Koteja ja tarinoita

Usein kirjoissa myös kotien, talojen ja muiden asumusten rooli on tärkeä. Päähenkilöön tutustumisen kannalta ei ole yhdentekevää, millaisessa kodissa tämä asuu. Tässä neljä luku- ja äänikirjavinkkiä kirjoista, joissa pääsee kunnolla kurkistamaan myös erilaisiin koteihin.

Neitsytpolun lemmenpesä

Philip Teirin uutuusromaanissa Neitsytpolku päähenkilö Richard viettää aikaa useassa asunnossa. Hän on naimisissa ja kahden kouluikäisen lapsen isä. Perhe asuu Helsingissä, ja kulttuuriväen bileissä illat vielä viihtyvä Richard asioi kaupungilla joko kävellen tai raitiovaunulla. Richardin kodissa on pieni keittiö, jonka ympärille he mahtuivat juuri ja juuri, mutta he olivat tehneet kompromissin asunnon ostaessaan. Kolme makuuhuonetta oli tärkeämpää kuin iso keittiö.

Hieman keskenkasvuisen oloinen Richard tapaa naisen, johon ihastuu. Hän koettaa saada tämän mielestään ja jatkaa seesteistä, mukavalta tuntuvaa perhe-elämäänsä. Hän jopa hankkii vaimonsa kanssa kesäpaikan, vanhan huonokuntoisen mökin läheltä vanhempiensa kesähuvilaa.

Pariskunta remontoi mökkiä huolellisesti ja hyvällä maulla. Kesäinen remontointiprojekti on kuin sisustuslehtien mallijutusta − rappuset maalataan pellavaöljypohjaisella maalilla ja etupihalle perustetaan perennapenkki. Tapetitkin tilataan Englannista asti. Itse luotu idylli ei Richardille kuitenkaan riitä. Ennen pitkää hän löytää itsensä ihastuksensa kohteen vuokrakaksiosta Neitsytpolulta. Se on kaunis ja viihtyisä: itämaisia mattoja, tekstiilejä seinällä. Richardista tuntui kuin hän olisi tullut kotiin.  Mutta oliko niin todella käynyt?

Uneton oslolaisessa naapurustossa

Norjalainen Nina Lykke tavoittaa keski-ikäisen, perheenäidin velvoitteensa täysin täyttäneen Ingridin turhautumisen huikeassa bestseller-satiirissa Ei, ei ja vielä kerran ei. Kun kaikkea on liian paljon ja elämä on liiankin helppoa, voiko perheenäidin enää pelastaa muu kuin täydellinen irtiotto?

Ingrid ja Jan ovat olleet 25 vuotta naimisissa. He asuvat niin hulppeasti, että kodin ollessa tyhjillään Ingridiin iskee torikammo. Huolimatta isosta sängystä avarassa, hyvin tuuletetussa makuuhuoneessa Ingrid ei saa nukuttua. Unettomina öinä hän listaa seuraavan päivän ”etappeja”: täysi-ikäisten lasten likaisten kalsarien pesemistä, lukupiiriä.

Samaan aikaan toisaalla tarinan toinen päähenkilö Hanne on vasta aloittelemassa matkaansa kohti kuvittelemaansa keski-ikäisyyden rauhaa: hän haaveilee muuttamisesta pienestä asunnosta rivitaloon, hän haluaa lapsiystävälliselle alueelle, hän haluaa remontoida!

Muuttohaaveet ovat Hannelle haaveita uudesta elämästä. Mutta unelmoidessaan lapsista ja äitiydestä hän naamioi asioiden todellisen tolan ja kertoo miesystävälleen haluavansa ostaa asunnon, jonka he voisivat sisustaa yhdessä alusta alkaen.

Toinen nainen valloitti kodin

Kun Mirjami palaa Madeiran-matkaltaan, hän kuulee naapureilta, että hänen poissa ollessaan perheen talossa on asunut toinen nainen. Pian lakanat, peitot, tyynyt ja patjat, aviomiehen vaatteet sekä huonekasvit löytävät uuden kodin pihamaalta. 

Näin alkaa Riitta Jalosen romaanin Kuvittele itsellesi mies takakannen esittelyteksti. Jalonen kuvaa mestarillisesti, miten loukkaava teko toisen naisen luvaton tunkeutuminen kodin reviiriin on: Hän katseli olohuoneen kristallikruunua, se oli pieni ja vaatimaton, mutta hän oli pitänyt lasinpalat kiiltävinä. Kristalli oli nähnyt Kalevin naisen, heijastanut naisen kuvaa itseensä ja takaisin.

Kun Mirjami ajattelee tuon toisen naisen istuneen hänen sohvallaan ja mahdollisesti silitelleen sen samettikangasta, hänen nyrkkinsä paukahtaa tyynyyn. Lopulta hän repii kaikki sohvan tyynyt ja lähtee hakemaan kellarista kirvestä hajottaakseen koko sohvan.

Riitta Jalosen älykäs, hienovireinen huumori vie kertomuksen uudelle tasolle, kun tarinan toinen nainen alkaakin kietoutua Mirjamin elämään arvaamattomalla tavalla.

Pariisilaisen kerrostalon eleganssia

Ranskalaisen Muriel Barberyn koskettava Siilin eleganssi vie lukijan pariisilaisen kerrostalon pysähtyneisiin kulisseihin. Leskirouva Renée Michel työskentelee komean kivitalon ovenvartijana; Pariisissa kun vielä on hienoja, vanhoja kerrostaloja, joissa ovenvartija asuu ensimmäisessä kerroksessa huolehtien osin talon turvallisuudesta ja siisteydestä, osin talon yläkerrosten asukkaiden statuksesta.

Rénee täräyttää olevansa köyhä rikkaiden talossa, mutta samalla hän paljastaa nauttivansa roolistaan kliseisien mielikuvien täyttäjänä. Koska mielikuva pariisilaisista ovenvartijarouvista on se, että nämä ovat lihavia, rumia ja äreitä, Réneekin on kaikkea sitä. Roolin täyttäminen on hänen suojamuurinsa maailmaa vastaan: Réneen sisäinen elämä on jotain aivan muuta kuin rajoittunutta. Siilin eleganssi leikittelee stereotypioilla kuin paperinukeilla pyörittäen ne täysin uusiin asentoihin.

Rénee asuu – tietysti – yksin seuranaan vain iso, laiska kollikissa. Asunto on koppimainen huone, jonka takana on pieni peräkammari televisioineen.  Pyöreä ikkuna porraskäytävään on ovenvartijalle sekä kurkistusaukko toisten elämään että oman reviirin raja. Talossa on myös hälyttimeen kytketty infrapunajärjestelmä. Niinpä Rénee aina tietää, miten ja milloin talon väki liikkuu, kenen kanssa ja mihin aikaan. Tarkkaillessaan talon elämää persoonallinen ovenvartija tapaa sielunsiskonsa, 12-vuotiaan talon asukkaan. Mutta Réneen elämä muuttuu toden teolla vasta sitten, kun taloon muuttaa eräs japanilainen herra.

Kirjavinkit antoi toimittaja Anu Mäkelä A-lehdistä. A-lehdet on Avain Yhtiöiden yhteistyökumppani, joka tuottaa Avain&koti -asiakaslehteä.

Hyödynnä 30 päivän ilmainen Storytel-kokeilu uusille käyttäjille tästä linkistä. Kokeilun tarjoaa A-lehdet.

Edellinen
Avain Asuntomyynnissä erityisjärjestelyjä poikkeustilan aikana
Seuraava
Avain Yhtiöiden vuosikertomus 2019 julkaistu