Yhdessä tästäkin selvitään!

Elämme poikkeuksellista aikaa, monet meistä jopa täysin koteihinsa eristäytyneinä.  Kun ajat ovat epävarmat, yhteisöllisyys tuo turvaa. Nyt on paras hetki huomioida ja ilahduttaa myös naapuria. Lue vinkit yhteisöllisempään elämään.

”Ihmisestä tuntuu hyvältä ja tärkeältä muodostaa lämpimiä naapurisuhteita, se on inhimillistä. Yhteisöllisyys luo meille merkityksellisyyden ja turvallisuuden tunnetta. Monesti huomaamme sen silloin, kun yhteisöllisyys puuttuu: jos kerrostalossa kukaan ei tunne toisiaan, rapussa ei tervehditä tai taloyhtiössä riidellään jatkuvasti pihahommista, kärsimme usein tilanteesta”, erikoispsykologi, psykologian lisensiaatti Nina Pyykkönen sanoo.

Yhteisöllisyyttä vaalimalla voimme vahvistaa selviytymiskykyämme tiukassa tilanteessa. Tässä yhdeksän keinoa naapureiden ja läheisten huomioimiseen.

1. Elä järjestyssääntöjen mukaan. Vaikka kotoillessa päivärytmi saattaa heittää häränpyllyä, muista silti elää järjestyssääntöjen mukaan ja etenkin antaa muille yörauha. Normiarkeen on helpompi palata, kun kotoillessakin pitää kiinni tavallisista heräämis- ja nukkumaanmenoajoista, ruokahetkistä ja säännöllisestä ulkoilusta.

2. Kanna vastuusi yhteisten tilojen hygieniasta. Vaikka siivoojamme tekevät parhaansa pitääkseen yhteiset tilat puhtaina, meistä jokainen voi huolehtia käsihygieniastaan ja siitä, että pärskii vain hihaansa. Ahtaissa tiloissa, kuten hississä, on useamman asukkaan vaikea pitää vähintään metrin−kahden turvaväli. Mene siis hissillä mieluummin yksin tai vain omien perheenjäsentesi kanssa.

3. Tarjoa naapuriapua. Jos sinulla on mahdollisuus auttaa riskiryhmään kuuluvia tai karanteenissa eläviä naapureitasi esimerkiksi hoitamalla kauppa- tai apteekkiasioita, ilmoita siitä talosi ilmoitustaululla. Jos talollanne on oma, esimerkiksi asukastoimikunnan perustama Facebook-sivu, myös siellä on kätevä tarjota apua ja tarttua avuntarjouksiin.

4. Osallistu yhteisiin tempauksiin. Joka ilta Espanjassa ihmiset kokoontuvat parvekkeilleen klo 20 hurraamaan korona-pandemiaa vastaan taistelevalle hoitohenkilökunnalle. Samaa voi tehdä meistä jokainen omalla parvekkeellaan. Vai osallistuisitko nallehaasteeseen? Siinä ajatuksena on laittaa pehmonalle ikkunaan ilahduttamaan lasten muuttunutta arkea ja ulkoiluhetkiä. Tai mitä jos teippaisit tsemppiviestin ikkunaan ulkoilijoiden iloksi?

5. Tarjoa naapurille kulttuurielämys. Jyväskylän kaupunki soittaa kaupunkilaisten pyynnöstä maalis-huhtikuun ajan kesäilloista tutun iltasoiton ” Laulu synnyinseudulle” joka ilta klo 18. Tuttu sävelmä tuo lohtua ja tuntua yhteisöllisyydestä. Osaatko sinä laulaa tai soittaa? Haluaisitko ilahduttaa naapureitasi musisoimalla parvekkeellasi? Voit myös organisoida yhteislaulun. Lapset voivat teipata taideteoksiaan kodin ulko-oveen naapureiden iloksi.

6. Tuo elämää pihalle. Jos sinulla on lapsia, anna heille katuliidut ja innosta taiteilemaan pihalle värikkäitä kuvia tai tsemppiviestejä. Saippuakuplien leijumistakin on kiva seurata ikkunan takaa. Jos maa on jo kuiva, voit kaivaa mölkyn tai petankkikuulat esiin ja mennä pihalle pelaamaan. Kun pihat ja kadut ovat epätavallisen autioita, luo tunnetta turvallisuudesta nähdä ihmisiä tekemässä tavanomaisia asioita.

7. Vilkutus on tämän ajan tervehdys. Nyt kun kasvokkain tapaamiset ovat vähissä, saa luvan kanssa kurkkia ikkunoihin ja tervehtiä vilkuttamalla vieraampiakin. Myös omalta parvekkeelta on turvallista kysellä naapureiden kuulumisia. Jos naapurin kanssa juttu luistaa, mutta ei ole tullut vielä vaihdettua puhelinnumeroita, nyt voisi olla sopiva hetki. Älypuhelin ja erilaiset sovellukset tarjoavat kivoja tapoja yhteydenpitoon isommallakin porukalla.

8. Muista myös oma aika. Jos kotona on iso perhe, tilat pienet ja kaikilla omat arjen velvollisuudet hoidettavanaan, voi pinna pikkuhiljaa kiristyä. Ota omaa aikaa, vetäydy kodin rauhallisimpaan nurkkaan tai lähde lenkille, niin jaksat taas olla seurallinen. Koittakaa rajata työntekoa ja koulunkäyntiä, jotta aikaa jää myös rentoutumiseen ja yhdessäoloon. Joka-aamuinen perhepalaveri voi auttaa, jotta kaikkien päivän työt soljuvat kaikilla ja jokainen hoitaa oman osuutensa kotitöistä.

9. Piristä arkea ja hassuttele. Voisiko tätä aikaa juhlistaa aloittamalla uusia perinteitä, kuten nachopeltiperjantain  tai köyhien ritareiden keskiviikon? Mitä jos viettäisit lasten kanssa yökkäripäivän ja katsoisitte Yle Areenasta koko Muumien kakkoskauden yhtä soittoa? Mikä biisi voittaisi koko perheen levyraadissa? Antaisitko lapsesi pukea ja meikata sinut yhtenä etätyöpäivänä? Tekisitkö koko taloyhtiön lapsille suklaamunanmetsästyksen pihalle? Mitä jos tempaisisitte koko taloyhtiön voimin ja jokainen pesisi ikkunansa samaan aikaan? Vai keksisitkö kumppanille jonkin kepposen? Tai ehkä vain menisitte käsi kädessä iltakävelylle bongaamaan kevään ja lähestyvän kesän merkkejä?

Vinkit antoi toimittaja Katja Tarnanen A-lehdistä. A-lehdet on Avain Yhtiöiden yhteistyökumppani, joka tuottaa Avain&koti -asiakaslehteä.

Edellinen
YIT rakentaa asumisoikeusasuntoja Jyväskylään Avain Asunnoille
Seuraava
Hyvää pääsiäistä!