Mäntymetsien Muurame

Muuramessa ihastuttaa kylämäinen yhteisöllinen henki, hyvät palvelut ja suomalainen maisema järvineen.

SIJAINTI:  Muurame sijaitsee Keski-Suomessa 15 kilometrin päässä Jyväskylästä.

Näyttävä UkkoMetso-patsas valtatie 9:n varrella pörhentelee tervetulleeksi Muurameen. Elinvoimainen kasvukunta sijaitsee Päijänteen ja Muuratjärven välisellä kannaksella, jonka halki virtaa Muuramenjoki. Valtaosa kunnan yli 10 000 asukkaasta asuu kahdessa taajamassa, Keskustassa tai Kinkomaalla, joiden välimatka on noin kahdeksan kilometriä. Jyväskylän seudun, Laukaa ja Muurame mukaan lukien, joukkoliikenteestä vastaa Jyväskylä ja Muuramen sisäisestä Monipalveluliikenne Monari. Kaukoliikenne- ja junayhteydet ovat Jyväskylän matkakeskuksessa ja lähin lentoasema Tikkakoskella 35 kilometrin päässä.

TALO: Asumisoikeusasunnoissa Muuramen Kinkomaalla voi asua järvimaisemissa..

Luonnon keskelle lähelle upeita ulkoilumaastoja, mäntymetsän rauhoittavaan huminaan valmistui vuonna 2020 kaksi kuusikerroksista asumisoikeustaloa osoitteisiin Parantolantie 14 ja Kinkoranta 4. Niissä on yhteensä 66 toimivapohjaista asuntoa 30,5 neliön yksiöistä 75 neliön kolmioihin. Kaikissa asunnoissa on keraaminen liesi, astianpesukone sekä laatoitettu kylpyhuone. Asuntoihin kuuluu joko tilava lasitettu parveke tai terassi, jolla voi nauttia ympäröivästä luonnosta. Kolmioissa ja suurimmassa osassa kaksioita on myös oma sauna.

Talojen pihalla on viehättävät viherkatolliset piharakennukset, joissa sijaitsevat irtaimistovarastot sekä asukkaiden yhteinen saunaosasto. Lisäksi taloissa on kerhohuone sekä kuivaushuone. Elisan 10 M laajakaista sisältyy vastikkeeseen, mutta vesi ja autopaikka maksavat erikseen. Pihalla voi istahtaa puutarhakeinuun ja seurailla, kun lapsille kiikkuvat tai laskevat liukumäkeä.

Kohde on savuton ja tupakointi on kielletty myös parvekkeilla. Kiinteistön alueella tupakointi on sallittu ainoastaan merkityllä paikalla.

Luonnonläheinen Muurame on palkittu Suomen luovimpana ja pientalomyönteisimpänä sekä Keski-Suomen yritysmyönteisimpänä kuntana.
Muuramen Kinkomaalla sijaitsevat asumisoikeuskerrostalot ovat keskellä luontoa mutta silti lähellä palveluita.

PALVELUT: Kinkomaalla on kylämainen ilmapiiri ja palvelut lähellä ja hyvin saatavilla.

Kinkomaa on Muuramen nopeimmin kasvava asuin­alue. Asukkaita on tällä hetkellä noin 1500. Alueella sijaitsee ruokakauppa, kolme hoivakotia, kaksi päiväkotia sekä ala-aste. Jos haluaa asioida isommissa liikkeissä, Alkossa ja Apteekissa, palvelut löytyvät valtatie 9:n varrella sijaitsevasta Muuramekeskuksesta. Yläaste ja yrittäjyyteen ja kestävään kehitykseen erikoistunut Muuramen lukio sijaitsevat keskustassa, kuten myös paljon kiitosta saanut terveyskeskus.

“Meillä on terveyspalveluissa töissä tyytyväinen henkilöstö, vaihtuvuus on pientä. On kiva, kun lääkärissä on vastassa tutut kasvot”, Muuramen kunnanhallituksen jäsen Jenni Ahvenlampi kertoo.

Ahvenlampi kehuu myös kylämäistä ilmapiiriä.

“Täällä ihmiset haluavat vilpittömästi auttaa ja uudet ihmiset otetaan heti mukaan. Kinkomaalla on aktiivinen kylä- ja vanhempainyhdistys ja monenlaisia vireitä Facebook-ryhmiä.”

Kulttuurinnälkäisille ravintoa tarjoaa mm. Murmuu-teatteri, ooppera Muuppera, UIT:n kesäteatteri ja Muuramen kirjasto, joka järjestää ilmaista toimintaa pakohuonepeleistä Harry Potter -teemailtoihin.

HISTORIA: Keuhkoparantolasta sotasairaalaksi ja viihtyisäksi asuinalueeksi.

