Kuva: Kirkkonummen kunta

Merellinen Sarvvik

Sarvvik on viihtyisä asuinalue pääkaupunkiseudun kupeessa, keskellä luontoa ja kaunista merimaisemaa.

SIJAINTI:  Kirkkonummella pääkaupunkiseudun kupeessa takaa hyvät kulkuyhteydet.

Sarvvik on lähellä Espoon rajaa jääden Finnträsk-järven sekä Sarvvikinrannan väliin. Pohjoispuolella kulkeva Länsiväylä tekee kulkemisen näppäräksi: Kirkkonummen keskustaan ajaa alle vartissa, Helsingin keskustaan puolessa tunnissa. Kirkkonummen julkinen liikenne kuuluu Helsingin seudun liikenteeseen, joten samalla matkakortilla on helppo liikkua koko HSL:n alueen kulkuvälineissä. Kun länsimetro pian jatkuu Kivenlahteen asti, kulkuyhteydet paranevat entisestään. Kehä III päättyy Kirkkonummelle, joten sitä pitkin pääsee myös itään. Lyhyet välimatkat palveluiden pariin taittuvat helposti myös pyöräillen.

TALO: Luonnonläheisessä Sarvvikissa voi asua vuokralla viihtyisästi.

Rauhallisella alueella on omakoti-, rivi- ja kerrostaloja. Ukonhatunkuja 3:een ja 5:een, kauniille paikalle mäen päälle, on valmistumassa neljän kerrostalon kokonaisuus, jossa on kuudessa kerroksessa yhteensä 116 vuokrakotia. Ensimmäiset kodit valmistuivat alkuvuodesta 2021, loput alkukeväästä.

Taloissa on moderneja, hyvin varusteltuja asuntoja yksiöistä saunallisiin neliöihin. Koot vaihtelevat 31,5–78 neliöön. Vakiovarusteisiin kuuluu esimerkiksi erillisuuni ja astianpesukone. Lattiat ovat laminaattia ja parvekkeet lasitettuja. Lähes kaikista asunnoista on upeat maisemat merelle ja ympäröivään luontoon.

Elisan 10M taloyhtiölaajakaista sisältyy vuokraan, mutta pysäköintihallissa sijaitseva autopaikka lämmityspistokkeella maksaa erikseen. Pihalle asennetaan neljä sähköauton 7,4 kW latausasemaa. Asukkaiden yhteiskäytössä on sauna, pesutupa ja kuivaushuone. Pyörät saa säilöön ulkoiluvälinevarastoon.

Kohde on savuton ja lemmikit tervetulleita. Asuminen on tehty joustavaksi, sillä vuokrasopimus tehdään toistaiseksi voimassa olevaksi ja siinä on vain yhden kuukauden irtisanomisaika.

Sarvvikin alue on viihtyisää, puistomaista pien- ja kerrostaloaluetta. Rannan toisella puolella on Espoon Kivenlahti. Kuva: Avain Asunnot, Anna-Leena Kujala
Ukonhatunkujan kerrostalot sijaitsevat rauhaisalla paikalla mäen päällä. Kuva: Arkkitehdin havainnekuva

PALVELUT: Sundsberg-Sarvvik-alueen valmistuessa palvelut paranevat entisestään.

”Koteja Sarvvikiin on tehty tai suunnitteilla noin 4000 asukkaalle. Sinne on kaavoitettu lähikauppa, rantaan kahvila sekä ulkoiluun tarkoitettu rantaraitti”, kunnanarkkitehti Tero Luomajärvi kertoo.

Sarvvikissa on päiväkoti ja lähin ala- ja yläkoulu on Kartanonrannassa alle neljän kilometrin päässä. Kirkkonummella on mahdollista käydä koulua suomeksi ja ruotsiksi. Lähimmät kunnalliset terveyspalvelut ja päivittäistavarakaupat ovat Masalassa noin viiden kilometrin päässä. Espoon Kivenlahden ja Saunalahden palveluihin on pari kilometriä.

”Kirkkonummella on asukkaita yli 40 000, ja väkimäärä on kasvussa: muuttajat ovat etenkin lapsiperheitä”, kuntakehityspäällikkö Susanna Hyvärinen iloitsee.

Kunta kehittyy ja on monessa mukana: se on saanut UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen, se on Reilun kaupan kunta ja mukana Kohti hiilineutraalia kuntaa (HINKU) -verkostossa. Kun Yle syksyllä 2020 tutki Suomen ympäristöystävällisintä kuntaa, 310 kunnasta ykköseksi kiilasi juurikin Kirkkonummi.

HISTORIA: Porkkalan vuokra-ajan alueella on edelleen sodanaikaisia rakennelmia.

Moskovan välirauhassa syyskuussa 1944 Suomi pakotettiin vuokraamaan Porkkalan alue Neuvostoliitolle 50 vuodeksi eli vuoteen 1994 asti. Alue oli vain tykinkantaman päässä pääkaupungista, minkä takia se nähtiin myös uhkana itsenäisyydelle.

Vuokra-alue käsitti Degerbyn, kaksi kolmasosaa Kirkkonummesta ja lähes puolet Siuntiosta. Evakuointi tapahtui 10 päivässä. Alueesta tuli Neuvostoliiton sotilaskaupunki, jossa asui enimmillään 10 000 siviiliä ja 20 000 sotilasta. Sinne rakennettiin isoja kasarmeja, bunkkereita, sotasatama, lentokenttä, sairaala, kouluja ja päiväkoteja.

