Huolla pyörä kesäkuntoon

Tee pyörällesi perushuolto, niin sillä on mukavaa ja turvallista ajaa. Sitten vain kypärä päähän ja baanalle!

  1. Pyörän kunto on hyvä tarkistaa keväisin ennen käyttöönottoa. Tarvitset pesua varten sienen, rätin, vettä ja pesuainetta. Lisäksi varaa lähettyville pumppu, ruuvimeisseli, jakoavain ja kuusiokoloavainsarja.
  2. Aloita pesemällä pyörä. Jos pyörä on vain pölyinen tai hiekkainen, pelkkä vesipesu riittää. Rasvainen pyörä kannattaa pestä ympäristöystävällisellä liuotinpesuaineella. Muista pestä myös ketjut. Ne saa pyyhittyä esimerkiksi rätillä. Huuhtele huolella ja kuivaa pyörä. Suihkuta ketjuihin niille tarkoitettua öljyä maltillisesti. Liika öljy kerää likaa. Älä käytä esimerkiksi ruokaöljyä, sillä se kuivuu ja kovettuu ketjuihin. Tarkista samalla, että ketjut eivät ole venyneet, vaan ne pyörivät napakasti.
  3. Hyppää pyörän selkään ja kokeile, että käsi- ja jalkajarrut toimivat hyvin. Testaa, että vaihteet vaihtuvat sujuvasti eivätkä esimerkiksi lyö tyhjää. Tunnustele myös, ­että pyörät eivät vingerrä vaan pyörivät suoraan. Hyppää pois pyörän selästä ja tarkista, että vaihteiden vaijerit ovat ehjät ja jarrupalaa on jäljellä. Käy läpi pyörän mutterit ja ruuvit ja kiristä tarvittaessa. Jos esimerkiksi polkupyörän napaa tulee säätää, vaihteet vaihtuvat huonosti, vanteet vaativat oikaisua tai pyörän osia tulee vaihtaa, suuntaa polkupyöräliikkeeseen.
  4. Tarkista renkaiden kunto. Jos renkaat ovat kuluneet sileiksi tai halkeilevat, ne kannattaa vaihtaa uusiin. Kokeile myös, että pinnat eivät ole löysällä ja vaadi kiristystä. Jos renkaat ovat kunnossa, pumppaa ne täyteen ilmaa, niin pyörällä on kevyempi ajaa. Renkaan maksimi-ilmanpaineen näet renkaasta. Tarkista, että satula on hyvällä korkeudella. Kokeile, että soittokello toimii. Laita kypärä päähän ja tarkista, että se istuu napakasti ja leukahihna on riittävän tiukalla. Tee vielä koeajo huolletulla pyörällä!

Jutun asiantuntijana Sakari Pennanen Vuosaaren pyörähuollosta.


Teksti Katja Tarnanen Kuva Getty Images

Edellinen
Järvenpäässä soi!
Seuraava
“Kiipeily on kuin shakkia pelaisi”