”Mökki teki onnelliseksi”

Vuokrausneuvottelija Anna-Leena Kujalalla on siirtolapuutarhamökki, jossa hän opettelee puutarhanhoitoa.

Mitä vuokrausneuvottelija tekee?

Työhöni kuuluu asuntojen vuokraus ja siihen liittyvä asukkaiden haastattelu, tietojen tarkistus, asunnon näyttö sekä sopimukset. Käyn hakemuksia läpi ja kontaktoin asiakkaita. Yhteydenottoja tulee myös sähköpostitse ja puhelimitse. Työssä pitää reagoida nopeasti, sillä hakijoilla on kerralla käynnissä monta hakua. Toiveena on löytää pitkäaikaisia ja maksukykyisiä asukkaita.

Milloin nautit työstäsi eniten?

Kun on kiireen tuntua! Olen koulutukseltani bioanalyytikko ja työskentelin reilut 10 vuotta laboratoriossa. Ennen tänne tuloa suunnittelin keittiöitä. Olen aina ollut kiinnostunut kiinteistöistä ja muuttanut ahkerasti. Vuokra-asunnot tulivat tutuiksi. Siitä keksin kartoittaa ammatteja alan ympärillä ja löysin tieni tänne. Olen alalla, jolle halusin kauan.
Sinulla on puutarhamökki Itä-Pakilassa. Mikä merkitys sillä sinulle on?

Hankimme mökin kolme vuotta sitten mieheni kanssa. 1940-luvulla rakennettu 33 neliön mökki oli järkyttävässä kunnossa. Noin 400 neliön puutarha oli kuin viidakkoa. Puutarhaa raivatessa meni kaksi kesää, nyt opettelemme remontointia. Ulkoa mökki on nyt valmis, ja pääsemme remontoimaan sisätiloja. Työ etenee hiljakseen, emme stressaa. Aluksi meillä oli totuttelemista siihen, että naapurimökit ovat niin lähellä ja säännöt tiukkoja esimerkiksi pihan suhteen. Ahdisti, kun puutarhamme oli niin huonossa kunnossa. Nyt ymmärrämme, että on hyvä, että pidetään rotia. Mökistä on tullut meille tärkeä paikka.

Mistä saitte idean hankkia mökki?

Olen lapsesta asti käynyt siirtolapuutarha-alueilla ja ihastellut niitä. Olimme ensin ostamassa mökkiä tutulta, mutta se meni sivu suun. Se jäi kaivelemaan niin, että tämä oli pakko ostaa.

Mitä kaikkea teette mökillä?

Remontoinnin lisäksi opettelen puutarhanhoitoa. Parhaat vinkit siihen kuulee vanhemmilta mökkiläisiltä yhteissaunan lauteilla. Hoidan vanhoja perennoja, kasvatan kesäkukkia ruukuissa sekä kesäkurpitsaa, sipuleita ja yrttejä viljelylaatikossa. Lannoituksen ja iltakastelun tärkeys on tullut tutuksi. Grillaamme ystävien kanssa. Lähellä on myös hyvät lenkkimaastot, joilla myös juoksen niin paljon kuin ehdin.
Mökissä voi asua kesäisin, sillä siihen tulee vesi, on suihku ja pakastava käymälä. Aion käydä mökiltä töissäkin. Iltaisin istuskelemme takapihan terassilla, jonne aurinko paistaa pitkään. Meistä on tullut onnellisia mökin myötä.

Johanna Kinnari

Edellinen
Terassi kesäkuntoon
Seuraava
Lomalla voi oppia paljon itsestään – kotiseuturakkaus laulattaa