin huoneistoissa ja parvekkeilla loppuvuodesta 2023 alkaen myös vanhoissa kiinteistöissä. Tällöin koko kiinteistö ei välttämättä ole vielä savuton, sillä taloyhtiöissä voi olla asukkaita, joilla on vanha vuokrasopimus, joissa ei ole tupakointikieltoa.

Isännöitsijä Kirsi Pitkänen: ASO-kerrostalon asukkaat hakivat tupakointikieltoa asukaskokouksen päätöksellä

Kuopiolaisen vuonna 2017 valmistuneen ASO-kerrostalon asukkaat kyllästyivät siihen, että naapurin tupakansavu kantautui parvekkeille ja aiheutti hajuhaittaa. Varsinkin kuumina kesäpäivinä asukkaat olisivat mielellään pitäneet huoneiston ikkunoita ja parvekelasituksia auki, mutta hajuhaitan takia se ei ollut mahdollista. Tupakansavu ja -haju kulkeutui parvekkeille jopa lasitusten ollessa kiinni.

Asukkaat halusivat kieltää parveketupakoinnin. He ottivat yhteyttä Avain Asuntojen isännöintiin ja asia otettiin käsiteltäväksi asukaskokouksessa. Taloyhtiössä on 32 huoneistoa ja 42 asukasta. Asunnoissa on lasitetut parvekkeet ja yksi huoneisto, jossa on lasitettu terassi ja asuntopiha. Asukaskokous päätti edistää tupakointikieltohakemusta.

Asukkaille järjestettiin asianmukainen kysely, jonka tulokset käsiteltiin uudessa asukaskokouksessa. Asukaskokouksessa todettiin, että enemmistö puoltaa tupakointikiellon hakemista parvekkeille ja asuntopihoille.

Kolmen kuukauden moiteajan jälkeen isännöitsijä koosti hakemuksen ja toimitti sen edelleen Kuopion kaupungin ympäristöterveyslautakunnan päätettäväksi. Päätös saatiin noin kuukauden kuluttua.

Taloyhtiössä oli jo ennestään järjestyssääntöihin perustuva tupakointikielto. Talon asukkaita on tiedotettu tupakointikiellon astumisesta voimaan myös asuntopihoilla ja parvekkeilla Kotiavain-sovelluksen ja ilmoitustaulujen kautta. Asukkaat ovat olleet tyytyväisiä muutokseen.

Asukaskokous tai asukastoimikunta voi nostaa esille oman talon tupakointipaikan tarpeellisuuden ja tehdä siitä esityksen isännöitsijälle.

Kansanterveysjärjestö ASH:n ry:n toiminnanjohtaja Mervi Hara: Kaikilla pitäisi olla oikeus savuttomaan kotiin

Tupakansavun ei pidä päästä naapurin asuintiloihin. Tupakansavu on epämiellyttävää, mutta se on myös terveyshaitta. Ihmisiä suojataan tupakansavulle altistumiselta työpaikoilla ja ravintoloissa, mutta oikeutta savuttomaan kotiin lainsäädäntö ei vielä tue. Siksi Suomen ASH ajaa muutosta tupakkalakiin ja Avain Asunnot tukee tätä tavoitetta. 

Tupakansavun terveyshaitat korostuvat, jos asukkaalla on vaikeuksia poistua kotoaan sairauden tai toimintakyvyn rajoitteen vuoksi. Myös viime aikoina yleistynyt etätyö ja -opiskelu lisäävät altistumista kotioloissa. Asuntojen tupakansavulle altistuvat lisäksi lapset ja esimerkiksi omaishoitajat.

Suomen ASH:n vuonna 2020 tekemän mielipidekyselyn mukaan 49 prosenttia kerrostaloasukkaista raportoi asuntoon tai parvekkeelle kulkeutuvasta tupakansavusta. Heistä 82 prosenttia koki sen häiritseväksi – tupakoivistakin 40 prosenttia.

Suomen ASH:n vuonna 2022 teettämässä tutkimuksessa 59 prosenttia väestöstä kannatti parveketupakoinnin täydellistä kieltämistä. Varsinkin pienten lasten vanhemmat kokivat ongelmalliseksi, kun lasta ei voi nukuttaa parvekkeella tupakansavun vuoksi.

Lakimuutoksen tavoitteena on, että väestöstä enintään viisi prosenttia käyttää tupakka- tai nikotiinituotteita vuonna 2030.

Suomen ASH on vuonna 1989 perustettu, valtakunnallinen kansanterveysjärjestö ja tupakkapolitiikan asiantuntija.

Teksti Satu Kärki – kuvitus Getty Images

Mitä laki sanoo?

Tupakkalain mukaan asuntoyhteisön yhteisissä ja kaikille tarkoitetuissa sisätiloissa ei saa tupakoida. Lisäksi asuntoyhteisö voi kieltää tupakoinnin yhteisillä alueilla. Tupakkalain mukaan on mahdollista hakea tupakointikieltoa myös asuntoihin.

Tupakkalain perusteella asuntoyhteisö voi kieltää tupakoinnin

• asukkaiden yhteisissä ulkotiloissa

• rakennuksen sisäänkäyntien ja ilmanottoaukkojen lähellä

• lasten leikkialueella

• yhteisillä parvekkeilla.

Lähde: Isännöintiliitto

Mitä tapahtuu, jos asukas ei noudata tupakointikieltoa?

Sopimuskohtaisen tupakointikiellon noudattamatta jättäminen on sopimusrikkomus, joka voi johtaa asumisoikeus- tai vuokrasopimuksen purkuun. Viranomaisen määräämän tupakointikiellon noudattamatta jättäminen voi niin ikään johtaa sopimuksen purkuun. Lisäksi tupakoitsijalle tulee yleensä korvattavaksi tupakoinnin aiheuttamat korjaustarpeet. Tupakointi kellastuttaa pintamateriaaleja ja haju imeytyy pitkällä aikavälillä huokoisiin pintoihin, kuten seinä- ja kattopintoihin, sekä kiinteisiin kalusteisiin, kuten kaapistoihin. Hajuhaitat voivat aiheuttaa laajankin korjaustarpeen asukasvaihdon yhteydessä.

Näin asukkaat hakevat tupakointikieltoa

Tupakointikiellon hakuprosessi alkaa yksittäisen asukkaan tai asukastoimikunnan omasta aloitteesta. Päätös kieltohakemuksen tekemisestä tehdään asukaskokouksessa. Tupakkalain mukaan huoneiston haltijaa on kuultava ennen kiellon hakemista.

Lopullisen kieltopäätöksen tekee viranomainen.

• vie asia asukastoimikuntaan tai asukaskokoukseen

• asukastoimikunta tai isännöitsijä järjestää sääntömääräisen kokouksen, missä asiaa käsitellään

• asukkaille järjestetään kysely, miten asiassa edetään

• asukaskokouksen enemmistö päättää, haetaanko tupakointikieltoa

• isännöitsijä tekee hakemuksen ja hoitaa vaadittavat allekirjoitukset

• hakemus voidaan viedä eteenpäin kolmen kuukauden moiteajan jälkeen

Isännöintiliitto on yhdessä Kiinteistöliiton, Kuntaliiton, Helsingin kaupungin ja Valviran kanssa laatinut tupakointikiellon hakemiseen ohjeet ja lomakkeet. Ohjeet opastavat taloyhtiöitä tupakointikieltojen hakemisessa ja yhdenmukaistavat asian viranomaiskäsittelyä valtakunnan tasolla.

Lähde: Isännöintiliitto