Tekoäly optimoi
Kiinteistöjen energiantehokkuutta parannetaan tekoälyn avulla. Myös asukas ja ympäristö kiittävät.
“Tekoäly huomaa viat ja poikkeamat välittömästi.”
“Avaimen kaikista asuinkiinteistöistä kertyy joka päivä valtavat määrät dataa lämmön, sähkön ja veden kulutuksesta. Enerkey on energianhallinnan pilvipalvelu, joka hyödyntää tätä kertynyttä tietoa energiantehokkuuden parantamiseksi. Ines-tekoälymme analysoi energiankulutustiedot vasten ulkolämpötilaa, säätä ja kiinteistön perustietoja.
Järjestelmä käy läpi kaiken datan joka yö. Vaikka joku asia olisikin ollut eilen vielä kunnossa, se voi olla pielessä tänään. Tekoälyltä mikään ei jää huomaamatta ja siksi se auttaa reagoimaan nopeasti ja ennakoivasti. Parhaassa tapauksessa asukas ei edes ehdi huomata minkään olevan vialla.
Tietoa analysoimalla tekoäly voi löytää poikkeamia tai ongelmia. Se voi esimerkiksi huomata, että jossain talossa energiankulutus on epätavallista tuulisella säällä, mikä voi kieliä ongelmasta talon rakenteissa. Jossain talossa taas lämmitysjärjestelmä voi mennä päälle, vaikka ulkolämpötilan perusteella se olisi tarpeetonta. Kaukolämpöveden lämpötiloja analysoimalla tekoäly voi taas huomata, että lämmitysjärjestelmä pystyy hyödyntämään huonosti lämpöä kaukolämpövedestä.
Kun järjestelmä raportoi poikkeamista, se tarjoaa myös konkreettisia korjausehdotuksia ongelmien selvittämiseksi. Huomattu ongelma voi hoitua venttiilin vaihdolla, asetusten säädöillä tai vaatia jopa isompaa saneerausta lämmityslaitteisiin.
Raportista on nähtävissä myös kiinteistön rakenteelliset ongelmat, kuten huonot lämmöneristeet tai ikkunat. Tätä tietoa voi hyödyntää kiinteistön pitkän tähtäimen korjaussuunnitelmassa.”
”Tekoäly pitää asumisolosuhteet optimaalisina.”
”Leanheat on Suomessa kehitetty, tekoälyohjattu pilvipohjainen lämmönsäätelyjärjestelmä. Järjestelmä säätää kaukolämmössä olevien talojen menoveden lämpötilaa niin, että asukkailla olisi kotonaan mahdollisimman hyvät asumisolosuhteet, jotka täyttävät sisäilmaluokituksen vaatimukset. Samalla säästetään energiaa ja kiinteistöt pysyvät kunnossa.
Kun kiinteistö tulee mukaan järjestelmään, käymme Avaimen kanssa sen ominaisuudet läpi. Mietimme kiinteistölle parhaan keskiarvolämpötilan, johon pyrimme mahdollisimman pienellä energiankulutuksella. Ennen kuin tekoäly alkaa toimia optimaalisesti, keräämme dataa kiinteistön toiminnasta eri tilanteissa, kuten ihmisten ollessa kotona tai töissä.
Jokaisessa kodissa on anturi, joka mittaa reaaliajassa huoneiston lämpötilaa ja kosteutta. Anturi sijaitsee huoneistossa keskeisellä paikalla, yleensä olohuoneessa. Niitä voi huomata myös yhteisissä tiloissa. Lämpötila voi muuttua huomattavasti myös rappukäytävässä, joten sitä on hyvä seurata.
Antureiden tiedot tekoäly yhdistää seuraavan vuorokauden sääennusteeseen, ulkolämpötilaan ja kiinteistön historiadataan ja säätää sen perusteella menoveden lämpötilaa joko viileämmäksi tai lämpimämmäksi. Myös ilmanvaihdon voi liittää järjestelmään. Tämän kaiken tekoäly tekee vartin välein. Ilman tekoälyä tehtävä olisi mahdoton. Toki ihmistä tarvitaan varmistamaan järjestelmän toimivuus ja tulokset ja ehkäisemään ongelmia.
Järjestelmä tunnistaa kaukolämmityksessä kalliit kulutuspiikit ja leikkaa niitä lämmittämällä asuntoja etu- tai jälkikäteen. Senkin se tekee niin, että asumismukavuus ei kärsi.”
”Tekoälyllä tehdään parempaa maailmaa.”
”Egain optimoi lämmitysenergian käyttöä automaattisesti tekoälyn avulla. Se tarkoittaa asumismukavuutta ja laadukkaampia sisäolosuhteita, säästöjä lämmityskustannuksissa sekä pienempiä hiilidioksidipäästöjä. Kiinteistöjen lämmitys ja ilmanvaihto vievät ison osan käytetystä energiasta ja siksi lämmityskustannuksia pienentämällä voidaankin saada aikaan positiivisia ympäristövaikutuksia.
Tekoäly yhdistää tiedon huoneistoissa sijaitsevista olosuhdeantureista ja sääennusteesta. Se huomioi laajasti rakennusten fyysisiä ja teknisiä ominaisuuksia, kuten rakennuksen iän, käyttöasteen ja -tavan, lämmitysmuodon, maantieteellisen sijainnin, ilmastointiratkaisut, jopa ikkunatyypin. Pilvipohjainen palvelu voi hyödyntää erilaisia taloteknisiä ja energianhallinnan järjestelmien tietoja, sillä se on helposti integroitavissa mihin tahansa järjestelmään.
Tällä hetkellä järjestelmä on käytössä enimmäkseen kauko- ja maalämpöä hyödyntävissä kiinteistössä. Lämmityksen lisäksi järjestelmä voi ohjata myös jäähdytystä ja ilmanvaihtoa. Avaimella onkin pilotti yhteistyökumppanimme Entoksen kanssa. Entos tekee tarpeenmukaista poistoilmanvaihtoa analysoimalla ilman laatua, kuten hiilidioksidipitoisuutta. Tavoite on, että asukkaan huoneilma pysyy raikkaana, mutta toisaalta kallista lämpöä ei menisi hukkaan poistoilman mukana.
Tekoälyn mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Se vapauttaa tylsästä rutiinityöstä, jolloin aikaa voi käyttää tehokkaammin ja mielekkäämpään tekemiseen. Samalla toimimme kestävämmän kehityksen ja puhtaamman ympäristön puolesta.”
TEKSTI Katja Tarnanen
KUVAT pääkuva Getty Images ja haastateltavien omat kuvat