Satumainen Porvoo

Idyllisen vanhan kaupungin tunnelma, merelliset maisemat ja erinomaiset lähipalvelut saavat asukkaat viihtymään pääkaupunkiseudun kainalossa.

Sijainti: Porvoo on noin tunnin auto- tai bussimatkan päässä Helsingin keskustasta.

Porvoo on lyhyiden etäisyyksien kaupunki, jonka reilusta 50 000 asukkaasta yli 70 prosenttia asuu alle viiden kilometrin päässä torilta. Niinpä suurelle osalle pyöräily on mainio kulkutapa työ-, asiointi- ja vapaa-ajan matkoilla. Porvoon keskustasta pääkaupunkiin pääsee autolla tai julkisilla kulkuvälineillä noin tunnissa. Liikkumista helpottavat Porvoon moottoritie sekä U-linjojen julkinen liikenne Porvoosta Kamppiin ja Tikkurilaan. Julkisilla pääsee myös naapurikuntiin, kuten Askolaan, Loviisaan ja Sipooseen. Helsinki-Vantaan lentokentälle ­autolla vie noin 30 minuuttia. Kesällä Porvooseen voi saapua myös omalla veneellä vierasvenesatamaan, joka sijaitsee vain 500 metrin päässä kauppatorilta.

Vietä kesäpäivä pyöräillen. Suuntaa kauniille kyläreiteille tai pyöräile porvoolaisten pyöräilijöiden suosiman Kråkö-saaren ympäri. Kuva Porvoon kaupunki, Sami Heiskanen.

Talo: Asumisoikeusasunnossa Tolkkisissa voi asua meren läheisyydessä.

Avaimella on kaksi viihtyisää rivitaloyhtiötä vain kivenheiton päässä merenrannasta osoitteessa Harjutie 4 ja Harjutie 6. Näissä 2000-luvun alussa rakennetuissa taloissa on yhteensä 64 toimivapohjaista asuntoa 56 neliön kaksiosta 100 neliön isompiin perheasuntoihin. Asuntoihin kuuluu joko pieni asuntopiha tai parveke, jolla voi nauttia ympäröivästä luonnosta. Kaikissa asunnoissa on sauna. Talon asukkailla on käytössään ulkoiluvälinevarasto. Harjutie 4:n yhtiössä on lisäksi kerhohuone. Telian 10 M -laajakaista sisältyy vastikkeeseen. Lemmikit ovat tervetulleita kaikkiin asuntoihin.

Tolkkisten upouuteen suomenkieliseen ja hiljattain remontoituun ruotsinkieliseen alakouluun kävelee Harjutieltä reilussa vartissa. Lähin Pääskytien yläkoulu on noin seitsemän kilometrin päässä. Alueella on monitoimitalo, valaistu kunto- ja hiihtorata, lähiliikuntapaikka ja tenniskenttä, joka toimii talvella myös luistelukaukalona. Paikallisliikenteen bussit kulkevat keskustan ja Tolkkisten välillä pari kertaa tunnissa.

Porvoon Tolkkisissa asut luonnon keskellä, jossa meri ja kaunis kangasmetsä luovat puitteet asumiselle ja luonnosta nauttimiselle.

Avaimen kohteet Porvoossa:

5 asumisoikeuskohdetta ja 2 vuokrakohdetta

Talotyyppi: kerros-, rivi- ja luhtitaloja

Asuntojen lukumäärä: 291

Palvelut: Kestävästi kehittyvä Porvoo panostaa kouluihin, päiväkoteihin ja ilmastotyöhön.

Kilometrin säteellä Porvoon torilta on kattavat palvelut, kuten kaupat, apteekki, terveysasema, kirjasto, seurakuntatalo, keskusurheilukenttä sekä uima- ja urheiluhalli. Liikunta- ja ulkoilupaikkoja löytyy runsaasti lisää joen toiselta puolelta Kokonniemen alueelta.

Porvoossa on sekä suomen- että ruotsinkielistä varhaiskasvatusta ja perusopetusta. Lisäksi Porvoossa toimii yksityisiä päiväkoteja sekä yksityinen steinerpedagogiikkaan perustuva Fredrika-koulu. Lukio-opetusta löytyy myös molemmilla kotimaisilla kielillä. Careeria ja Prakticum tarjoavat laajasti ammatillista koulutusta.

”Ilmastotyö huomioidaan osana kaupungin palveluita laajasti. Porvoon kouluissa kestävä kehitys ja ympäristökasvatus ovat keskeisessä roolissa, ja tämä rooli korostuu yhä enemmän tulevaisuudessa. On tärkeää, että teemme vaikuttavia ilmastotekoja sekä tässä ajassa että tulevaisuuden vaikuttavuus huomioiden. Päiväkodit, koulut sekä niiden arki ovat tästä erinomainen esimerkki”, kertoo kaupungilla työskentelevä kestävän kehityksen asiantuntija Sanna Päivärinta.

Jokikarnevaalit on elokuinen kaupunkitapahtuma, jossa on runsaasti mielenkiintoista ohjelmaa kaikenikäisille. Kuva Porvoon kaupunki, Sami Heiskanen.

Historia: Suomen toiseksi vanhimmassa kaupungissa on ainutlaatuinen maisema.

