Asukkaat Hilkka Kallio (vas.) ja Johanna Toivanen ovat erittäin tyytyväisiä ”Vuoren varsat”-muraaliin.

Taloyhtiön oma muraali syntyi muuriin

Jyväskylän Keskikatu 22 sai oman muraalin asukkaiden ja isännöitsijän yhteistyöllä.

Muraalin varsat kirmaavat mutkan takaa ja jatkavat keskustan suuntaan.

”Aiemmin 30 metriä leveä ja 160 cm korkea valkoinen muuri houkutteli töh­rijöitä. Sotkujen puhdistus tuli kalliiksi. Ajattelimme, että muraali voisi estää sotkijoita”, asukas Johanna Toivanen kertoo.

Asukkaat tekivät muraalista aloitteen ja Avain Asunnot myönsi siihen 5000 euroa ajatuksella, että se voisi hillitä töh­rimistä. Alkoi sopivan tekijän etsintä. Asukkaiden toiveena oli paikallinen naistaiteilija.

”Oli vahingon sattumoinen, että löysimme jyväskyläläisen kuvataiteilija Eeva Kouvalaisen ystäväni vinkkaamana televisiosta. Eeva kertoi ohjelmassa haluavansa tehdä muraaleja ja etsivänsä niille paikkoja”, asukas Satu Pitkänen kertoo.

Satu vinkkasi Eevasta isännöitsijä Minna Pakariselle, joka oli taiteilijaan yhteydessä. Asiat alkoivat edetä vauhdilla.

”Tapasimme Eevan helmikuussa. Annoimme aika vapaat kädet muraalin toteuttamiseksi, mutta kasvoja emme siihen halunneet. Eeva oli todella innostunut, aktiivinen ja paneutunut koko prosessin ajan”, asukas Hilkka Kallio kiittelee.

Pian Eevalta tuli ehdotus muraalista, jossa oli huomioitu paikallinen historia ja kulttuuri. Pääosassa ovat varsat, taustalla Jyväskylän siluetti sekä Harjun Iltasoiton nuottirivistö. Muuri sijaitsee lähellä kouluja ja varsat kuvastavat lapsuutta ja elämäniloa. Idean varsoihin taiteilija sai läheisestä Hipposhallista ja sen historiasta raviratana.

Suunnitelman valmistuttua isännöitsijä Minna haki tarvittavat luvat.

”Jyväskylän kaupungin rakennusvalvonta ohjasi minut hakemaan muraalista ennakkolausunnon kaupunkikuvatoimikunnasta. Sen perusteella Eeva teki pieniä muutoksia lähinnä värimaailmaan. Laitoin korjatun ehdotuksen uudelleen toimikunnan käsittelyyn ja saimme puoltavan päätöksen. Sen jälkeen hain virallisen julkisivutoimenpideluvan”, isännöitsijä Minna kertoo lupaprosessista.

Muuri oli hyvässä kunnossa, joten ennen maalausta huolto vain pesi muurin huolellisesti. Toukokuussa Eeva maalasi teoksen kahden viikon aikana, kun säät sen sallivat.

”Muraalin syntymistä piti käydä ohi kulkiessa ihmettelemässä. Taiteilija kertoi, että niin tekivät muutkin. Kun Eeva oli ensimmäisenä päivänä aloitellut töitään, oli poliisikin tullut viiden minuutin sisällä kyselemään, että mitäs puuhailet”, Hilkka kertoo.

Muraali on jo saanut ihastunutta palautetta. Monen on nähty lukevan portin luona olevaa runopätkää hevosen synnystä.

”Taideteos sulautuu muuriin niin hyvin, että ihan kuin se olisi ollut siinä aina”, Johanna tuumaa.

”On ihanaa, kun varsat kirmaavat kuin laitumelta vastaan, herkkuja odottaen. Ne ovat pelkistetysti maalatut, mutta liikkeet ovat eläviä”, Satu kehuu.

Loppusyksystä muraali on mukana Valon kaupunki -tapahtumassa. Tällöin teos saa kohdevalot, jotta UV-maalilla maalatut nuotit pääsevät oikeuksiinsa. Ehkäpä asukkaat nostavat silloin maljan muraalin ja hienon yhteistyön kunniaksi.

Asumisoikeuskohde

Jyväskylän Keskikatu 22  

Rakennusvuosi: 1997

Kerrostalo: yksiöistä viisiöihin, 35−102 m²

Asuntojen lukumäärä: 44

Teksti Katja Tarnanen Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen

Edellinen
Asukkaiden oma korttelikonsertti
Seuraava
Kriisien kautta paluu normaaliaikoihin