Suomalaisilta alue oli suljettu. Alueen läpi kulkevien matkustajajunien ikkunat peitettiin ja ovet lukittiin, jotta matkustajat eivät näkisi ulos. Helsingin olympialaisten aikaan maailmalle levisi kuvauksia tästä ”maailman pisimmästä tunnelista”, jossa istuttiin 41 kilometrin matka hehkulampun valossa aseistettujen neuvostosotilaiden valvovien silmien alla.

Parenteesiaika loppui 12 vuoteen, sillä alueen merkitys Neuvostoliitolle väheni, kun aseet kehittyivät ja poliittinen ilmapiiri muuttui.

Jos olet arkkitehtuurin ja designin ystävä, suuntaa Hvitträskin ateljeekotiin. Auki kesäisin, opastukset päivittäin. Kuva: Kirkkonummen kunta
Kirjastotalo Fyyri avautui Kirkkonummen keskustaan loppuvuodesta 2020. Nimi tarkoittaa höyrylaivan tulipesää. Kuva: Kirkkonummen kunta

LUONTO: Sarvvikin alueen kävelyreiteillä voi nauttia luonnosta ja merimaisemasta.

Oman leimansa Sarvvikille tuo Sarfvikin golf-­kenttä viheriöineen. Finnträsk-järven ympärille levittyvällä alueella elelee liito-oravia, uhanalaisia lintulajeja ja vanhalle metsälle ominaisia kääpälajeja. Siellä on myös vanhaa metsää jykevine ikimäntyineen. Alue kuuluu luonnon monimuotoisuutta ylläpitävään EU:n Natura 2000 -verkostoon. Finnträskin rantaan on suunnitteilla yleinen uimaranta. Uimaan pääsee myös laiturilta, joka sijaitsee Sarvvikin alueella Espoonlahdella. Kesällä rannassa on vesiurheiluvälineiden vuokrausliike, josta saa mm. SUP-lautoja.

Kunnan alueella on erämaahenkinen Meikon luonnonsuojelualue merkittyine reitteineen. Nuuksion kansallispuisto ulottuu Kirkkonummelle asti. Sinne voi suunnata Veikkolasta: kolmen kilometrin pituisella Kaarniaispolulla näkee sammaleisia kuusikoita, suon ja kalliometsää. Seikkailemaan kutsuu ulkoilusaari Linlo, joka sijaitsee Porkkalan ja Upinniemen välissä. Sinne pääsee myös siltaa pitkin. Lintutarkkailijat kokoontuvat kesäisin ja syksyisin Porkkalanniemeen seuraamaan yli lentäviä parvia, myrskybongarit luonnonvoimia.

PÄIVÄ KIRKKONUMMELLA: Kun suuntaa Kirkkonummelle, Porkkalanniemi on pakko nähdä.

Nokka kohti Porkkalanniemeä! Jo ajomatka on hauska mutkaista tietä pitkin. Perillä odottavat upeat merimaisemat. Talvisaikaan mukaan kannattaa pakata omat eväät, kesällä voi nauttia pitsaa pienvenesatamassa Porkkalan Marinassa. Paluumatkalla tuliaiset voi koukata mukaan Maatilapuodista, jossa myydään lähialueen herkkuja ja käsitöitä.

Iltapäivällä on vuorossa arkkitehtuurin helmi, vuonna 1903 valmistunut kansallisromanttinen ateljeekoti Hvitträsk. Sen suunnittelivat arkkitehdit Herman Gesellius, Armas Lindgren ja Eliel Saarinen. Jälkimmäiset myös asuivat siellä perheineen. Ruokasalin lasimaalaukseen on tallentunut aikanaan suurta huomiota herättänyt tapaus: Saarinen oli naimisissa Mathilda Gyldénin kanssa, mutta ihastui Louiseen, Geseliuksen sisareen. Geselius taas ihastui Mathildaan. Niinpä alkuvuodesta 1904 molemmat parit olivatkin jo uusissa avioliitoissa!

Jos haluat yöpyä – ja tehdä sen tyylillä, valitse meren rannalla oleva kokous- ja kylpylähotelli Långvik. Oman elämänsä prinssit ja prinsessat varaavat majapaikan Majvikin jugendlinnasta.

Nauti merimaisemasta ja vesiaktiviteeteista! Kirkkonummella merenrantaa on 145 kilometriä, saaria 900 kpl ja järviäkin 86. Kuva: Terhi Jaakkola
Maatilapuodissa voi nauttia kahvista ja kakusta. Lähtiessä mukaan voi napata herkulliset kotiinviemiset. Kuva: Kirkkonummen kunta

TEKSTI Katja Tarnanen

KUVAT Kirkkonummen kunta, Terhi Jaakkola, Anna-Leena Kujala (Avain Asunnot)

Lähteet: mm. Tero Luomajärven ja Susanna Hyvärisen haastattelu, kirkkonummi.fi, porkkala.net, luontoon.fi, visitkirkkonummi.fi, viisykkönen.fi, Marjamäki, J: Hvitträsk-opaskirja (Museovirasto 2013). Leskinen, J ja Silvast P. Suljettu aika (WSOY 2011).

Edellinen
Mistä sinä haluat lukea? – lukijapalaute kehittää lukuelämystä
Seuraava
3 näkökulmaa takuukorjauksiin