Helppoa arkea Hämeenlinnassa

Hämeenlinnassa kaikki on lähellä ja palvelut monipuoliset – siksi arki sujuu leppoisasti.

SIJAINTI: Vanajaveden rannalta on helppo kulkea eri puolille Suomea.

Jos haluat asua pienessä ja vehreässä kaupunkikeskustassa mutta lähellä suurkaupungin sykettä, 35 000 asukkaan Nokia on oiva valinta. Tampereelle pääset junalla 15 mKanta-Hämeessä sijaitsevasta Hämeenlinnasta on noin tunnin matka Helsinkiin ja Lahteen, Tampereelle kolme varttia ja Jyväskylään ja Turkuun reilu pari tuntia, kulkipa sitten junalla, bussilla tai omalla autolla. Hämeenlinnan keskusta levittäytyy Helsinki-Tampere –moottoritien molemmin puolin, ja paikallisliikenteessä suhaaminen hoituu helposti sähköisen reittioppaan avulla. Arkea sujuvoittaa lyhyet välimatkat ja ruuhkattomuus. Keskimäärin hämeenlinnalaisen matkat töihin, kouluun, päiväkotiin ja harrastuksiin taittuvat vartissa. Asukkaita Hämeenlinnassa on noin 68 000.

Vanajavesi erottaa viihtyisän Keinusaaren kaupunginosan keskustasta. Kuva Kantahämeen kuvapankki.

TALO: Asumisoikeusasuntoja Hämeenlinnan ­keskustassa, lähellä luontoa.

Keinukatu 5:een valmistui helmikuussa nelikerroksiseen kerrostaloon 23 asumisoikeuskotia: yksiöitä, kaksioita sekä saunallisia kolmioita, kooltaan 32-68 neliötä. Yksiöissä on ranskalaiset parvekkeet, suuremmissa asunnoissa lasitetut parvekkeet. Katutason kaksioissa on sisäpihan puolelle avautuvat terassipihat ilman lasitusta. Asumismukavuutta lisäävät kauniit pintamateriaalit ja tasokas varustelu, muun muassa sälekaihtimet ja astianpesukone.

Asukkaiden yhteiskäytössä on saunaosasto, kuivaushuone sekä lämpimät irtainvarastot. Pihan autokatoksessa on myös suojaa polkupyörille. Autopaikat on varustettu sähköpistokkein, jotka mahdollistavat hybridiauton latauksen tai sähköauton hitaan latauksen. Kohde on savuton ja tupakointi on kielletty myös parvekkeilla. Taloyhtiön internet­yhteys 10 M sisältyy vastikkeen hintaan.

Palvelut ovat lähellä: lähikauppaan kävelee reilu viisi minuuttia, terveysasemalle kymmenen ja rautatieasemalle vartin. Jos tylsyys yllättää, Verkatehdas elokuvateattereineen ja kulttuuritapahtumineen on vain 10 minuutin kävelymatkan päässä.

Keinukadun alkuvuodesta valmistuneet asumisoikeusasunnot sijaitsevat keskustassa lähellä palveluita.

Avaimen kohteet Hämeenlinnassa

8 asumisoikeuskohdetta

Talotyypit: Rivi- ja kerrostaloja

Asuntojen lukumäärä: 121

PALVELUT: Hämeenlinnassa saa sujuvan ja turvallisen arjen kohtuullisilla elinkustannuksilla.

”Tampere ja Helsinki ovat niin lähellä Hämeenlinnaa, että täällä saa kerralla kolmen kaupungin palvelut. Vitsailemme, että Helsinki on eteläinen kaupungin­osamme ja Tampere pohjoinen”, viestintäsuunnittelija Tanja Mäki-Kulmala Linnan Kehityksestä kertoo.

Suurimpia työnantajia ovat kaupunki ja SSAB. More-yritysalueella työskentelee jo yli 2500 ihmistä ja yritysten tarpeisiin valmistuu vuosittain osaavaa työvoimaa Hämeen ammattikorkeakoulusta.

Erikoissairaanhoitoa tarjoaa Kanta-Hämeen keskussairaala, joka päivystää ympäri vuorokauden. Uusi Assi-sairaala valmistuu vuonna 2026.

“Hämeenlinna on Suomen turvallisin kaupunki, kun katsotaan poliisin katuturvallisuusindeksiä ja mitataan asumista ja lasten turvallista kasvatusympäristöä”, Mäki-Kulmala kertoo.

Kaupungin kulttuuritarjonta on monipuolinen ja pikkuväkeä ilahduttaa etenkin lastenkulttuurilupaus, jonka mukaan lukuvuoden jokaisena lauantaina lapsille on tarjolla kulttuuria, kuten työpajoja tai konsertteja. Harrastaakin voi jääkiekosta cheerleadingiin ja keskiaikaiseen kamppailulaji buhurtiin.

Keskiaikafestivaalit on esimerkki kaupungin monipuolisesta tapahtumatarjonnasta. Kuva Miika Kangasniemi.

HISTORIA: Aulangon puistometsä rakennettiin naiselle, joka ei koskaan tullut Suomeen.

