Äänesi on kallis

Eduskuntavaalit ovat ovella ja äänestäjiä kalastellaan vaalilupauksilla. Yksi takavuosien vaalilupaus on nyt enemmän totta kuin koskaan: ”Äänesi on Kallis.”

Kalliiksi on käynyt ruoka. Maitopurkki maksoi vaalikauden alussa 50 senttiä, nyt yli euron. Kalliiksi ovat käyneet vastikkeet, vuokrat, energia ja muut asumiskulut. Asunnon omistajan kulut voivat jopa kymmenkertaistua vuoden aikana. Helsingin Sano­mien jutussa 8.1.2023 kerrottiin, miten sataneliöisen asunnon omistajan vastike nousee alle 200 eurosta yli 1700 euroon kuukaudessa. Tätä vasten vuokra- ja asumisoikeusasuminen näyttäytyvät aika hyvinä vaihtoehtoina.

Mutta kuka saisi nousevat asumiskulut kuriin? Ehdokkaat tarjoavat usein vastaukseksi erinäisiä tukimuotoja. Joulukuussa kilahtivat valtiovarainministerin ideoimat ylimääräiset lapsilisät tilille, ja nyt sähkötuki maksetaan ilmeisesti vaalikojumakkaran jatkeeksi maaliskuussa – juuri ennen ennakkoäänestystä. Suomen Pankin Olli Rehn varoitti Uusi Suomi -lehdessä 17.12.2022 hallitusta syytämästä rahaa äänestäjille: ”Se inflaation hidastuminen jota ennustettiin, on siirtynyt eteenpäin pitkälti sen takia, että monissa maissa tehdään hyvin mittavia tukipaketteja. Mikä pahinta, ne voivat johtaa siihen, että inflaatio juurtuu talouteen.”  Inflaatiokierteen potkiminen eteenpäin on kansan köyhtymisen ja kurjistumisen alku ja juuri. Niin kauan kuin poliitikot pitävät kierrettä käynnissä, keskuspankki muistaa nostamalla korkoja. Pahinta on, että korkojen nousu voi johtaa ennen näkemättömään pysähdykseen asuntomarkkinoilla.

Ei käy kateeksi seuraavaa hallitusta. Asumisen ja elämisen kustannukset pitäisi saada laskuun, rahan arvo vakautettua ja valtion velkaantuminen pysäytettyä. EU-­komission ex-puheenjohtaja Jean-­Claude Junc­ker kiteytti: ”Poliitikot tietävät kyllä, mitä pitäisi tehdä, mutta eivät sitä, miten tulisivat valittua uudelleen sen jälkeen.” Helpoimpaan vaalilupaukseen ei kannata tarttua, muutoin äänestäminen voi käydä kovin kalliiksi.

Asmo Maanselkä, Avain & Koti -lehden päätoimittaja

Asmo Maanselkä Markkinointi-ja viestintäpäällikkö
Toivotan kaikille rauhallista joulua sekä aikaa itselle ja rakkaimmille.

Asmo Maanselkä
Päätoimittaja / Markkinointi- ja viestintäpäällikkö

Edellinen
”Varustautuminen on rauhan tae”
Seuraava
Voittajateos nyt esillä Lahdessa