Mikä on asumisoikeusasunto?

Asumisoikeusasunnon perusteet
Asumisoikeusasunto tarjoaa joustavan vaihtoehdon omistus- ja vuokra-asumisen välille. Kun valitset asumisoikeusasunnon, maksat alussa kertaluontoisen asumisoikeusmaksun ja sen jälkeen kuukausittaisen käyttövastikkeen. Sinulla on oikeus asua kodissasi niin kauan kuin haluat – saat siis vuokra-asumisen joustavuuden yhdistettynä omistusasumisen pysyvyyteen.
Asumisoikeusmaksu on yleensä 10-15% asunnon hankintahinnasta. Tämän lisäksi maksat kuukausittain käyttövastiketta, joka kattaa ylläpidon, hoitokulut ja muut asumiseen liittyvät menot. Lainsäädäntö määrää, että käyttövastikkeen tulee olla edullisempi kuin vastaavan asunnon vuokra. Asumisoikeusyhteisö ei saa tuottaa voittoa, joten kaikki hyöty palautuu sinulle asukkaana. Vaikka et varsinaisesti omista asuntoa, voit myydä tai siirtää asumisoikeutesi eteenpäin. Asumisoikeusasunnot ovat tyypillisesti uudiskohteita tai hyväkuntoisia asuntoja erinomaisilla sijainneilla.
Asumisoikeusasunnon suosio kasvaa jatkuvasti, sillä se tarjoaa turvallisen asumismuodon ilman suurta alkupääomaa tai pitkäaikaista lainataakkaa, joka liittyy asunnon ostamiseen.
Asumisoikeusasunnon edellytykset
Kun haluat hakea asumisoikeusasuntoa, sinun täytyy ensin hankkia järjestysnumero asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:lta. Sen jälkeen voit selata vapaita kohteita asuntohaun kautta ja jättää hakemuksen sinua kiinnostaviin asuntoihin.
Saadaksesi asumisoikeusasunnon sinun tulee olla täysi-ikäinen. Sinulla ei saa olla omistusasuntoa paikkakunnalla, eikä riittävästi varallisuutta hankkia vastaavaa omistusasuntoa. Yli 55-vuotiaat hakijat on vapautettu näistä varallisuusrajoista. Tulotasosi ei vaikuta asunnon saamiseen.
Jos samaa asuntoa hakee useampi kriteerit täyttävä henkilö, asunnon saa hakija, jolla on alhaisin järjestysnumero. Siksi on hyvä hakea järjestysnumeroa ajoissa, vaikka muutto ei olisi vielä ajankohtainen.
Asumisoikeusasunnon hintataso
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn tuoreen asuntomarkkinakatsauksen (19.12.2023) mukaan asumisoikeusasuminen on selvästi edullisempaa kuin vapaarahoitteinen vuokra-asuminen. Hintaero korostuu erityisesti suurissa kaupungeissa.
Vapaarahoitteiset vuokrat ovat Helsingissä jopa 47 % kalliimpia kuin asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet. Espoossa ja Vantaalla ero on 30 %, Tampereella, Turussa ja Oulussa 29 %. Helsingin seudun kehyskunnissa hintaero on 21 %, Kuopiossa 20 %, Jyväskylässä 16 % ja Lahdessa 15 % asumisoikeusasumisen hyväksi.
Suurimmassa osassa isoja kaupunkeja asumisoikeusasuminen on myös edullisempaa kuin ARA-vuokra-asuminen. Vantaalla, Kuopiossa, Jyväskylässä ja Turussa hintaero on 3-4 prosenttia, kun taas Tampereella, Lahdessa ja Oulussa jopa 9-11 prosenttia asumisoikeusasumisen eduksi.
ARAn katsauksen mukaan asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet ovat nousseet vuoden aikana keskimäärin 3,8 prosenttia koko maassa. Tämä on maltillisempi nousu verrattuna moniin muihin asumismuotoihin.