Tunnetko tarinan maagisen Aulangon takaa? Vuonna 1883 Venäjällä asetehtailijana rikastunut eversti ­Hugo Standertskjöld osti Karlbergin kartanon kesäpaikakseen ja alkoi rakentaa sinne englantilaistyyppistä puistoa.

Silloin tehtiin muun muassa isot tekolammet Jousenlampi ja Metsälampi, näyttävästi puukoristeltu Ruusulaakson paviljonki ja tiilirakenteinen Onnentemppeli. Alueelle istutettiin ulkomaisia puulajeja ja Vanajaveden rannalle kolmen kilometrin rivistö hopeapajuja. Päärakennuksen ympärillä oli barokkihenkinen muotopuisto palmuineen ja kaktuksineen, suihkulähteitä ja kasvihuoneita. Jo silloin kaikille avoimessa puistossa toimi myös Suomen ensimmäinen eläintarha, jossa käyskenteli peuroja, fasaaneja ja riikinkukkoja. Vuonna 1907 rakennettu Aulangonvuoren 33 metriä korkea graniittinäkötorni on sekin everstin aikaansaannos. Tarinan mukaan koko komeus oli tehty puolalaiselle kreivittärelle, johon eversti oli Puolassa rakastunut. Mutta kreivitär ei halunnut muuttaa Itämeren pohjoispuolelle, ja eversti jäi poikamieheksi.

Kaupunki osti alueen vuonna 1926. Vuodesta 1963 se on ollut valtion omistuksessa.

Aulangon näkötornista voi ihailla avautuvaa kansallismaisemaa. Kuva Miika Kangasniemi.

LUONTO: Kaupungissa sijaitsevat retkeilyalueet kutsuvat liikkumaan ympäri vuoden.

Kun Aulangolla voi nauttia puistometsästä ja näkötornista avautuvista kansallismaisemasta, Ahvenistolla voi nostattaa sykettä kuntoreiteillä ja metsäpoluilla, fiilistellä rantaelämää, uida maauimalassa ja touhuta lasten leikkipaikalla, joka on vasta uusittu kaupunkilaisten toiveiden mukaan. Alueen rengasmainen luontopolku on kuusi kilometriä pitkä ja matkan varrella saa nauttia harjumaisemista, aarnimetsästä ja pitkospuista. Kai tiesit, että Ahveniston urheilu- ja ulkoilukeskus rakennettiin vuoden 1952 olympialaisiin ja siellä kisattiin viisiottelussa?

Puistomaisesta luonnosta ja veden läheisyydestä voi nauttia kuuden kilometrin mittaisella Va­najaveden rantareitillä, jonka varrella voi pulahtaa uimaan, suunnata melomaan tai nauttia kylmästä juomasta terassilla. Vaihtelevampaa metsäluontoa kaipaava matkustaa Evon retkeilyalueelle, noin puolen tunnin päähän Hämeenlinnasta. Siellä on noin 70 kilometriä merkittyjä patikointireittejä, joiden varrella voi yöpyä laavulla tai telttailla. Monipuolista metsäluontoa pilkuttavat pikkujärvet ja lammet, joista voi narrata istutettuja lohikaloja.

Vanajavedellä voi meloa myös kaupunkimaisemissa. Kuva Kantahämeen kuvapankki.

PÄIVÄ HÄMEENLINNASSA: Edes sadesää ei haittaa, sillä Hämeen­linnan museotarjonta on monipuolinen.

Aloita päivä aamiaisella kahvilla Hemmassa tai Villa Marengissa ja jatka sieltä Linnanniemeen alueelle. Vieraile yli 700 vuotta vanhassa Hämeen linnassa, Suomen sotahistoriaa ja tykistö- ja pioneeriaseita esittelevässä Museo Militariassa tai kurkista Euroopan laajimmassa Vankilamuseossa vankeinhoidon ja vankilaelämän historiaan ja tiloihin.

“Meillä on uusia kunnianhimoisia ravintolayrittäjiä fine dining ja street food -puolella, kuten ­Ravinteli Vintti ja Vanai Bistro & Bastu”, Tanja Mäki-Kulmala vinkkaa. Tai kokeile legendaarista grilliherkkua, hotsia, joka valmistetaan munkkitaikinasta tehdystä höyrykeitetystä piirakasta ja lenkkimakkarasta.

Jos pidät kotimuseoista, piipahda Jean Sibeliuksen syntymäkodissa ja istahda Sibeliuksenpuistossa soivalle penkille. Kaupungissa on paljon ­kirpputoreja, esimerkiksi Kantolan teollisuusalueella. Siellä voit bongata myös Pohjoismaiden suurimman muraali­teoksen, joka on tehty viljasiilojen julkisivuun.

Pysähdy kotimatkalla Iittalassa. Lasitehtaalla voi seurata lasinpuhallusta ja kotiväkeä kannattaa ilahduttaa tuliaisilla Kultasuklaan myymälästä.

Designmuseo Iittalassa voi tutustua lasitehtaan historiaan. Kuva Kantahämeen kuvapankki.

Teksti Katja Tarnanen, aloituskuva Miika Kangasniemi

Lähteet: hameenlinna.fi, visithame.fi, yle.fi, luontoon.fi

Edellinen
Asukkaiden iltaseminaari
Seuraava
Varaudu helteisiin