Puno syyskranssi

Tee luonnonmateriaaleista omaan tyyliisi sopiva kranssi. Lue floristin vinkit.

Nyt kannattaa katsoa omaa pihaa, lähimetsää tai ojanpientareita sillä silmällä.

”Syyskransseihin sopivat heinät, kasvien siemenkodat ja puiden, kuten tammen ja vaahteran lehdet syysväreissä”, kertoo floristi Terhi Vaahtola Hiirenporras Designista.

Jos omalla tai tutun pihalla kasvaa syyshortensioita, ne sopivat kransseihin mainiosti. Voit lisätä myös leikkokukkia, mutta osa niistä pitää muotonsa kuivaessaan paremmin kuin toiset. Tuoksua kranssiin tuovat yrtit, kuten mäkimeirami ja laventeli.

Kuivata materiaalit alassuin ennen sitomista, jos kranssi tai materiaalit voivat muuttaa muotoaan kuivaessaan. Muuten voit alkaa heti sitoa. Jos haluat siistin ja tasaisen kranssin, leikkaa materiaalien pituudeksi 10−15 senttiä, rönsyilevään kranssiin jopa 25 senttiä. 

”Kranssin teossa voi käyttää mielikuvitusta. Mieti, millainen oma tyylisi on ja mihin aiot ripustaa kranssin”, Terhi vinkkaa.

Tee ensin kranssipohja. Yksinkertaisimmillaan voit kieputtaa oksia tai vahvempaa heinää rinkulaksi ja vahvistaa sen rautalangalla. Kukkakaupoista ja askarteluliikkeistä saa valmiita pohjia.

Kun pohja on valmis, tee kukista ja heinistä pieniä nippuja ja kiinnitä ne rautalangalla vuoroin pohjan ulko- ja sisälaidalle, tarvittaessa keskelle. Asettele aina seuraava nippu niin, että edellisen nipun rautalanka peittyy. Etene järjestyksessä joko myötä- tai vastapäivään.

”Kiinnitä huomiota, että kranssin ulkolaidasta tulee sellainen kuin haluat, pyöreä tai tasaisen epätasainen. Jos lopussa huomaat, että johonkin on jäänyt kolo, voit lisätä siihen pieniä osioita kuumaliimalla.”

Viimeistele kranssi kuumaliimaamalla yksityiskohtia, kuten kukkia, marjoja tai höyheniä ja sitomalla siihen samettinauhaa tai vaikka juuttinarua. 

Ripusta kranssi oveen, seinälle tai kattoon roikkumaan. Voit laittaa sen myös kynttilän tai astian ympärille, kunhan huolehdit paloturvallisuudesta. Värit säilyvät paremmin, jos kranssi ei ole suorassa auringonpaisteessa. Pölyistä kranssia voi varovasti suihkutella vedellä, muuten sitä ei tarvitse huoltaa.

Muista!

Kranssit ovat näyttävä ja edullinen koriste, ja eri materiaaleja käyttämällä niistä voi tehdä kaikkiin vuodenaikoihin sopivia.

Jos haluat poimia materiaaleja kransseihin kesällä, kerää kukat ja heinät silloin kun ne ovat parhaimmillaan, niin ne säilyttävät muotonsa näteimmin. Kuivata kasvit alaspäin ja niin, että aurinko ei paista niihin suoraan ja haalista väriä.

Näitä materiaaleja tarvitset:

• Kukkia, heiniä, lehtiä, siemenkotia, yrttejä tai maahan pudonneita oksia, havuja, risuja

• Valmiin kranssipohjan tai oksista kieputellun pohjan

• Rautalankaa, ohutta ja/tai paksua kasvien kiinnittämiseen. Heiniin riittää ohut rautalanka, havut vaativat vahvempaa. 

• Leikkurit kukkien ja rautalangan leikkaamiseen

• Kuumaliimaa viimeistelyyn

• Nauhoja, käpyjä, kukintoja, höyheniä, sulkia jne.

Teksti Katja Tarnanen, kuva ja kuvan kranssi Terhi Vaahtola

Edellinen
Kriisien kautta paluu normaaliaikoihin
Seuraava
Yhteistyöelin hyvässä vauhdissa