Yhteisöllisyyden voimaa

Yhdessä tekeminen on kivaa ja se luo turvallisuutta. Sen avulla voi saada myös paljon hyvää aikaan.

Katja Mäkelä, asiakkuus- ja viestintäpäällikkö, Avain Yhtiöt

“Asukastoimikunnalla on mahdollisuus vaikuttaa.”

“Avaimella on toimiva asukashallintomalli, jossa asukkaat pääsevät halutessaan vaikuttamaan asumisviihtyvyyteen sekä talonsa talous- ja kunnossapitoasioihin. Asukkaiden omasta aktiivisuudesta riippuu, onko talolla omaa asukastoimikuntaa.

Yksi asukastoimikunnan tärkeimmistä tehtävistä on yhteisöllisyyden ylläpito, mikä voi tarkoittaa perennapenkkejä, talkoiden organisointia, pihajuh­lien järjestämistä tai vaikka kerhotilan käytöstä päättämistä. Asukastoimikunta toimii tärkeänä linkkinä asukkaiden, isännöinnin ja Avaimen välillä.

Jos asukastoimikunta on perustettu, saa toimikunta itse miettiä, miten esimerkiksi vuosibudjettia käytetään. Budjetin suuruus vaihtelee 200–600 euron välillä sen mukaan, montako asuntoa talossa on. Budjetin voi käyttää esimerkiksi yhteisiin tapahtumiin ja niiden tarjoiluihin sekä yhteistilojen ja pihan viihtyvyyden lisäämiseksi esimerkiksi hankkimalla kalusteita, koristeita tai kukkia. Isännöitsijältä voi myös pyytää lisäbudjettia, jos mielessä on suurempi hankinta, josta olisi iloa kaikille talon asukkaille. Jos yhteinen toiminta on vähäistä tai sitä ei ole lainkaan, voi isännöitsijää myös pyytää vähentämään budjettia tai ottamaan budjetin kokonaan pois.

Ajatuksia asukastoiminnasta ja yhteisöllisyydestä asukkaat pääsevät vaihtamaan muiden talojen asukastoimikuntien kanssa Avaimen järjestämissä alueellisissa iltaseminaareissa sekä valtakunnallisessa kehitysseminaarissa. Uutena yhteistyömuotona tullaan lakiuudistusten myötä perustamaan valtakunnallinen yhteistyöelin, jonka tehtävät määrittyvät pikkuhiljaa kuluvan vuoden aikana.

Kun halutaan vaikuttaa yhteisiin asioihin, tehdä kehitysehdotuksia ja ideoida yhdessä kotitalojen viihtyvyyteen liittyviä parannuksia, kannattaa perustaa asukastoimikunta.”

Marja-Leena Vuorinen, asukastoimikunnan jäsen, Vantaan Valtimotie 13

”Viestit kulkevat asukkaiden Whatsapp-ryhmässä.”

“Olen asunut rivitalossa Vantaan Valtimotiellä kaksi vuotta ja toiminut asukastoimikunnassa alusta asti. Täällä on juuri tehty perusparannusremontti ja asukkaissa on ollut vaihtuvuutta. Asuntoja on 49 ja asukastoimikunnassa on kuusi asukasta.

Tapaamme noin kerran kuukaudessa Teamsissa tai pihalla, joskus useamminkin. Meillä on oma ilmoitustaulu roskakatoksen seinässä. Siellä tiedotamme kokouksista ja sinne kokoamme tietoja luettaviksi. Hyvänä tiedotuskanavana toimii myös perustamani WhatsApp-ryhmä, jossa asukkaat voivat jutella mistä vain. Siellä on keskusteltu perusparannusremontista ja varoiteltu pihalla luikertelevista kyykäärmeistä sekä pihalla liikkuvasta oudosta porukasta. On siellä kyselty joulupukkiakin ja huomautettu päälle jääneistä autonvaloista. Se on helppo tapa olla yhteydessä eikä asiattomuuksiakaan ole ollut.

Meillä ei ole kerhohuonetta, joten pidämme tapahtumat ulkona. Kesällä voi pelata lentopalloa joka lauantai klo 11. Viime vuonna vietimme joulun alla glögitilaisuuden ja elokuussa pihapäivää, jossa oli makkaranpaistoa ja pihapelejä. Pieni tarjoilu auttaa aina asiaa! Talkoissa ei ole ihmeitä tehty, sillä huolto hoitaa lähes kaiken. Isännöitsijän kautta olemme hankkineet mm. ulkopelejä, kuten mölkyn, petankin ja tikkataulun. Olemme pyytäneet asukkailta ideoita, mitä voisimme hankkia yhteiseen käyttöön.

Olemme miettineet keinoja, miten saisimme lisää asukkaita mukaan toimintaan. Kaikki asukkaat eivät puhu suomea. Aina yhteistä kieltä ei tosin tarvitse, sillä jo pienet teot ja kannustavat sanat luovat yhteisöllisyyttä. Mutta jos järjestäisimme lapsille kivaa toimintaa, toisivatko he aikuiset mukanaan? Vanhempien kanssa voisi suunnitella pihalle heijastinrataa, jota lapset voisivat kiertää taskulamppujen kanssa pimeässä. Entä innostuisivatko aikuiset rakentamaan lasten kanssa lumilinnaa tai saisimmeko kasaan vaikka oman pihan jääkiekkotiimin?

On mukavaa, että pihalla tervehditään ja vaihdetaan kuulumisia. Silloin on helpompi myös pyytää apua. Tulee turvallinen olo, kun tietää ja tuntee naapurit. Kun meillä on jokin tapahtuma, huutelemme ohi kulkevia naapureita mukaan. Moni naureskelee ettei ehdi, mutta joka kerta tervehtiessämme tulemme vähän tutummiksi. On tärkeää, että kynnys tulla mukaan toimintaan on matala.”

Teksti Katja Mäkelä ja Katja Tarnanen, kuva Getty Images ja haastateltavat

Edellinen
Hissitarkastajan kyydissä
Seuraava
Hyvää elämää Nokialla