Koko korttelin kohtaamispaikka

Seniorit, vuokralaiset ja asumisoikeusasukkaat, kaikki he – kohtaavat olohuoneessa Lahden Kyösti Kallion kadulla. Yhteisöllisyyden ei tarvitse olla sirkustoimintaa – rento yhdessäolo riittää.

Lahden ytimessä, kauniin vanhan linja-autoaseman vieressä on upouusi Avain Asuntojen kohde. Monisukupolvikorttelin yhteisölliseen kokonaisuuteen on rakennettu asumisoikeus- ja vuokra-asuntoja sekä Lahden vanhusten asuntosäätiön senioriasuntoja.

”Kun sain rivitaloasuntoni myytyä, menin vähäksi aikaa vuokralle odottamaan kohteen valmistumista. Lenkkeilin tästä päivittäin ohi ja seurasin talon valmistumista”, kertoo ­Kirsi Korvenranta, joka asuu yorkshirenterrierinsä Vivianin kanssa asumis­oikeusasunnossa.

Hän sanoo halunneensa palvelujen ja hyvien yhteyksien äärelle. Ulko-ovelta onkin vain kivenheitto Vesijärven rantaan ja torille vaivaiset 500 metriä.

Talon alakerrassa on valtavilla ikkunoilla valaistu olohuone asukkaiden käyttöön. Siellä on sohva- ja pöytäryhmiä, pieni keittiö, työ­tila tietokoneineen sekä lehtiä luettavaksi ja seurapelejä pelattavaksi. Lasiseinillä erotetussa pesulassa on modernit pesukoneet ja kuivausrummut.

Mari Kokko ja Kirsi Korvenranta
Mari Kokko (vas.) ja Kirsi Korvenranta toivottavat kaikki asukkaat tervetulleiksi yhteiseen olohuoneeseen.

”Olohuoneessa on juttuseuraa tarjolla.”

Tila tukee talon yhteisöllisyyttä, jota kehittää myös asukastoimikunta – sitä kutsutaan täällä korttelitoimikunnaksi. Toimikunnan työ on vielä alussa, mutta yhtä sun toista on jo ehditty saada aikaan.

”Olemme suunnitelleet välinehankintoja kuntosalille ja ystävänpäivänä teimme leivokset ja joimme ystävänpäiväkahvit”, kertoo Korvenranta, yksi toimikunnan jäsenistä.

Puhetta on myös ollut pihatalkoista, karaokesta, lenkkisaunoista lenkkeineen ja osallistumisesta maanlaajuiseen Siivouspäivään. Sukupolvikorttelin olohuoneen tarkoitus on mahdollistaa erilaisten asukkaiden kohtaaminen.

”Kenenkään ei tarvitse kokea yksinäisyyttä. Aina on mahdollisuus tulla muiden joukkoon ja löytää juttuseuraa”, kertoo vanhusten asuntosäätiön asukasohjaaja Mari Kokko.

Olohuoneen sijainti katutasossa, näkyvällä paikalla on tärkeää yhteisöllisyyden kannalta.

”Tästä näkee myös, kun joku tulee kylään. Kaupasta tullessa on helppo pysähtyä vaihtamaan kuulumisia muiden kanssa. Ei yhteisöllisyyden tarvitse olla sirkustoimintaa, ihmiset vain haluavat tavata toisiaan ja olla toisilleen ystävällisiä”, Kokko sanoo.

”Tiloihin on muodostunut luontevasti erilaisia porukoita. Aamulla kahvitteleva miesporukka, sen jälkeen lehtiä lukevia naisia ja iltapäivällä esimerkiksi seurapeliryhmiä. Itsekin istun muiden kanssa katsomassa televisiosta lätkämatsia tai Voice of Finlandia”, Kirsi Korvenranta kertoo.

Yhteisöllisyys on myös antamista.

”Yksi asukas ehdotti, että voisi pitää talon lapsille läksypiiriä, toinen tarjosi kielten opetusta ja kolmas haluaisi opettaa shakkia”, Mari Kokko kertoo.

Toimintaa on helppo luoda, kun kaivetaan esiin ihmisten kyvyt ja into.

”Itse voisin vaikkapa lukea ääneen lehtiä tai kirjoja heille, jotka eivät enää itse pysty lukemaan. Monille ikääntyneille yksinäisyys voi olla haaste elämässä, ja heitä voi myös lohduttaa mahdollisuus paijata Vivianin kaltaista, ihmisiä rakastavaa ilopilleriä”, Korvenranta miettii.

Lahden Kyösti Kallion katu 9

Rakennusvuosi: 2022

Kerrostalokortteli: Yhteensä 178 asuntoa kolmessa rapussa: 33 Avaimen asumisoikeusasuntoa, 71 Avaimen vuokra-asuntoa sekä 74 Lahden vanhusten asuntosäätiön asuntoa.

Teksti Sami Turunen – kuva Sabrina Bqain

Edellinen
Aurinkoenergiaa käyttöön
Seuraava
Vähähiilisiä betonielementtejä