Koti kuin maalla

Jyväskylän Hovilantie 2:ssa yhdistyy kauniisti uusi ja vanha puurakentaminen

Vaikka ollaan ihan lähellä Keljon päivittäistavarakauppoja, pihaan tullessa tuntuu kuin saapuisi maatalon pihapiiriin. Keskellä on hirsirakenteinen Hovila-talo ja viihtyisä lasten leikkipaikka lipputankoineen. Niitä reunustavat kaksikerroksiset puiset pienkerrostalot ja norjat koivut. Kotoisa kortteli voitti vuonna 2009 Jyväskylän kaupungin arkkitehtuuripalkinnon.

Rakennusarkkitehti Antti Nyyssönen suunnitteli modernit ja tyylikkäät pienkerrostalot yhteensopiviksi Hovila-talon perinteisen piha­piirin kanssa. Auringonvalo ja luonto tulvivat sisätiloihin normaalia korkeammista ikkunoista ja talot lämpenevät vesikiertoisella lattialämmityksellä.

Ennen kuin pienkerrostalot vuonna 2008 rakennettiin, tontilla oli 1700-luvulta asti sijainnut talonpoikaisrakennuksia, Hovila-talo navettoine, aittoine ja kellareineen. Täydennysrakentamisen yhteydessä vanha aitta siirrettiin sivummalle, kellari jäi paikoilleen. Puretun navetan kivijalka sai uuden elämän pihan pengerryksissä. Huonoon kuntoon mennyt suojeltu päärakennus kunnostettiin häkki- ja pyörävarastoiksi.

”Talon remontoidussa yläkerrassa olisi kiva tila vaikka kerhohuoneelle, jos taloyhtiöstä löytyisi innokkaita asukastoimikuntalaisia puuhaamaan”, isännöitsijä Minna Pakarinen Aari Isännöinnistä vinkkaa.

Asumisoikeuskohde Jyväskylän Hovilantie 2

Rakennusvuosi: 2008
Pienkerrostalo: yksiöitä, kaksioita, kolmioita ja neliöitä, koot 39,5–96,5 m²
Asuntojen lukumäärä: 26

Edellinen
Mikä asumisessa on tärkeää? – Se selviää, kun viettää aikaa kotona
Seuraava
Onnekas kodinvaihtaja