Miten erottaa hyvän asuntopohjan?

Asukkaille, sijoittajille ja kiinteistöjen omistajille tärkeimmät asiat ovat legendan mukaan sijainti, sijainti ja sijainti. Toki tämä on suurelta osin totta, mutta heti toiseksi tärkein asia on kaikille asuntoalalla toimijoille pohjaratkaisut. Yhden asuntopohjan ratkaisut vaikuttavat koko kohteen houkuttelevuuteen, joten suunnittelupöydällä määritellään usein koko kohteen puoleensa vetävyys.

Suunnittelun ääriviivat

Asuntopohjien suunnittelussa lähdetään aina liikkeelle huoneistojakaumasta, jossa määritellään kyseinen kohde huomioiden, kuinka paljon asunnoista on yksiöitä, kaksioita jne. Samalla määritellään asuntokoot karkeasti, kuten esimerkiksi kaksioista halutaan 48-55 m² kokoisia ja niitä saa olla 20 % huoneistoista. Näin arkkitehdin on helpompi lähteä tutkimaan koko hankkeen muodostamista. Kohteen sijainti, ja se onko kyseessä vuokra- vai asumisoikeustalo sekä alueen erityisvaatimukset vaikuttavat siihen millaisia asuntoja kullekin hankkeelle tuotetaan. Avaimella kuunnellaan koko ajan asukkaiden toiveita ja seurataan markkinatilannetta siitä millaiset huoneistot ovat suosittuja, jotta pystyisimme tarjoamaan haluttuja pohjaratkaisuja.

Avaimen uudishankkeiden suunnittelussa kiinnitetään paljon huomiota asuntopohjan toimivuuteen sekä viihtyisyyteen. Keittiöt ovat usein avokeittiöitä, eteistiloihin pyritään saamaan auringonvaloa, säilytystilaa on riittävästi ja asunnon sisäiset kulkureitit ovat selkeitä. Suunnitteluvaiheessa tehdään myös kalustussuunnittelua, jossa määritellään mahdolliset keittiön pöydän, sohvan ja makuuhuoneisiin sänkyjen paikat, jotta voimme huomioida esimerkiksi kattovalojen sijainnit suhteessa tulevaan kalustukseen. Tämä kalustussuunnittelu auttaa myös tulevaa asukasta hahmottamaan asunnon mittasuhteet. Näin asukas voi helpommin päättää sohvan ja pöydän paikat, kun arkkitehti on jo suunnitteluvaiheessa miettinyt valmiiksi, kuinka asunto on hyvä kalustaa.

Asunnon ensivaikutelma

Pohjaratkaisuissa ensivaikutelma on se mihin kiinnitän ensimmäisenä huomioni. Asuntoon tulee päästä hyvin, joten sisäänkäynti valoisasta porrashuoneesta valoisaan eteiseen on tärkeää. Eteinen aukeaa olohuoneeseen ja keittiöön, joka antaa sisään kävellessä aulamaisen tunnun. Isot ikkunat olohuoneessa ja näyttävä lasitettu parveke tai tunnelmallinen ranskalainen parveke antavat asunnolle luonnetta ja tekevät siitä kodin.

Asuntoa valittaessa kiinnitä huomio näihin asioihin:

  • Keittiön laskutilaa tulee olla tarpeeksi suhteessa asunnon kokoon, pelkkä liesi ja allas eivät ole keittiön ainoat ominaisuudet.
  • Lue tarkkaan rakennustapaseloste, koska siinä kerrotaan yksityiskohtaisemmin asunnon materiaaleista ja laatutasosta, esimerkiksi onko parvekkeissa lasitus ja jos on, niin millainen se on.
  • Mikä huoneiston sijainti on koko talon kerrospohjaan, alueeseen ja ilmansuuntaan nähden, eli onko huoneisto esimerkiksi kulmahuoneisto sisäpihalle päin, joka avautuu ilta-aurinkoon. Tämä selviää asemapiirroksesta ja kerrospohjista sekä pohjakuvan yhteydessä olevasti pienestä sijaintikartasta ja kompassista.
  • Tarkista, että asunnon pohjakuvaan on merkitty invaympyrät kylpyhuoneeseen, keittiöön ja eteiseen. Näin varmistut siitä, että suunnittelu on tehty hyvin ja nämä tilat ovat riittävän tilavat.

Pohjaratkaisujen kompastuskivet

Asuntosuunnittelu on taitolaji, mutta välillä siinä tehdään ratkaisuja väärin perusteluin. Ratkaisujen tulisi perustua siihen onko asunnon pohja toimiva niin teknisesti kuin esteettisestikin. Symmetrisyys, tilojen tasapaino ja arkielämän ymmärtäminen pelastaa monessa ongelmatilanteessa. Suunnitteluratkaisujen tulee sopia elämän joka tilanteeseen, eikä miellyttää vain yhden ihmisen silmää. Yksinkertaisuus on usein hyve näissä tilanteissa ja se on myös esteettisesti kaunista ja kestää aikaa.

Koko hankkeen aikana päätavoitteen tulee olla asukkaan lähtökohdissa ja elämisen helpottamisessa. Koska talo tulee olemaan paikoillaan vuosikymmeniä, jopa vuosisatoja, on tärkeä muistaa myös pitkäikäisyys pohjasuunnittelussa. Tällöin asunnot kestävät aikaa ja ovat koteja ihmisille pitkään.

Sanni Husso, projektipäällikkö, Avain Rakennuttaja

Edellinen
Poikkeukselliset aukioloajat / Helsinki
Seuraava
Avain Asuntomyynnissä erityisjärjestelyjä poikkeustilan aikana