Asuntamaanrinne 1:ssä sisäänkäynnillä on tamperelaisen kuvataiteilija Lars Holmströmin taideteos Reflexus 2 x 4. ”Tulen kuin taivaanportista sisään joka päivä. Taideteos on niin kaunis ja erikoinen ja muuttaa ilmettä valon mukaan. Kaiken lisäksi sininen on lempivärini, kotonakin on kaikki sinistä”, Anna-Lisa Laurén kertoo.

Onnekas kodinvaihtaja

Tampereen Asuntamaanrinne 1:ssä Anna-Lisa Laurén vaihtoi asuntoa naapurinsa kanssa päikseen.

”Kun mieheni joutui marraskuussa 2019 muistisairauden takia hoitokotiin, en voinut enää pitää kolmiotamme. Halusin muuttaa täällä Vuoreksessa pienempään asoasuntoon, joten olin yhteydessä tuttuun Avain Asuntojen myyjään, Anni Liakseen. Sopivaa asuntoa ei meinannut löytyä. Aloin jo vähän stressata, että joudun muuttamaan alta pois. Anni lohdutti, että et sinä kodittomaksi joudu ja järjesti minulle varuilta vuokra-asunnon. Tuntui lämpöiseltä, että Anni huomioi tilanteeni niin hyvin. Sitten yllättäen talostamme vapautui asunto!
En tiennyt tarkalleen, mistä rapusta ja mikä asunto oli vapautumassa. Villakoirani Tillyn kanssa uloslähtiessäni törmäsin naapuriin ja tuli puheeksi, että he ovat muuttamassa – ja juuri minun asuntooni! Meitä nauratti älyttömästi, että tämä onkin helppo muutto, sillä asuimme samalla käytävällä. Mutta olin jonossa vasta viidentenä ja ehdin jo pelätä, että en saakaan asuntoa. Viimein Anni ilmoitti, että asunto on halutessani minun. Se tuntui ihan ihmeeltä.

Sovimme naapurin kanssa muuttopäivän ja setvimme isännöitsijän kanssa, miten hoidamme loppusiivoukset ja muuttotarkastukset. Naapurilla oli helpompi muutto kaksiosta kolmioon. Minulla oli paljon tavaraa, jota on kertynyt myös menneiltä sukupolvilta. Lapset ja lapsenlapset auttoivat muutossa, ja hyvin se meni. Olimme kuitenkin kamalan onnellisia päättäessämme, että jätämme kellarikomerot muuttamatta. Ne ovat alakerrassa vierekkäin. Yleensä muutto on stressaavaa ja ryppyotsaista hommaa, mutta tässä oli paljon hauskaa. Puhuimme naapurin kanssa, että kun tavarat ovat löytäneet paikkansa, juodaan yhdessä muutto­skumpat.
Vähän pelkäsin muuttaa pienempään, kun on vuosikaudet ollut paljon tilaa omakotitalossa ja rivitalossakin, mutta viihdyn tosi hyvin. Joku voisi kyllä ajatella, että tavaraa on aika tiheästi.

Arki sujuu kuten ennenkin. Normaalisti käyn viikoittain jumpassa, pelaan sulkapalloa ja käyn Tillyn kanssa lenkillä kolmesti päivässä. Nyt korona-aikaan tulee istuttua kiikkustuolissa ja kuunneltua paljon musiikkia. Taidan olla Spotifyn suurkuluttaja. Lapset pakottivat asentamaan telkkarinkin. Katson koronatiedotuksia sängyssä maaten ja puolen tunnin välein hyppään tekemään reisijumppaa. Kesällä aion juoda aamukahvit parvekkeella ja ehtoolla nauttia ilta-auringosta, ihmetellä maailmaa. On kiva, kun lenkkipolut ja lähikauppa pysyivät samoina ja naapurit ovat ennestään tuttuja. Yläkerran naapurin kanssa sovimme, että jos hätä tulee, minä kopistan kattoon, he lattiaan.

Elämässä on ollut paljon rankkoja asioita mieheni sairauden etenemisestä omaishoitajuuteen. Monia asioita on täytynyt tehdä sairauden ehdoilla. Tämä muutto hoitui tällä kertaa helpommalla.”

ASUMISOIKEUSKOHDE: Tampereen Asuntomaanrinne 1
Rakennusvuosi: 2015
Kerros- ja paritalot: yksiöitä–kolmioita, yksi neliö, koot 31–84,5 m²
Asuntojen lukumäärä: 68

TEKSTI Katja Tarnanen

KUVA Harri Hinkka

Edellinen
Koti kuin maalla
Seuraava
”Asemakaava määrittelee rakentamisessa yllättäviäkin asioita.”