Maija Mattila asuu kolmisin kahden ragdoll-kissansa Mesin (kuvassa) ja Sepon kanssa Helsingin Vuosaaressa lähellä merta ja metsiä.

Samassa talossa, kolmessa eri asunnossa

Koko Veera Salmisen perhe muutti samaan taloon Tampereen Tesomalle, mutta kolmeen eri asuntoon.

”Asuimme 15 vuotta omakotitalossa. Alakerrassa asuimme ja yläkerrassa pidimme mieheni Arin kanssa ryhmäperhepäiväkotia. Toissa vuonna alkoi tuntua, että voisi olla kiva, jos työ ja koti olisivat erikseen. Aloin katsella sopivaa kotia.

Halusin uuden asunnon, helpon ja viihtyisän, ja Avaimella oli juuri valmistumassa uusi kohde Tesoman Kohmankaarelle. Luonnonläheinen alue oli ennestään tuttu ja siinä on kaikki on lähellä: kaupat, palvelut ja lenkkipolut. Päiväkodillekin on vain muutaman kilometrin matka. Tyttäremme Iida, 20, tekee töitä päiväkodissamme lastenhoitajana. Hän asui tuolloin jo omillaan, mutta haaveili isommasta kodista. Poikamme Aaron, 18, asui vielä kotona, mutta tienasi taskurahoja siivoamalla päiväkodissa. Ehdotin, että josko hänkin muuttaisi omilleen. Aaron innostui ajatuksesta. Niinpä muutimmekin huhtikuussa 2020 Kohmankaarelle koko perhe, me Arin kanssa kolmioon ja lapset omiin asuntoihinsa. Me ylimpään kerrokseen, lapset alemmas viereisiin asuntoihin. Kesän aikana remontoimme entisen omakotitalomme kokonaan päiväkodiksi.

Kolmiossamme on kiva pohja, uudet vaaleat pinnat kauniit ja sauna – olemme kovia saunomaan. Omakotitalossa meillä oli hirveästi tavaraa, ja oli iso juttu päästä kaikesta ylimääräisestä rojusta eroon. Halusimme muuttaa niin vähällä vaivalla kuin mahdollista ja myimme tavaraa astioista ja vaatteista lähtien. Täällä on niin hyvä pesutupa kuivausrumpuineen, että luovuimme pesukoneestakin. Asunnon erikoisuus on kaksi parveketta peräkkäin. Olen perustanut sinne parvekepuutarhan, ja siellä myös ruokailuryhmä, baaripöytä ja nyt talvella valot ja lämpölamput. Istumme siellä iltaa ja vilvoittelemme saunan jälkeen, kauniit maisemat avautuvat Pyhäjärvelle.

On kiva, että talo on lemmikkiystävällinen. Koirat ovat sopeutuneet yllättävän hyvin kerrostaloelämään. Aamuisin Ari kulkee töihin pyörällä ja minä sekarotuisen koiramme Onnin ja lapinkoira Kingin kanssa autolla tai kävellen. Koirat viettävät päivänsä päiväkodin pihalla 50 neliön tarhassaan.

Töissä meillä on selkeä työnjako: minä hoidan lapsia ja toimisto- ja talousasiat, Ari taas huoltaa kiinteistöä, laittaa ruoan ja tekee ostokset. Kotona jako on sama, ja yhdessä siivotaan. Tykkäämme lukea ja kuunnella musiikkia, yksi seinistämme on täynnä CD-levyjä. Ari on kova Elvis-fani.

Lapset tulevat melkein päivittäin syömään. Viikonloppuisin nautimme koko perheen voimin pitkistä aamu­brunsseista ja herkuttelemme erilaisia leivillä, hedelmillä ja marjoilla, vähän kuin olisimme hotelliaamiaisella. Olemme tiivis porukka ja vietämme paljon aikaa yhdessä. Pelailemme lautapelejä, käymme keilaamassa tai pelaamassa biljardia. Meillä on kuin oma talo, jossa kaikilla on omat huoneistot ja oma rauha.

Tämä on ollut hyvä ratkaisu. Nyt kun koti ja työ ei ole samassa, pääsee ihan eri tavalla palautumaankin. Ei ole koko ajan sellainen tunne, että pitää tehdä ja laittaa.”

VUOKRAKOHDE: Tampereen Kohmankaari 9 B
Rakennusvuosi: 2020
Kerrostalot: yksiöitä–kolmioita, koot 28–69,5 m²
Asuntojen lukumäärä: 46

TEKSTI Katja Tarnanen

KUVA Riina Peuhu

Edellinen
3 näkökulmaa takuukorjauksiin
Seuraava
Saumat siisteiksi