Keittiökaapin ovet ja saunan lauteet nojaavat seiniin tyhjässä asunnossa. Akkuporakone odottaa keittiön tasolla ja muovimatolla on lastulevyn palasia. Helsingin Paciuksenkaarella on käynnissä perusparannusremontin purkuvaihe, jonka alta asukas on muuttanut edellispäivänä pois.
”Kodinkoneet ovat vielä käyttökelpoisia, joten ne menevät Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskukselle. Tästä asunnosta myös vesikalusteet menevät kiertoon”, Renevon työnjohtaja Tommi Elo esittelee.
Renevo on osa Avain Yhtiöitä ja erikoistunut korjausrakentamiseen. Renevon sata työntekijää hoitaa peruskorjauksia ja huoneistoremontteja Uudellamaalla, Lahdessa ja Jyväskylän alueella.
Oulusta kotoisin oleva Tommi on koulutukseltaan rakennusmestari. Renevolle hän tuli viime vuonna ja Paciuksenkaari on hänen ensimmäinen Avaimen työmaansa.
Helsingin Paciuksenkaari valmistui vuonna 1998, ja perusparannusremontti käynnistyi vuoden 2020 lopulla. Taloyhtiössä on 83 asuntoa, joista ensin remontoitiin rivitaloasunnot, nyt vuorossa on kerrostaloasunnot. Asunnoissa uusiksi menevät muun muassa keittiön, kylpyhuoneen, wc:n ja saunan kalusteet ja pinnat. Myös muissa tiloissa seinät maalataan ja lattiat uusitaan. Kodinkoneet ja pistorasiat vaihdetaan uusiin.
”Jokaista asuntoa remontoidaan noin 4,5 viikkoa ja teemme kerrallaan kahdeksaa asuntoa.”
Tommi kirjaa purkutyöt asunnossa alkaneeksi. Työnjohtajana hän pitää päiväkirjaa, mitä minäkin päivänä on tapahtunut. Seuraavaksi asunnosta puretaan kylpyhuone, jotta päästään tekemään kosteusmittaukset. Jos asunnosta löytyy kosteutta, sitä täytyy kuivattaa ja remonttiaika voi venähtää. Päiväkirjaan Tommi laittaa muistiin kaiken tulevaisuudessa mahdollisesti tarvittavan tiedon. Sinne tulee myös merkintä ja kuvat kosteusmittauksen tuloksista ja myöhemmin myös vesieristeistä ja niiden paksuudesta. Jos asunnoissa joskus tulevaisuudessa ilmenisi kosteusvaurio, päiväkirjasta voisi tarkistaa, miten vesieristykset olikaan tehty.
Jokaisen remontoitavan asunnon ovessa on lappu, huonekortti. Siitä eri urakoitsijat näkevät, mitä materiaaleja ja kalusteita asukas on kotiinsa aloituskatselmuksessa valinnut. Asukas, rakennusvalvoja ja Tommi ovat käyneet aloituskatselmuksen noin kuukausi tai kaksi ennen remontin aloitusta. Silloin asukas on ilmoittanut valitsemansa materiaalit annetusta kolmesta vaihtoehdosta, kertonut olemassa olevista asunnon puutteista ja esittänyt toivomansa lisätyöt, jotka asukas maksaa itse. Lisätöitä voivat olla esimerkiksi seinän purku tai kalliimman kalusteen tai materiaalin valinta. Tommi on laskenut lisätöistä tarjoukset, joita on Paciuksenkaarella tehty noin joka toiselle asukkaalle.
Remontti on vallannut myös pihan. Sisäpihalla on neljä sinistä konttia, jotka on varattu aliurakoitsijoille, eli työ-, sähkö- ja putkiurakoitsijoille. Kerrallaan työmaalla pyörii noin 10−15 työntekijää. Jätekontteja on kolme, yksi puulle, toinen metallille. Kolmas on sekajätekontti ja se on tarkoitettu asukkaiden poisheitettävälle tavaralle.
Kohennusta tehdään myös koko taloon: talotekniikka automatisoidaan, terassit uusitaan, kattoja paikataan ja julkisivujen puurimoituksia maalataan. Viimeiseksi peruskorjataan vielä talojen hissit. Kaiken tulisi olla valmista loppuvuodesta 2021.
Talon asukkaat voivat asua kotonaan perusparannuksen ajan, paitsi tietenkin silloin, kun asuntoa remontoidaan. Remontista aiheutuu aina meteliä, mikä voi häiritä asukkaita.
”Kylpyhuoneiden piikkauksesta tulee kovin meteli, joka valitettavasti resonoi kaikkialle. Yritämme purkaa kaikki mahdolliset vesikalusteet samalla kertaa, jotta vesikatkoista johtuvaa häiriötä tulisi mahdollisimman vähän”, Tommi kertoo.