1930-luvulla Suomeen perustettiin useita parantoloita tuberkuloosipotilaille ja Kinkomaan parantola oli niistä yksi. Suunnitelmat pyydettiin kolmelta arkkitehdilta: Alvar Aallolta, W. G. Palmqvistilta sekä Jussi ja Toivo Paatelalta, joista viimeisimpien ehdotus valittiin. Alun perin rakennuksessa oli potilaille kolme kerrosta, mutta sitä laajennettiin myöhemmin kahdella kerroksella. Ylimpään kerrokseen tuli katettu ulkotila, niin sanottu makuuhalli, jossa potilaat saivat valoa ja hengittelivät kuivaa mäntymetsän ilmaa. Parantola oli pitkälti omavarainen ja sillä oli puutarha, kasvihuoneita, omenapuita ja ryytimaita sekä sikala. Työntekijöille rakennettiin kerrostalot, jotka saivat nimekseen Ankkalinna ja Impilinna.

Sota-aikoina sairaala toimi kirurgisena sotasairaalana ja vuosina 1971−2013 Keski-Suomen sairaanhoitopiirin yleissairaalana, jossa hoidettiin muun muassa keuhkosairauksia. Nykyään alue tunnetaan nimellä Vitapolis ja se on muun muassa kunnan ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin omistama alue, jossa kehitetään uudenlaisia asumis-, hoiva- ja hyvinvointipalveluita erityisesti ikääntyville.

Muurame satsaa voimakkaasti lapsiperheisiin. Kunnassa investoidaan parhaillaan muun muassa kouluihin ja päiväkotiin.
Useaan kertaan remontoidussa Kinkomaan parantolassa on vielä jäljellä pääsisäänkäynnin upeat Gunnar Finnen suunnittelemat reliefit.

LUONTO: Muuramessa on monipuoliset ulkoilu- ja harrastusmahdollisuudet.

Muuratharjulla voi ulkoilla ympäri vuoden metsän keskellä ja kauniissa järvimaisemissa, jotka avautuvat niin Muuratjärvelle kuin Päijänteelle. Siellä voi suunnistaa, marjastaa, patikoida tai vain istahtaa nuotiopaikalle tai laavulle nauttimaan hiljaisuudesta.

“Lullinvuoren luola isoine siirtolohkareineen ja sitä ympäröivä kuusimetsä sammalmättäineen on vaikuttava retkikohde”, Jenni Ahvenlampi vinkkaa.

Kinkomaalla voi pelata tennistä, frisbeegolfata sekä lenkkeillä valaistulla kilometrin ja 5,1 kilometrin valaisemattomalla kuntoradalla. Uimaan pääsee Päijänteen rantaan ja veneilijöille on venepaikkoja. Talvisin voi polskia keskustan Aallotar-uimahallissa, jossa on myös kuntosali.

Muuramessa on paljon ilmaisia ulkoliikuntapaikkoja, joissa voi esimerkiksi skeitata, parkourata, pelata kori- tai jalkapalloa tekonurmella tai tehdä lihaskuntoa ulkokuntosalilla. Kunnalla on 12 uimarantaa, ja niiden yhteydessä on beach volley -kenttiä. Golfaajat voivat suunnata Muurame Golfin viheriöille, myös padel-kenttiä löytyy. Talvella voi hiihtää, avantouida tai lasketella Riihivuoressa.

PÄIVÄ MUURAMESSA: Joko olet nähnyt Muuramen kirkon tai kiertänyt Muuramenjoen luontopolun?

Suuntaa lasten kanssa kotieläinpiha Vanha Myllyyn, jossa kotoisassa pihapiirissä voi rapsutella kaneja, aaseja, lampaita ja kanoja. Pahimpaan hiukoon voi paistaa nuotiopaikalla makkarat tai hörpätä tuvassa päiväkahvit. Sadepäivänä Kaisa Blomstedtin värikkäästi sisustama Muuramen kirjasto kutsuu lukemaan ja seikkailemaan hyllyjen labyrintissä.

Muuramen tiilestä rapattu kirkko on Alvar Aallon kädenjälkeä ja valmistui vuonna 1929. Aino ja Alvar Aallon saapasmaahan tehdyn häämatkan vaikutus näkyy esimerkiksi Campanile-tyylisessä kellotornissa, kirkon pienissä ja korkealle sijoitetuissa ikkunoissa, riemukaaressa sekä aurinkokatoksessa. Pariskunta suunnitteli myös kirkon sisätilan kalusteet, mutta siinä vaiheessa he olivat jo innostuneet modernismista klassismin sijaan. Siitä muistuttavat tanskalaisen Poul Henningsenin valaisimet.

Päätä päivä iltakävelylle Muuramen keskustaan, jossa 1,5 kilometrin pituisella luontopolulla voi nähdä niin Kalaportaat, joenkuohut ja Riippusilta Liponkaarenkin. Samalla voi ihastella, millaisia vonkaleita perhokalastajat tai joen vakiasukas saukko väsyttävät.

Muuramenjoen varrella kävellessä voi seurailla, millaista saalista perhokalastajat joesta nostavat.
Muuramen kirjasto on vilkas tapahtumapaikka ja kiinnostava sisustukseltaan.

TEKSTI Katja Tarnanen

KUVAT Muuramen kunta, Sebastian Ratu ja aloituskuva A-lehdet / Timo Nieminen

Lähteet: mm. visitmuurame.fi, muurame.fi, vitapolis.fi, museovirasto.fi.

Edellinen
Kodin turvallisuus
Seuraava
Parveke siistiksi