Vinkki! Valitse sängyn korkeus sen mukaan, mihin sinun on kätevintä mennä. Ikääntyneille korkea sänky on parempi kuin matala.

Makuuhuone kutsuvaksi

Kun makuuhuone on sisustettu rauhalliseksi, siellä on helpompi saada unen päästä kiinni.

Koskaan sänky ei ole yhtä kutsuva kuin silloin, kun voi pujahtaa puhtaiden lakanoiden väliin! Aamu alkaa myös oikealla jalalla, kun sängynlaidalla istuessa voi upottaa varpaat pehmeään lämpöiseen mattoon.

Mitä seesteisempi makuuhuone on, sitä helpompi siellä on rauhoittua. Suosi makuuhuoneen tekstiileissä ja pinnoissa luonnonmateriaaleja ja murrettuja värejä. Piilota kaikki mahdollinen tavara säilöön ovien taakse, jotta yleisilme säilyy siistinä. Jos jotakin ei saa piilotettua, mieti sille säilytyspaikka. Esimerkiksi vähän pidettyjä vaatteita voi säilyttää viikattuina penkillä tai sirolla vaaterekillä. Mitä vähemmän tavaraa, sitä helpommin huone pysyy järjestyksessä: raivaa siis kaikki ylimääräinen pois.

Sijoita sänky niin, että ulkoa kajastava valo ei paista silmiin eikä ikkunoista käy ikävästi veto. Jätä vuoteen ympärille tilaa 70-90 senttiä, jotta voit pedata sängyn itseäsi kolhimatta. Ylellinen tunnelma syntyy, kun matto ulottuu sängyn alta noin 50–60 senttimetriä joka puolelle.
Viileässä huoneessa nukuttaa makeasti, joten säädä makuuhuoneen lämpö­tila 18−20 asteeseen ja tuuleta huone ennen yöpuulle käymistä. Jätä huoneen ovi yöksi auki, jotta ilma vaihtuu.

Valaistus ei saa häikäistä ja sen tulisi olla säädettävissä. Lukuvalo sekä kohdevalo vaatekaapin tutkimiseen saavat olla tehokkaita, yleisvaloksi riittää himmeämpikin. Sävyksi kannattaa valita lämmin 2 700–3 000 kelviniä. Pimeässä huoneessa uni tulee parhaiten, joten kesällä pimennysverhot takaavat pitkät unet.

Huolehdi makuuhuoneen siisteydestä, sillä tekstiilit keräävät pölyä. Muista tekstiilien säännöllinen tuuletus, pesu ja imurointi. Jos silität tai mankeloit petivaatteet, ne eivät pölyynny ja likaannu niin helposti.

Sänky nukkujan mukaan

Petivaatteisiin kertyy hikeä, rasvaa ja hilsettä, joten vaihda patja 10 vuoden välein, peitto ja sijauspatja viiden ja tyyny kahden vuoden välein. Jos sängyssä on kaksi eripainoista nukkujaa, molemmille kannattaa olla oma patja. Petauspatja voi olla yhteinen. Valitse peitto niin, että pysyt lämpimänä, mutta ei tule hiki. Kesällä pärjää kevyemmällä, talviunen takaa muhkea ja lämmin peitto. Levoton nukkuja saattaa saada helpotusta paino­peitosta, joka on 10 prosenttia nukkujan painosta. Kyljellä nukkuja voi löytää hyvän asennon vartalotyynyn avulla. Hyvä sänky ja patja tukee koko kehoa ja oikeanlainen tyyny niskan ja selkärangan luonnollista asentoa. Tyynyn valintaan vaikuttaa etenkin nukkumisasento. Tukeudu sängyn ostossa sekä patjan ja tyynyn valinnassa ammattilaisen apuun.

TEKSTI Johanna Myllymäki

KUVA Getty Images

LÄHDE meilläkotona.fi

Edellinen
Yhdessä oppii paremmin
Seuraava
Yhdessä, mutta etänä