Elias Kivirannalle polkujuoksu on vastapainoa työlle. Ulos ja luontoon on ihan pakko päästä.

”Poluilla saa ajatukset jiiriin”

Avaimen myynti- ja markkinointijohtaja Elias Kiviranta nauttii polkujuoksussa maisemista ja vaihtelevasta maastosta.

Miten myynti on vetänyt alkuvuonna? 

Vuosi on alkanut vilkkaasti! Uskon, että kohonneet energia- ja asumiskustannukset ovat saaneet monet kiinnostumaan kohtuuhintaisesta asumisoikeusasumisesta.

Olit vahvasti mukana asumisoikeus­lain valmistelussa. Miltä uusi laki vaikuttaa nyt?

Vanhaa lakia yksityiskohtaisemmat säännökset helpottavat toimintaa monessa asiassa. Järjestäydyimme syksyllä uuden lain mukaiseen asukashallintoon yhdessä asukkaiden edustajien kanssa. Yhteistyöelimen toiminta on käynnistynyt hyvin. Meillä on asiantuntevat ja aktiiviset asukas­edustajat. Laki sisältää kuitenkin paljon uusia asioita, joita ei vielä ole tullut eteen ja joissa ARA ohjeistaa tilanteen mukaan. Luulen, että ensimmäisen vuoden jälkeen yhteistoiminta on vakiintunut ja on löydetty toimiva yhteistyömalli. Nyt valmistaudumme syksyyn, jolloin järjestysnumeron haku siirtyy ARAlle ja asukasvalinta asumisoikeustoimijoille.

Milloin vanhat järjestysnumerot ­lakkaavat toimimasta?

Tämän vuoden loppuun mennessä. Jos sinulla on vanha järjestysnumero ja haluat käyttää sen, toimi pian. Uusi järjestysnumero haetaan 1.9. alkaen ARAlta, se on valtakunnallinen ja voimassa kaksi vuotta.

Harrastat polkujuoksua ja kilpailet ultramatkoissa, mitä se tarkoittaa?

Polkujuoksu on juoksua metsäpoluilla. Ultramatka on maratonia pidempi matka, 43 kilometriä tai jopa 300. Pisin kilpailumatkani on 160 kilometriä.

Mikä lajissa viehättää?

Luonnossa juokseminen omien ajatusten kanssa on meditatiivista. Metsässä maisema ja maasto vaihtuu, on ala- ja ylämäkiä, märkää ja kalliota. Polkujuoksu on kiva laji vanhenevalle nuorelle, sillä pehmeällä juokseminen on armollista nivelille. Kilpailuissa on kiva haastaa itseä.

Olet kisannut upeissa ­maastoissa. ­Mikä paikka on suosikkisi?

Kuusamolai­sena vastaan, että ­pohjoisen erämaat Kar­hunkierroksella. Tunturi-Lappi sykähdyttää myös. Nuts Ylläs Pallas -polkujuoksussa oli hienoa nähdä aamu­auringon nousevan tunturien takaa.

Kuulimme, että kerran jalkapohjasi menivät niin pahasti rakoille, että et kävellyt kunnolla viikkoihin.

Näin kävi! Puolivälissä 160 kilometrin matkaa en vaihtanut kenkiä kuiviin ja lopputuloksena oli turvonneet jalat, joista kengät piti leikata irti linkkuveitsellä. Mutta rakot ovat pienimpiä vaivoja ultrajuoksussa, niitä tulee ja menee!

Teksti Katja Tarnanen Kuva Essi Lyytikäinen

Edellinen
Lattiakaivo puhtaaksi
Seuraava
Avain kestävään asumiseen