Saumat siisteiksi

Kun puhdistat likaiset kaakeli- ja silikonisaumat, kylpyhuone näyttää heti raikkaammalta.

  1. Kaakeli- ja silikonisaumoihin kertyy pölyä, likaa, pesuainejäämiä, ruostetta ja pahimmassa tapauksessa bakteereja ja mustia homepilkkuja. Puhdistukseen tarvitset emäksistä (pH yli 8) ja hapanta (pH alle 6) puhdistusainetta, pehmeän liinan tai sienen sekä kapean harjan, kuten saumaharjan tai hammasharjan, sekä suojakäsineet. Saumat puhdistetaan hieman eri tavoilla. Varsinkin silikonisaumoissa hellävarainen puhdistus on tärkeä.
  2. Kastele ensin kaakelisaumat lämpimällä vedellä ja levitä niihin emäksinen pesuaine, joka puhdistaa rasvan, pölyn, homeen ja saippuajäämät. Anna aineen vaikuttaa ja harjaa saumat sitten kapealla harjalla varovasti puhtaaksi. Huuhtele huolellisesti. Jos saumoissa on kalkki- tai ruostesaostumia, levitä saumoihin hapanta pesuainetta ja anna vaikuttaa. Harjaa ja huuhtele saumat. Sen jälkeen käsittele saumat vielä kertaalleen emäksisellä pesuaineella. Huuhtelu on tärkeää, jotta pesuaine ei jää haurastuttamaan sauma-aineita.
  3. Kastele sitten silikonisaumat. Levitä saumoihin emäksinen pesuaine ja anna vaikuttaa. Käytä silikonisaumoihin vain hellävaraisia pesuvälineitä kuten sientä tai liinaa, sillä karkea harja naarmuttaa tai jopa rikkoo pinnan, jolloin lika pesii sinne tiukemmin. Pyyhi pesuaine pois, huuhtele saumat vedellä ja kuivaa huolella. Silikonien puhtaana pitämisessä tärkeää on säännöllinen puhdistus parin viikon välein. Jos silikoniin ehtii ilmestyä mustia homepilkkuja, niitä on vaikea saada pois.
  4. Lopuksi kuivaa saumat. Saumat pysyvät pidempään puhtaina, kun tilan ilmanvaihto on kunnossa ja lattia ja seinät kuivataan lastalla tai säämiskällä aina käytön jälkeen. Silikonisaumat on hyvä vaihtaa 5–10 vuoden välein, mutta sitä ei saa tehdä itse, jotta ei vahingossa vahingoita vesieristettä. Tee sähköinen vikailmoitus, jos silikonisaumat irtoilevat tai ovat huonokuntoiset, tai jos saumoissa on mustia homepilkkuja, jotka eivät lähde pesemällä tai ne uusivat pesun jälkeen.

Lähteet: RVK-palveluiden toimitusjohtaja Ruslana Kuisma ja Martat.fi

Edellinen
Samassa talossa, kolmessa eri asunnossa
Seuraava
”Kauneutta arkisista esineistä”