Asumisoikeusasunnon edut
Asumisoikeusasunto tarjoaa sinulle monia hyötyjä perinteiseen vuokra- tai omistusasumiseen verrattuna:
Saat pysyvän kodin ilman pelkoa vuokrasopimuksen irtisanomisesta – voit asua asunnossasi niin kauan kuin haluat, kunhan noudatat asumisoikeussopimuksen ehtoja. Maksat asumisestasi yleensä vähemmän kuin vuokra-asunnossa ja saat samalla monipuolisemmat oikeudet asuntoosi.
Pääset vaikuttamaan asumisympäristöösi ja taloyhtiön päätöksentekoon osallistumalla asukastoimintaan. Voit remontoida asuntoasi vapaammin kuin vuokra-asunnossa ja saat jopa korvauksen tekemistäsi parannuksista muuttaessasi pois.
Asumisoikeusasunto sopii erityisesti sinulle, jos arvostat asumisen pysyvyyttä ja turvallisuutta, mutta et halua sitoutua suureen asuntolainaan tai ottaa markkinoiden heilahteluista johtuvaa riskiä.
Asumisoikeusasunnon rahoitus
Asumisoikeusasunnon rahoitus koostuu kahdesta osasta: asumisoikeusmaksusta ja kuukausittaisesta käyttövastikkeesta.
Asumisoikeusmaksu on kertaluonteinen maksu, joka on yleensä 10-15 % asunnon hankintahinnasta. Voit rahoittaa tämän esimerkiksi pankkilainalla tai omilla säästöilläsi. Jos tarvitset lainaa asumisoikeusmaksuun, pankit tarjoavat tähän tarkoitukseen sopivia lainoja usein paremmilla ehdoilla kuin kulutusluottoja. Asumisoikeusmaksun lainaan voit saada myös yleistä asumistukea.
Käyttövastike määräytyy asunnon koon, sijainnin ja kiinteistön kustannusten mukaan. Se kattaa asunnon ylläpidon, huollon, korjaukset ja muut kiinteistöön liittyvät kulut. Käyttövastike on yleensä edullisempi kuin vastaavan asunnon vuokra, mikä tekee asumisoikeusasumisesta taloudellisesti järkevän vaihtoehdon.
Kun suunnittelet asumisoikeusasunnon rahoitusta, huomioi myös mahdolliset tulevat vastikkeen korotukset ja varaudu pieniin remontteihin, vaikka suuremmat peruskorjaukset kuuluvatkin asumisoikeusyhteisön vastuulle.
Asumisoikeusasunnon ylläpito ja vaikutusmahdollisuudet
Asumisoikeusasunnon ylläpito jakautuu selkeästi asukkaan ja asumisoikeusyhteisön välillä. Sinä vastaat tavallisesti asunnon sisäpintojen kunnossapidosta ja pienistä korjauksista, kun taas asumisoikeusyhteisö huolehtii kiinteistön rakenteista, järjestelmistä ja suuremmista remonteista.
Asumisoikeusasumisen merkittävä etu on mahdollisuus vaikuttaa omaan asumiseesi. Voit osallistua yhteistyöelimen vaaleihin ja asukastoimikunnan työskentelyyn. Asukastoimikunta käsittelee talon huoltoon, korjauksiin ja asumisviihtyisyyteen liittyviä asioita. Sinulla on myös oikeus saada tietoa kiinteistön taloudellisesta tilanteesta ja tulevista korjaushankkeista.
Voit tehdä asuntoosi kohtuullisia muutostöitä, kunhan ilmoitat niistä etukäteen. Usein saat jopa korvauksen tekemistäsi parannuksista muuttaessasi pois. Tämä antaa sinulle vapauden muokata asunnosta enemmän omanlaisesi kuin tavallisessa vuokra-asunnossa.
Jos etsit turvallista, joustavaa ja taloudellista asumismuotoa, asumisoikeusasunto voi olla sinulle täydellinen ratkaisu. Me Avain Asunnoilla autamme sinua löytämään sopivan kodin ja vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiisi asumisoikeusasumisesta. Ota yhteyttä ja kerromme lisää vaihtoehdoista.