Kysymyksiä ja vastauksia sähkönsäästöstä

Sähkön säästöstä

Voiko pyykkiä pestä yöllä ja lattialämmityksen sulkea? Vastaamme sähkönsäästöön liittyviin kysymyksiin.

Saako yöllä pyörittää astianpesu- ja pyykin­pesukonetta?

”Kyllä saa ja kannattaakin. Jos talossa on asuntojen välillä huono ääni­eristys, tarkista naapurilta, häiritsevätkö kantautuvat äänet. Koneiden käyttöä pitäisi aina vahtia. Varsinkaan astianpesukoneita ei tulisi jättää valvomatta. Vakuutusyhtiöt edellyttävät valvomaan pesukoneita, jos ne sijaitsevat tiloissa, joissa ei ole lattiakaivoa.”

Onko edullisempaa pestä pyykkiä pesu­tuvassa kuin kotona? 

”Avain Asunnoilla pesutuvan käyttö on ilmaista, joten se on sinänsä Avaimen asukkaille edullisempaa. Oikeasti asia tietysti riippuu pestävän pyykin määrästä. Kun pyykkiä on koko koneellisen verran, on toki energiatehokkaampaa pestä isommalla koneella.”

Mitä pesukoneen pyö­rittäminen nykyhinnoilla maksaa? Entä sähkö­auton lataaminen?

”90 asteen pesuohjelma voi kuluttaa jopa 2 kilowattituntia pesukerralla, kun 40 asteen pesuohjelman kulutus on noin 0,5 kilowattituntia. Sähkön hinnasta riippuen pesu maksaa muutamasta kymmenestä sentistä euroon.

Pyykin koneellinen kuivaus maksaa pesua enemmän, sillä kuivausrumpu kuluttaa sähköä yhdellä käyttökerralla noin 2,5 kilowattituntia. Kuivauksen hinta riippuu sähkön hinnasta.

Nyrkkisääntönä on hyvä suosia matalia pesulämpötiloja ja välttää koneellista kuivausta.

Sähköauton lataaminen maksaa Avain Asuntojen latausasemista vuoden 2023 alusta alkaen 0,30 euroa/kW. Jos tolpasta ladataan esimerkiksi 20 kW, jolla ajaa noin 100 kilometriä, maksaa se mainitulla sähkön hinnalla 6 euroa. ”

Kaikki sähköauton lataus­pistokkeet on talossani varattu. Miten saisin sellaisen itselleni?

”Sähköauton lataustarpeesta tulisi olla yhteydessä isännöitsijään. Mikäli kohteella on varattuna sähköauton latauspaikkoja sellaisille henkilöille, jotka eivät niitä käytä, pyritään vaihtamaan autopaikkoja. Tapauskohtaisesti teemme myös uusien latauslaitteiden asennuksia.”

Saako Avaimelta lai­na­ta sähkön­kulutus­mittareita?

”Meillä ei valitettavasti ole sähkönkulutusmittareita asukkaiden käyttöön. Sähköyhtiöillä on yleensä tarjota tuntiseurantapalveluita oman sähkönkäytön seurantaan. Halutessaan oman kulutusmittarin voi ostaa muutamalla kympillä vähittäistavarakaupasta.”

Voinko sulkea kylpy­huoneen lattia­lämmi­tyksen aamulla ja laittaa sen päälle illalla ennen kuin menen suihkuun?

”Lattialämmitystä ei saa sulkea. Se tulee säätää niin, että lattia ei tunnu lämpimältä eikä kylmältä.”

Voisiko taloyhtiön saunassa olla yleiset saunavuorot miehille ja naisille?

”Moni on harventanut saunomista kotona kalliin sähkön takia. Joissakin Avain Asuntojen taloissa on jo nyt niin kutsuttuja lenkkisaunavuoroja kerran viikossa. Niitä voidaan toki järjestää muihinkin kohteisiin tarpeen ja kiinnostuksen mukaan.”

Miten matalaksi kodin lämpötilan voi laskea, jos on poissa pidemmän aikaa?

”Alin turvallinen ­lämpötila on 15−16 astetta. Esimerkiksi moni kodinkone­valmistaja toivoo, ettei kodinkoneita seisotettaisi liian viileissä olosuhteissa. Lisäksi on tärkeää huolehtia riittävästä ilmanvaihdosta, oli sisälämpötila ­mikä tahansa. Jos ilmanvaihdon tehoa voi säätää, riittää, että se on minimillä.”

Kannattaako tuulettaa, vaikka lämpöä karkaa?

”Jos huoneilma tuntuu tunkkaiselta, ikkunan voi avata tarpeen mukaan, mutta talvella mielellään vain vähäksi aikaa. Tuuletuksen tulisi tapahtua automaattisesti ilmanvaihdon tehostumisella, mutta jos pakkasta on yli 8 astetta, se ei toimi. Jos kodin ilma tuntuu jatkuvasti tunkkaiselta, ilmoita siitä huollolle osoitteessa avainasunnot.fi/­vikailmoitus.”

Miten mahdolliset sähkökatkot vaikuttavat Avain Asukkaisiin?

”Mahdolliset alueelliset sähkökatkot vaikuttavat myös Avaimen asukkaisiin, eikä sähköä tule tällöin kotiin. Olemme informoineet huoltoyhtiöitä siitä, miten sähkökatko tulee huomioida kiinteistötekniikan osalta. Asukkaiden varautumista olemme pyrkineet helpottamaan tiedottamalla ja ohjeistamalla. Lisätietoja varautumisesta sekä toimimisesta sähkökatkon aikana saa paikallisen tai minkä tahansa sähköverkkoyhtiön nettisivuilta. Kotiin kannattaa varata ainakin ruokaa, vettä, valon- ja varavirranlähteitä sekä ­käteistä.”

Juho-Pekka Sivula, talotekniikkapäällikkö
Juho-Pekka Sivula, talotekniikkapäällikkö, Avain Yhtiöt

Kuva Getty Images