”Olga on yksi Suomen menestyneimmistä exotickissoista, kruununjalokiveni”, Johanna Vuoltee kertoo.

”Exotic-kissasta saa aina kaverin”

Avain Yhtiöiden asumisen manageri Johanna Vuoltee harrastaa kissanäyttelyitä. Kotona vilistää kuusi kissaa.

Mitä asumisen manageri tekee?

Vastaan asukasreklamaatioista, jotka koskevat esimerkiksi huoltoa, isännöintiä tai itse asuntoa. Kortteleissa, joissa on useampi taloyhtiö, täytyy sopia yhteisen tontin ja tilojen käytöstä. Niihin liittyen hoidan yhteisjärjestelysopimuksia ja vastaan hoitokunnista. Vastaan myös pysäköintiyhtiöiden hallinnoinnista ja hoidan häätöihin liittyviä asioita.

Mikä työssäsi on vaikeinta, mikä kivointa?

Vaikeinta on kohdata asukkaiden ahdinko. Välillä on hankalaa olla puolueeton ja kannustava, kun asukkaalla on ikävä tilanne. Kivointa on mukavat ihmiset ja vaihtelevat työpäivät.

Kerro kissanäyttelyharrastuksestasi.

Minulla on kolme norjalaista metsäkissaa, Ata, Nelly ja Iippa, ja kolme exoticia, Aino, Olga ja Rusina, joista neljän kanssa käyn näyttelyissä, muut ovat eläkkeellä. Toimin ahkerasti rotukissamaailmassa, kuten rotukissayhdistyksen hallituksessa ja näyttelysihteerinä. Suomessa on noin 45 kansainvälisen kissaliittojen kattojärjestö FIFen kissanäyttelyviikonloppua vuodessa.

Miten näyttelykissan hoito eroaa kotikissan hoidosta?

Sen täytyy olla tottunut turkin hoitoon ja kynsienleikkuuseen, joten sitä harjoitellaan pennusta asti. Sillä on oltava hyvä stressinsietokyky, sillä kissoja on satoja samassa näyttelyhallissa. Näyttelytilanteeseen totutellaan pienestä asti, osallistua saa neljä kuukautta täytettyään. Ravinnon on oltava sopivaa, jotta turkki pysyy kunnossa.

Miten kissanäyttelyyn valmistaudutaan ja mitä siellä tapahtuu?

Näyttelyviikolla pesen kissan, leikkaan kynnet ja trimmaan tarvittaessa. Näyttelypaikalla odottelen, milloin kissan arvostelu on ja jännään, saako se jonkin sertifikaatin ja pääseekö loppukilpailuun. Lyhyt- ja pitkäkarvaiset kissat jaetaan omiin kategorioihinsa ja eri luokkiin. Kissa pisteytetään sen mukaan, miten esimerkiksi sen silmät, korvat, turkki, kroppa tai häntä vastaavat rodun laatuvaatimuksia. Parasta on ystävien näkeminen.

Mitkä ovat parhaita hetkiä kissojen kanssa?

On hauska katsella, kun kissat leikkivät, tutkivat paikkoja ja nukkuvat yhdessä. Älykkäät ja rauhalliset metsäkissat seurailevat touhuja sivusta, mutta exoticeista saa kaverin kaikkeen – vaikka 10:nnen kerran jääkaapille! Korona-aikana Rusina on osallistunut etäpalavereihini juttelemalla ja seurannut hiiren liikettä näytöllä silmä kovana. Työpäiväni jälkeen se on ihan uupunut.

KUVA Tessa. lv photography.

Edellinen
”Asemakaava määrittelee rakentamisessa yllättäviäkin asioita.”
Seuraava
Jätepiste toimivaksi