Sisusta käsitöillä

Käsitöillä teet kodistasi persoonallisen ja kodikkaan, sisustustoimittaja Hanna Sandström kertoo.

Kotejamme sisustavissa käsitöissä on kaikuja menneestä: räsymatot toimivat lattiatyynyjen päällisinä, ryijyt komeilevat modernien kotien kunniapaikoilla ja kirjonta on kiivennyt peitteistä seinätauluihin.

”Mielikuvitusta kannattaakin käyttää ja kokeilla rohkeasti. Vanhoja materiaaleja voi tuunata: verhoon voi tehdä vaikka perunapainolla kuvioita tai ommella siitä tyynynpäällisiä tai tilkkutorkkupeiton. Huonokuntoisen ryijyn voi laittaa matoksikin, jos sitä ei voi enää käyttää seinävaatteena”, Unelmien Talo&Kodin sisustustoimittaja Hanna Sandström sanoo.

Viime vuosien hittejä ovat olleet makramee- ja keramiikkatyöt, mutta käsitöillä voi sisustaa monipuolisesti riippuen siitä, mitä harrastaa. Yksi nikkaroi tai tuunaa huonekaluja, toinen neuloo ja kirjoo, kolmas värjää ja ompelee vaikka verhoja tai päällisiä huonekaluihin. Myös pihalla voi sisustaa: voi maalata kiviä, sommitella kiveyksiä tai tehdä mosaiikkitöitä.

Käsitöillä voi tuoda kotiin omaperäisyyttä, värejä, muotoja, pehmeyttä, tarinoita ja punoa säikeitä menneisiin sukupolviin.

”Ehkä käsityöinnostus kertoo kaipuusta juurevuuteen ja haluun olla persoonallinen. Se myös luo kodikkuutta, kun istuu sohvan nurkassa kilkuttelemassa puikkoja tai tietää itse ommelleensa verhot”, Hanna miettii.

Jos itse tekemisestä on vierähtänyt tovi, Hanna kehottaa aloittamaan jostain tutusta tekniikasta eikä valitsemaan liian kunnianhimoista projektia. Jos virkkuukoukku pysyi hyvin kädessä koulussa, aloita vaikka virkkaamalla sohvatyyny paksusta langasta.

”Valitse jokin täydellinen väri, josta hurmioidut vielä silloinkin, kun alat väsähtää tekemiseen. Tarkoitus on tavoittaa se ihana tunne, että tämä työ valmistuu ja se on minun tekemäni.”

Tarvikkeita luonnosta

Syksyllä ilmaiset käsityötarvikkeet voi kerätä metsästä.
”Kokeile kasvivärjäystä. Ota väriainetta talteen sienistä, sammaleista ja jäkälistä ja värjää niillä lankoja. Niillä voit sitten vaikka kirjoa kuvioita torkkupeittoon. Tai kerää luonnosta materiaaleja, joista punot kransseja”, Hanna ehdottaa.
Kransseihin sopivat kauniisti oksat, varvut, havut ja kävyt.
Jos eteisessäsi on juuttimatto, voit piristää sen ilmettä painamalla siihen kuvia sapluunoilla tai tekstejä kangasmaalilla. Kun sade naputtaa kattoon eikä ulos meno houkuttele, kokeile solmia makramee tai neuloa torkkupeitto.

Vinkki! Etsi ideoita sisustuslehdistä, Pinterestistä, työväenopistojen käsityökursseilta tai Facebookin käsityöryhmistä.

TEKSTI Johanna Myllymäki

Edellinen
“Sähköinen lukitusjärjestelmä parantaa turvallisuutta.”
Seuraava
Tervetuloa uuteen kotiin