Vuokra-asunto Sipoon Nikkilässä.

Toimiva ilmanvaihto takaa raikkaan sisäilman

Miksi hyvä ilmanvaihto on tärkeää?

Raikas ja puhdas sisäilma on perusta terveelliselle asumiselle. Ilmanvaihtojärjestelmän tehtävä on poistaa sisäilmasta epäpuhtaudet, kuten kosteus, pöly ja erilaiset hajut, jotka voivat vaikuttaa asumismukavuuteen ja terveyteen. Kun ilmanvaihto toimii oikein, se ei ainoastaan paranna sisäilman laatua, vaan myös säästää energiaa ja vähentää asumiskustannuksia. Energiatehokas ilmanvaihto on osa meidän sitoutumistamme ympäristöystävälliseen ja kustannustehokkaaseen asumiseen.

Ilmanvaihden tekniikka riippuu rakennuksen iästä

Kaikissa Avaimen taloissa on koneellinen ilmanvaihto. Asuinkiinteistöjen ilmavaihtojärjestelmät vaihtelevat sen mukaan, millä vuosikymmenellä talo on rakennettu ja onko kyseessä kerros- vai rivitalo. Avaimen 1990−2000-luvulla rakennetuissa kerrostaloissa on keskitetty poistoilmanvaihto eli talon katolla on huippuimuri, joka imee poistoilman kaikista huoneistoista yhteiskanavajärjestelmään. Uudemmissa kerros- ja rivitaloissa myös tuloilma puhalletaan sisään koneellisesti. Tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmässä voi olla myös ilmastointi, jonka avulla sisä­ilmaa voi viilentää tai kosteuttaa.

Ilmanvaihdon ylläpito ja huolto

Säännöllinen ilmanvaihtojärjestelmän huolto on avainasemassa sen toimivuuden kannalta. Me huolehdimme, että kaikissa asunnoissamme ilmanvaihto toimii moitteettomasti. Huoltoon kuuluu muun muassa suodattimien vaihto ja ilmavirtojen säätö, jotka tulee tehdä ammattilaisen toimesta. Asukkaana voit myös vaikuttaa ilmanvaihdon toimintaan. Pidä huoli, että ilmanvaihtoventtiilit ovat auki ja puhtaat, ja että huonekalut tai muut esineet eivät estä ilman kulkua. Näin varmistat, että ilma kiertää esteettä ja asuntosi sisäilma pysyy raikkaana.

Uudisrakentamisessa huomioitavaa

Uudisrakentamisessa ilmanvaihtojärjestelmän suunnittelu on keskeisessä roolissa. Me panostamme siihen, että uusissa kohteissamme ilmanvaihto on suunniteltu huolellisesti ja se tukee asumisen laatua. Rakennusvaiheessa varmistamme, että järjestelmät asennetaan oikein ja ne täyttävät tiukat laatuvaatimukset. Käytämme uusimmissa kohteissamme moderneja ilmanvaihtoratkaisuja, jotka ovat paitsi tehokkaita, myös hiljaisia ja helppokäyttöisiä. Tämä takaa asukkaillemme miellyttävän asumiskokemuksen jokaisessa kohteessamme.

Ilmanvaihdon merkitys asumisterveydelle

Asumisterveys on kokonaisuus, johon vaikuttaa moni tekijä, mutta ilmanvaihto on yksi sen kulmakivistä. Huonosti toimiva ilmanvaihto voi johtaa kosteus- ja homeongelmiin, jotka ovat merkittävä terveysriski. Asuntojemme ilmanvaihto on suunniteltu ja toteutettu asumisterveyttä edistävästi. Raikas sisäilma edistää asukkaidemme hyvinvointia ja vähentää sairastuvuutta. Tämä on osa laatu- ja asiakaslähtöistä toimintamalliamme, jossa asukkaiden terveys ja tyytyväisyys ovat etusijalla. Jokainen asukas voi tarkkailla, että ilmanvaihto toimii kotona hyvin. Ongelmista voi kieliä esimerkiksi liian kostea tai tunkkainen ilma tai vetoisuus. Kosteuden tulisi poistua huoneilmasta suihkun tai saunan käytön jälkeen. Kylpyhuoneen lattiat ja seinät kannattaa vetää lastalla kuivumisen nopeuttamiseksi. Huoneistokohtaista ilmanvaihtojärjestelmää tulee säätää liesikuvusta isommalle suihkun ja saunan käytön ajaksi ja palauttaa normaaliteholle puoli tuntia peseytymisen jälkeen. Muualle huoneistoon kosteutta ei saa tuulettaa.

Ekologisuus ja ilmanvaihto

Ekologisuus on yksi Avain Asuntojen perusarvoista. Uudemmissa kerros- ja rivitaloissa myös tuloilma puhalletaan sisään koneellisesti. Tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmässä voi olla myös ilmastointi, jonka avulla sisä­ilmaa voi viilentää tai kosteuttaa. Toistaiseksi ilmastointi on melko harvinainen järjestelmä asuinkiinteistöissä, mutta sen yleisin toteutustapa on ilmalämpöpumpun asentaminen. Vielä 1990-luvulla lämpöä puhallettiin poistoilmanvaihdon mukana harakoille, mutta nykyään energiatehokkuusvaatimukset estävät sen uudisrakentamisessa. Kaikissa kiinteistöjemme tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmissä on lämmöntalteenotto (LTO). Lämpö kerätään ulospuhallettavasta ilmasta ja sillä lämmitetään tuloilmaa. vaihdamme ilmanvaihtokoneiden suodattimet kaksi kertaa vuodessa ja samalla huollamme ilmanvaihtolaitteet. Tehokas ja hyvin suunniteltu ilmanvaihto vähentää energiankulutusta ja pienentää asumisen ympäristövaikutuksia. Käyttämällä uusiutuvia energialähteitä ja älykkäitä teknologioita, ilmanvaihtojärjestelmämme ovat ympäristöystävällisiä ja taloudellisia. Kestävän kehityksen mukaisesti pyrimme jatkuvasti parantamaan ilmanvaihtoratkaisujamme. Tämä tarkoittaa, että asukkaamme voivat nauttia puhtaasta sisäilmasta tietäen, että heidän kotinsa on osa suurempaa ekologista kokonaisuutta.
Edellinen
Asuntoja kasvualueille: Tuusula Hyrylä
Seuraava
Avain Yhtiöille voitollinen vuosi 2023