Tommi astuu sisään taloyhtiön kerhohuoneeseen, joka toimii työmaatoimistona ja taukotilana. Toimistolla hän tarkistaa ja hyväksyy laskuja, kilpailuttaa tekijöitä ja tilaa tarvikkeita ja kalusteita. Juuri nyt olisi tärkeä löytää hyvä maalausurakoitsija. Työurakoitsija tilaa onneksi rakennusmateriaalit, kuten maalit, tasoitteet, ruuvit ja puutavaran, mikä säästää paljon Tommin aikaa. Pääurakoitsijan työnjohtajana hän on vastuussa kaikesta. Hän on yhteydessä aliurakoitsijoihin, isännöitsijään, Avaimen projektipäällikköön, tavara- ja kalustetoimittajiin sekä asukkaisiin.
Tommi tiedottaa asukkaita sähköpostilla tai paperikirjeellä kaikista asioista, jotka vaikuttavat asumiseen remontin aikana. Tommin toimistonurkkaus on heti ulko-oven kupeessa, joten työntekijöiden ja asukkaiden on helppo piipahtaa juttusilla. Toisinaan joku tulee Tommin luo harmistuneena, mutta mieli saattaakin parantua kuin taikaiskusta.
”Minulla on usein mukana suomenlapinkoirani Canto, jota rapsutellessa ja asioista keskustellessa monen harmitus häviää”, Tommi kertoo nauraen.
Nimensä koira on saanut italian laulua tarkoittavasta sanasta, koska pentuna se oli kova inisemään.
Toimistohommia rytmittävät kierrokset työmaalla, päivittäiset tarkistukset, katselmukset ja mittauskierrokset kalustetoimittajien kanssa. Monesti työmaalla tulee vastaan ratkottavaa: tilatuissa kalusteissa on mittaheittoja tai laatoissa on laatuongelmia.
”On kivaa, kun suunnittelu, aikataulut ja hankinnat etenevät sujuvasti, mutta kun tulee häslinkiä ja painetta, niin siitä vasta syttyykin”, Tommi tuumii.
Kun asunnon perusparannus on valmis, tehdään asukkaan kanssa vastaanottokatselmus, yleensä päivä ennen muuttoa tai viikon sisällä muutosta. Ennen sitä, loppusiivouksen jälkeen, Tommi on jo käynyt asunnon itsekseen läpi ja kirjannut ”narinalistansa”, jonka mukaan urakoitsija on korjannut puutteet. Katselmuksessa Tommista on mukavinta nähdä tyytyväinen asukas ja kuulla vaikka ihastunut huokaus uudesta kylpyhuoneesta tai lattialämmityksestä.
”Mutta aina löytyy jotain pientä korjattavaa: keittiönkaapissa on naarmu tai laatasta puuttuu silikonia. Kaikkia valojakaan en ole voinut testata etukäteen, joten ne voivat toimia väärin. ”
Myös turvallisuuspuutteiden läpikäynti on Tommin tehtävä. Joka perjantai hän nappaa iPadin mukaansa ja kiertää työmaan. Plussia ja miinuksia satelee sen mukaan, miten paljon työmaalla on pölyä tai ovatko työkalut järjestyksessä ja työsuojaimet oikein käytössä. Työturvallisuusprosentin tulisi olla yli 90. Puutteet käydään läpi urakoitsijoiden kanssa.
”Suurin ongelma on pölyn kulkeutuminen. Siksi pyyhimme joka perjantai kaikki porraskäytävät.”
Kolmen jälkeen Tommi lopettelee työt. Kotimatka kestää vain puoli tuntia. Tommi ajeli vuosia Jyväskylästä pääkaupunkiseudulle töihin, jolloin kilometrejä kertyi vuosittain jopa 50 000. Pääkaupunkiseudulla suhatessaan Tommi saattaa törmätä menneisyyteensä ylittäessään siltoja. Aiemmin hän nimittäin rakensi niitä työkseen. Nykyisin hän taitaa rakentaa siltoja kuvaannollisesti. Tavoite on, että perusparannus etenisi sujuvasti ja sen keskelläkin asukkaiden olisi mahdollisimman viihtyisää asua.
Valmistaudu aloituskatselmukseen.
Mieti hyvissä ajoin ennen aloituskatselmusta, mitkä materiaalit, kuten kalusteet, laatat ja laminaatin, haluat ja mitä lisätöitä tarvitset.
Ole kärsivällinen remontin keskellä.
Pyrimme haittaamaan asumista mahdollisimman vähän, mutta remontista syntyy väistämättä meteliä, vesikatkoja, ja usein myös aikataulumuutoksia.
Noudata turvallisuussääntöjä.
Kun jokin alue tai kulkuväylä on eristetty lippusiimalla, siitä ei saa kulkea, jotta ei vaaranna omaa turvallisuuttaan. Myöskään remontissa olevaan asuntoon ei saa mennä.
Vedetään yhtä köyttä.
Meidän täytyy tehdä asiat määräysten mukaan, mutta mielellämme aina joustamme, jos se vain on mahdollista. Muista, että meillä on sama toive; saada jokaiselle asukkaalle viihtyisä ja laadukas koti – ja saada valmiiksi mahdollisimman pian.
TEKSTI Katja Tarnanen
KUVAT Essi Lyytikäinen