Näin huolehdit kodistasi

Ohjeet asunnon kunnossapitoon ja huoltamiseen.

Ohjeita kodin kunnossapitoon

Olemme koonneet näille sivuille tärkeimpiä asunnon kunnossapitoon ja huoltamiseen liittyviä
asioita. Jos jokin jää askarruttamaan, voit aina kysyä isännöintitoimistosta neuvoa.

Jääkaapin puhdistaminen

Puhdista jääkaapin kahvat ja hyllyt normaalissa viikkosiivouksessa. Siivoa jääkaappi perusteellisemmin heti kun se näyttää likaiselta tai huurretta on kertynyt. Puhtaus ja huurteettomuus lisäävät sekä kaapin käyttöikää että pienentävät sähkölaskuasi. Tarkista käyttöohjeesta jääkaapin pakastuslokeron sulatusohjeet – joissakin laitteissa on erillinen sulatusasento, jotkut kytketään yksinkertaisesti vain pois päältä. Katso, ettei poistovesiaukko ole tukossa. Voit tarvittaessa puhdistaa aukon vaikka vanupuikolla ja laittaa sen alle astian sulatusvettä varten.
Pakastuslokeron sulamista odotellessa on oiva hetki heittää pilaantuneet ja vanhat elintarvikkeet pois. Siirrä säilytettävät tuotteet mahdollisimman viileään paikkaan.

Voit nopeuttaa sulamista laittamalla pakastuslokeroon kuumaa vettä täynnä olevan astian. Älä kuitenkaan yritä poistaa jäätä millään terävällä esineellä. Irrota hyllyt ja lokerot. Pese ne tiskialtaassa astianpesuaineella ja kuivaa. Pyyhi jääkaapin sisusta laimeaan tiskiaineveteen kostutetulla mikrokuituliinalla. Puhdista myös ovi ja tiivisteet. Älä käytä hankausainetta, soodaa tai hapanta puhdistusainetta, koska ne saattavat laikuttaa muovia.

Lopuksi vedä jääkaappi irti seinästä, irrota sähköpistoke ja imuroi kaapin takaosan ritilä. Tämä on tärkeää, koska lauhduttimen ympärille kertynyt pöly muodostaa tulipalovaaran. Lisäksi imurointi muutaman kuukauden välein vähentää laitteen energiankulutusta. Jos jääkaapin sulamisvesi kertyy kompressorin päälle haihdutusaltaaseen, tarkista vesikourun ja altaan kunto. Kytke pistoke takaisin, työnnä jääkaappi paikoilleen ja kytke virta. Järjestä tavarat takaisin jääkaappiin.

Pakastimen sulattaminen

Pakastimen sulatus kannattaa tehdä pakkasaikana, jos vain mahdollista. Sammuta pakastin ja siirrä pakasteet kylmälaukkuun, sanomalehdillä vuorattuihin laatikoihin tai talvella vaikka parvekkeelle. Peitä pakasteet huovilla tai pyyhkeillä.

Sulamisvedet poistuvat pakastimen pohjalta etureunan kourun tai pohjan aukon kautta. Laita veden ulostulon alle astia ja suojaa pakastimen edusta pyyhkeillä tai sanomalehdillä. Voit nopeuttaa sulamista keräämällä sulavaa jäätä levyinä pois. Jään irrottamiseen ei saa käyttää työkaluja.

Kun huurre on sulanut, pyyhi pakastin sisältä ja ulkoa miedolla astianpesuainevedellä. Pakastimen laatikot on helppo pestä vaikka suihkussa. Kuivaa ja tuuleta pakastin huolella ennen uudelleen pakastusteholla päälle kytkemistä. Kun pakastin on saavuttanut lämpötilan, joka on pakkasen puolella, voit siirtää pakastimen sisällön takaisin pakastimeen. Samalla kun laitat pakasteita takaisin, voit tehdä inventaarion siitä mitä on tullut pakastettua! Kaikkea ei tarvitse säästää.
Sulata pakastin ainakin kerran vuodessa.