Hajulukko puhtaaksi

Kun viemärin hajulukko on puhdas, allas vetää hyvin eikä haise. Hajulukko on hyvä putsata tarpeen mukaan.

  1. Jos altaan viemäri haisee, sen hajulukkoon on voinut kertyä hiuksia, likaa tai rasvaa, joten puhdistus on tarpeen. Myös pitkään käyttämättömänä ollut viemäri voi haiskahtaa kuivuuttaan, mutta siihen auttaa usein pelkkä veden laskeminen viemäriin. Jos olet useamman viikon pois kotoa, voit ehkäistä viemärin kuivumista laittamalla lavuaarin tulpan paikoilleen tai palan tuorekelmua altaan ritilän päälle.
  2. Hajulukkoa voi yrittää puhdistaa laskemalla viemäriin viemärinpuhdistusainetta, mutta mekaaninen puhdistaminen on usein ekologisempi ja perusteellisempi vaihtoehto. Ennen työhön ryhtymistä varaa tarvikkeiksi roskapussi, ämpäri, suojahanskat sekä tiskiharja tai myös piippurassi. Hajulukkoa kannattaa hieman koputella ennen työhön ryhtymistä. Jos se vaikuttaa huonokuntoiselta, tee netissä vikailmoitus, jotta huoltomies tulee tarkistamaan tilanteen. Jos hajulukko on hyvässä kunnossa, käy toimeen. Aseta ämpäri hajulukon alle, sillä hajulukosta valuu desi pari likaista vettä.
  3. Avaa hajulukon suojatulppa. Se aukeaa yleensä vastapäivään kierittämällä. Nappaa tiiviste talteen ja tarkista sen kunto. Jos hajulukossa on useampia osia, paina mieleesi niiden järjestys tai laske ne lattialle purkamisjärjestykseen, jotta osaat koota ne myös takaisin. Heitä irtonainen lika roskapussiin ja pese suojasta pienempi lika pois tiskiharjalla. Tarkista, että ämpäri on viemäriputken alla ja valuta lavuaariin vettä. Hajulukon poistoputken voi myös puhdistaa piippurassilla.
  4. Kun hajulukko on puhdas, sen voi koota takaisin. Aseta tiiviste ensin ja kierrä sitten hajulukko paikalleen. Jos tiiviste on huonossa kunnossa, esimerkiksi hapertunut, laita asiasta viestiä huoltoyhtiöön käyttämällä Avain Asuntojen nettisivulla olevaa sähköistä vikailmoituslomaketta. Kun osat ovat paikallaan, valuta lavuaariin vettä, jotta näet, että osat ovat varmasti hyvin paikallaan eikä hajulukko vuoda. Nauti hyväntuoksuisesta kylpyhuoneestasi!
Edellinen
Tuu Jyvääskylään!
Seuraava
3 näkökulmaa sähköautoihin