Koti paloturvalliseksi

Tarkista säännöllisesti palovaroitin ja sähkölaitteiden kunto ja toimi paloturvallisesti joka päivä.

  1. Tarkista, että kotonasi on riittävästi palovaroittimia eli kaikissa kerroksissa on palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliötä kohden. Yleensä palovaroittimet sijaitsevat eteisessä ja kaikissa makuuhuoneissa. Testaa palovaroittimet kerran kuussa painamalla testinappia ja vaihda tarvittaessa patterit. Mikäli kodissasi on sähköverkkoon asennettu palovaroitin, ilmoita vioista sähköisellä vikailmoituksella.
  2. Käy läpi kaikkien kodin sähkölaitteiden kunto. Jos laite ei toimi normaalisti, kuumenee, haisee sähkölle tai pitää epätyypillistä ääntä, vie se huoltoon tai vaihda uuteen. Pyyhi laitteista pölyt ja tarkista, että johdot ovat ehjät. Keittiössä likainen liesituuletin voi lisätä rasvapalon vaaraa, joten puhdista tai vaihda suodatin muutaman kuukauden välein. Jos säilytät kotona käytettyjä paristoja tai akkuja, teippaa niiden virtanavat piiloon ja vie ne kierrätykseen.
  3. Huolehdi, että sinulla on tarvittavat alkusammutusvälineet helposti saatavilla ja että osaat käyttää niitä. Sijoita sammutuspeite keittiöön ja käsisammutin esimerkiksi eteiseen. Käsisammutin on hyvä tarkistuttaa kahden vuoden välein. Ota selvää, mikä on vaihtoehtoinen poistumisreitti kotoasi, jos et voisi käyttää ovea. Yleensä varatie on ikkuna tai parveke. Pidä huolta, että kotiisi ei kerry turhaa tavaraa, joka voisi hankaloittaa pelastautumista. 
  4. Paloturvallisuus syntyy huomioimalla vaaranpaikat joka päivä. Muistathan nämä tutut ohjeet: Älä jätä päällä olevia sähkölaitteita tai palavia kynttilöitä valvomatta. Älä kuivata saunassa pyykkiä. Pidä liesi ja sen ympäristö siistinä. Huolehdi myös osaltasi, että talon porraskäytäville, varastoihin tai yhteisiin tiloihin ei keräänny sinne kuulumattomia tavaroita. Niistä voi tehdä tarvittaessa sähköisen vikailmoituksen.

Lähteet: spek.fi, paloturvallisuusviikko.fi
Teksti Katja Tarnanen
Kuva Getty Images

Edellinen
”Veden alla koen rauhaa”