Näin haet ASO-asuntoa

Järjestysnumeron hakeminen onnistuu helposti ja nopeasti ARAn nettisivuilta. Kokeile itse!

 1. Vuoden 2024 alusta alkaen kuntien myöntämät järjestysnumerot eivät ole enää voimassa, vaan asuntoa voi hakea ainoastaan ARAn numerolla koko Suomen alueelta. Järjestysnumeron hakeminen onnistuu netissä ARAn järjestysnumerorekisteristä noin viidessä minuutissa.
 2. Mene osoitteeseen hakija.aso.fi/kirjaudu. Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Täytä hakemukseen omat tietosi ja mahdollisten kanssahakijoiden henkilö- ja yhteystiedot. Maksa järjestysnumerosta 9,20 euroa verkkopankissa, korttimaksuna tai mobiilimaksuna. Kun maksu on onnistunut, saat järjestysnumeron. Saamasi järjestysnumero on voimassa kaksi vuotta.
 3. Järjestysnumeron voi hakea myös paperi­hakemuksella. Tulosta lomake ARAn verkko­sivuilta tai nouda lomake valtion, kuntien ja asumisoikeusyhteisöjen palvelupisteistä. Lähetä hakemus ja maksukuitti numeron hakemi­sesta postitse ARAan. Kun ARA on käsitellyt hakemuksesi, saat järjestysnumeron postitse.   
 4. Kun sinulla järjestysnumero, voit tehdä asuntohakemuksen suoraan asumis­oikeus­asuntoja omistavalle yhtei­sölle. Avain Asunnoilta voit hakea uutta kotia osoitteessa avainasunnot.fi/aso-asuntohakemus. Mikäli haluat vaihtaa asuntoa Avaimella, voit hakea siirtoa ilman uutta järjestysnumeroa. Rastita silloin asunnon hakulomakkeessa kohta ”Asun tässä kohteessa”. Asumisoikeusyhteisö hyväksyy asukkaat omiin asuntoihinsa. Järjestys­numero kertoo hakijan aseman eli sijoituksen samasta asunnosta kiinnostuneiden joukossa. Kun tiettyyn aso-asuntoon valitaan asukkaita, etusijalla on hakija, jolla on pienin järjestysnumero ja joka täyttää varallisuus­ehdot. Yhteisö tarkastaa hakijoiden varalli­suuden silloin, kun hakija on alle 55-vuotias. 


Kuva Getty Images

  Edellinen
  Satumainen Porvoo
  Seuraava
  Kadonneita etsimässä