Porvoo on yksi Suomen keskiaikaisista kaupungeista ja myös yksi kauneimmista. Suurin osa Porvoon vanhoista taloista on rakennettu vuoden 1760 tulipalon jälkeen, mutta vanhan kaupungin epäsäännöllinen asemakaava on säilynyt jo keskiajalta. Kaupunkikuvassa ihastuttavat erityisesti punaiset ranta-aitat, idylliset puutalot, sokkeloiset kujat sekä 1400-luvulla rakennettu myöhäisgoottilainen kivikirkko, Porvoon tuomiokirkko.

Kauniita puutaloja on säilynyt paljon myös uuden keskustan alueella. Yksi vanhoista taloista on Suomen kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin museona toimiva koti.

Kauempana keskustasta sijaitsee useita historiallisia kartanoita, joista tunnetuimmat ovat Haikon, Kiialan ja Sannäsin kartanot. Haikon kartano avattiin 1966 ja se tuli tunnetuksi maamme ensimmäisenä kartanohotellina. Kiialan kartano tunnetaan taiteilija Albert Edelfeltin syntymäkotina. Haikon kartanon mailla sijaitseva ateljee toimii nykyään ateljeemuseona ja täyttää tänä vuonna 140 vuotta.

Runebergin kotitaloon astuessa pääsee helposti 1800-luvulle. Esillä on perheelle kuuluneita huonekaluja, taideteoksia j a astioita. Kuva Porvoon kaupunki, Sami Heiskanen.

Luonto: Kansallinen kaupunkipuisto säilyttää historialliset alueet ja luontokohteet.

Porvoon keskustasta avautuu yksi Suomen kymmenestä kansallisesta kaupunkipuistosta. Rantareitti Linnamäeltä johtaa Vanhan Porvoon ja keskustan kauniin rantaraitin kautta lintulahdelle ja luonnonsuojelualueille. Kaupunkipuiston reiteillä pääset tutustumaan yli 20 kohteeseen Porvoon luonnosta, historiasta, kartanoista sekä saaristosta ja vesialueista. Kiinnostaisiko nähdä Näsinmäen monet kasvot tai tutustua Gammelbackan hävinneeseen kartanoon? Erityisessä roolissa Porvoon luonnossa on saaristo, joka tarjoaa niin paikallisille kuin vierailijoille monipuolista nähtävää ja tehtävää.

Yksi esimerkki saaristokohteista on Varlaxudden, joka on paitsi merellinen myös esteetön luontokohde. Upeat rantakalliot kutsuvat tähyilemään horisonttiin ja ihailemaan talvisen taivaan värejä. Porvoo panostaa paljon myös kestävään matkailuun ja kolme porvoolaista yritystä on saanut Sustainable Travel Finland -merkin.

”Haikon kartano, Sannäsin Kartano ja Kokouspoukama tarjoavat elämyksiä myös luonnon äärellä”, Päivärinta vinkkaa.

 Porvoon ulkosaaristossa sijaitseva Klovharun saari oli taiteilija Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän kesäkoti. Kuva Porvoon kaupunki, Ville Juurikkala.

Päivä Porvoossa: Yhdistelmä kapeita katuja, historian havinaa ja unohtumattomia ruokaelämyksiä.

Suomesta on vaikea löytää toista samankokoista kaupunkia, jonka ravintolavalikoima olisi yhtä laaja. Niinpä päivä kannattaa aloittaa ihanalla aamiaisella Runo-hotellin ravintolassa. Samalla voit ihastella 1912 rakennetun jugendtyylisen Valtimontalon entisöintiä. Siirry suoraan suklaaostoksille viereiselle kadulle Brunbergin tehtaanmyymälään. Jos kotimuseot kiinnostavat, poikkea Runebergien kotiin, Suomen vanhimpaan kotimuseoon.  Museon voi myös vaihtaa herkutteluun, runebergintorttuja kun saa useammasta kahvilasta ympäri vuoden.

Kulje Vanhan Porvoon puolelle, piipahda vaateputiikeissa, taidegallerioissa ja antiikkiliikkeissä. Vieraile Taidetta Porvoon katukuvassa -reitillä, jonka varrelta löytyy Länsirannan taideteosten lisäksi kaupungin historiaa, nykytaidetta ja merkkihenkilöitä. Lounaspaikoissa riittää valinnanvaraa. Jos mielesi tekee italialaista, kannattaa suunnata Trattoria Nonna Sophiaan tai Gabriel 1763:een. Jos haet fiinimpää kulinaarista elämystä, Suomen viidenkymmenen parhaan ravintolan listalla oleva SicaPelle tai Porvoon ensimmäinen Michelin-ravintola Vår ovat hyviä valintoja.

Kun kaipaat tunnelmaa, rauhoittumista ja jouluisia elämyksiä, suuntaa Vanhan Porvoon kujille. Kuva Porvoon kaupunki, Niko Laurila.

Teksti Annika Elomaa kuvat Porvoon kaupunki

Lähteet: porvoo.fi, visitporvoo.fi, kansallisetkaupunkipuistot.fi, yle.fi, uuvi.fi

Edellinen
Kaikki mukaan!
Seuraava
Näin haet ASO-asuntoa