Koti kuntoon kotoillessa

Koti kuntoon kotoillessa

Vielä koittaa se päivä, kun emme ole suljettuina kotioloihin. Mitä jos sitä odotellessa tekisit aikaa vievät kotityöt pois alta?

Siisti koti, seesteisempi mieli. Oletko samaa mieltä? Vaikka tekisit kotihommia vain tunnin päivässä, saat poikkeustilan aikana valtavasti aikaiseksi.

”Aloita jostain tylsästä ja helposta hommasta, kuten siivouskaapin tai jonkin ruokakaapin järjestelystä. Tavoitteeksi voi ottaa siivota vain hyllyn kerrallaan. Kun saat homman kerralla hoidettua, se motivoi. Esimerkiksi vaatekaapin järjestelyyn liittyy enemmän tunteita, mikä tekee järjestelystä vaikeampaa”, ammattijärjestäjä Laura Holmström neuvoo.

Sisällä pyöriessä saattaa vallata tunne, että ei saa mitään järkevää aikaiseksi, mutta kotitöiden teko auttaa siihenkin. Jos kotonasi asuu muitakin, anna jokaisen valita itselleen jokin kotityö ja pankaa yhdessä tuulemaan. Kun poikkeustila on ohi, voit nauttia elämästä siistin kotisi ulkopuolella.

  1. Pese maailma kauniimmaksi. Ikkunoiden pesussa on parasta se, että sen jälkeen maailma tuntuu aina kirkkaammalta ja paremmalta paikalta. Hommaan kannattaa valita lämmin ja pilvinen päivä. Jos ikkunoiden avaaminen vaatii huonekalujen siirtelyä, voi työtä jaksottaa pesemällä ikkunan päivässä. Näillä ohjeilla saat puhtaat ikkunat.
  2. Käy läpi pursuva lehtikori. Jos on aikaa, voit selailla huonosti luetut lehdet läpi ja poimia esimerkiksi innostavat reseptit talteen. Jos korissa on aikakauslehtiä kauniine kuvineen, mitäpä jos tekisit unelmakartan? Tarvitset lisäksi A3-paperin, sakset ja liiman. Leikkaa lehdistä kuvia ja tekstejä, jotka puhuttelevat sinua, joista unelmoit tai joita haluaisit elämääsi lisää. Sommittele ja liimaa kuvat ja tekstit paperille ja kiinnitä kollaasi näkyvälle paikalle. Jos kartan teko ei innosta, voisitko ilahduttaa lehdillä naapuriasi? Jos energiaa on vielä jäljellä, tarkista pölytilanne kirjahyllyssä.
  3. Puhdista jääkaappi. Samalla pidennät jääkaapin käyttöikää ja ehkä myös vähennät ruokahävikkiä. Näillä ohjeilla puhdistat jääkaapin. Ennen kuin laitat ruuat, purkit ja purnukat takaisin siistiin jääkaappiin, tarkista niiden viimeiset käyttöpäivät ja parasta ennen -päiväykset. Asettele pian vanhaksi menevät tuotteet kaapin etuosaan ja käytä ne pikimmiten. Tee joku päivä sama juttu pakastimelle, mikäli et ole sitä jo pakkasten aikaa tehnytkin.
  4. Puhdista uuni. Tämä on homma, joka unohtuu, kunnes tarvitset uunia – ja eihän sitä silloin ehdi pestä. Pese uuni siihen tarkoitetulla puhdistusaineella. Etsi tarvittaessa uunin käyttöohjeet asukaskansiosta. Työn lomassa voit miettiä, mitä voisit puhtaassa uunissa paistaa: tekisitkö helpon onepot-lihapullapannun , rapeakuorisen pataleivän vai nostalgisia kaneliässiä?
  5. Jos haluat saada nopeasti näkyvää aikaiseksi, pese liesi. Tästä puuhasta on mahdollista päästä kokonaan eroon, kun ottaa tavaksi puhdistaa lieden aina käytön jälkeen. Jos liesi on puhdas, puhdista liesituuletin. Sinne kertyy rasvaa ja epäpuhtauksia, mikä heikentää imutehoa. Jos taloudestasi löytyy ihminen, jolle paloturvallisuus on sydämenasia, nakita homma hänelle. Lue tästä ohjeet lieden ja liesituulettimen puhdistukseen.
  6. Mikä on kotihomma, jota kukaan ei halua tehdä? Lattiakaivon puhdistus. Jos kukaan ei suostu pelaamaan tästä kanssasi kivi-sakset-paperia, hoida homma heti alta pois näillä ohjeilla. Jos keksit muitakin ällöttäviä hommia, hoida nekin samalla. Sen jälkeen palkitse itsesi niin ruhtinaallisesti kuin olosuhteet ikinä mahdollistavat.
  7. Piristäisikö kodin ilmettä seinän maalaus tai tapetointi? Poikkeusolojen aikaan on saanut kurkistaa videoyhteydellä muiden koteihin työkavereista uutisissa esiintyviin asiantuntijoihin. Taustalla on näkynyt vähäpukeisten perheenjäsenten lisäksi erivärisiä seiniä, ihania tapetteja, tauluja ja hyllyjä. Jos kätesi syyhyävät päästä tapetoimaan tai maalaamaan, ilmoita asiasta isännöitsijälle ja käy toimeen. Ennen sitä lukaise vielä ohjeet remontoinnin aloittamiseen
  8. Järjestä vaatekaappisi. Vaatekaapin siivoamiseen ja järjestelyyn on monta kikkaa, on konmaritusta, kapselivaatekaappia ja pyykkikorimetodia. Marttojen selkeillä ohjeilla pääset heti hommiin. Jos sinulla on joku samankokoinen ystävä, haasta hänet vaatekaapin siivoukseen samaan aikaan videoyhteydellä. Ehkäpä löydätte uusia lempivaatteita toistenne kaapeista? Sopimattomat vaatteet voit viedä suoraan kierrätykseen tai säilöä ne kirpputoripäiviä varten varastoon.
  9. Siivoa kylpyhuone. 1. Kuvittele puhtauttaan kiiltelevä ja raikkaalta tuoksuva kylpyhuone. 2. Kuvittele hämärä valaistus ja rauhoittavaa musiikkia. 3. Kuvittele itsesi kylpyhuoneeseen. Pääsi ympärillä on muhkea froteepyyhe ja hiuksissasi vaikuttaa kosteuttava tehohoito. Jalkasi rentoutuvat kuumassa aromaattisessa kylvyssä. Olet raukea ja melkeinpä onnellinen. Ohjeet 1. kohtaan eli kylpyhuoneen puhdistukseen löydät täältä . Jos kylpyhuoneen siivous ei nappaa tänään, siirry suoraan edistämään kohtaa 2 − kotoilupäivä se on todennäköisesti huomennakin.

Vinkit antoi toimittaja Katja Tarnanen A-lehdistä. A-lehdet on Avain Yhtiöiden yhteistyökumppani, joka tuottaa Avain&koti-asiakaslehteä.

Edellinen
Mitä järkeä asumisoikeudessa on?
Seuraava
Avain Yhtiöt yhteistyöhön Treenaakotona.comin kanssa