Tervetuloa Kuopijoon!

Kuopion huikeat vesistö- ja metsämaisemat, leppoisat ihmiset ja monipuoliset palvelut saavat jokaisen asukkaan viihtymään Savon sydämessä.

Sijainti: Kuopioon pääsee lentäen, junalla, autolla ja jopa vesitse Suomenlahdelta asti.

Kuopio on kukoistava 122 000 asukkaan moderni keskus Pohjois-Savossa. Moottoritien ansiosta kaupunkiin on helppo saapua, ja myös sen sisällä pääsee nopeasti paikasta toiseen. Itä-Suomen yliopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu sekä monet muut oppilaitokset ja yritykset tarjoavat oivat opiskelu-, tutkimus- ja työmahdollisuudet.

Kuopiota ympäröi Kallavesi, ja kolmasosa sen pinta-alasta on vettä tai metsää. Suuri osa kaupungista rakentuu saarista, kuten Saaristokaupunki ja Lehtoniemi−Keilanrannan alue, jossa Avaimen vuokrakodit sijaitsevat.

kuikkakuja luonto
Kuikkakujalla luonto on lähellä. Aluetta ympäröivät kauniit metsä- ja vesistömaisemat, jotka houkuttelevat ulkoilemaan ympäri vuoden.

Talo: Kuopioon pääsee lentäen, junalla, autolla ja jopa vesitse Suomenlahdelta asti.

Kuopio on kukoistava 122 000 asukkaan moderni keskus Pohjois-Savossa. Moottoritien ansiosta kaupunkiin on helppo saapua, ja myös sen sisällä pääsee nopeasti paikasta toiseen. Itä-Suomen yliopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu sekä monet muut oppilaitokset ja yritykset tarjoavat oivat opiskelu-, tutkimus- ja työmahdollisuudet.

Kuopiota ympäröi Kallavesi, ja kolmasosa sen pinta-alasta on vettä tai metsää. Suuri osa kaupungista rakentuu saarista, kuten Saaristokaupunki ja Lehtoniemi−Keilanrannan alue, jossa Avaimen vuokrakodit sijaitsevat.

kuikkakuja
Kivenheiton päässä Kuikkakujalta siintää Kallaveden vesistö, joten kalastuksen, veneilyn, melonnan tai retkiluistelun harrastajalle paikka on todellinen löytö.

Avaimen kohteet Kuopiossa:

1 vuokrakohde

Talotyyppi: Kerrostalo

Asuntojen lukumäärä: 35

8 ASO-KOHDETTA:

Talotyypit: 3 rivitaloa ja 5 kerrostaloa

Asuntojen lukumäärä: 47 ja 222

Palvelut: ”Hyvän elämän piäkaupunki” tarjoaa asukkailleen mainiot palvelut.

Kuopio sijoittuu asukastyytyväisyys- ja muuttohalukkuusmittauksissa usein kärkisijoille. Kaupungin keskusta on nyt virallisestikin ”mualiman napa”, kun kaupunkisuunnittelun erityisosaaja Ramboll rankkasi sen Elävimmät keskusta-alueet -arviossa vuoden ykköseksi. Kiitosta saivat viheralueet, lähellä olevat palvelut ja mahdollisuus sujuvaan arkeen.

”Kuopio tarjoaa toimeliaan kaupungin päivähoito-, opetus-, työllisyys-, yrittämisen- sekä sosiaali- ja terveyspalvelut. Erityisen hyvin meillä on liikunta- ja muuta harrastustarjontaa sekä korkean tason kulttuuripalveluja ja tapahtumia”, kaupungin asuntotoimenjohtaja Katri Hiltunen kertoo.

Asukkaat pääsevät helposti nauttimaan viheralueista tai harrastamaan liikuntaa ja kulttuuria, ja päiväkoditkin ovat lyhyen kävelymatkan päässä.

”Parin kilometrin päässä Kuikkakujalta Siikaniemessä on Bellanrannan vapaa-ajan ja matkailun keskus kuntosaleineen, ja sen lähellä on karting-rata ja kylpyläkeskus Saana. Linja-autoyhteydet keskustaan ja muihin kaupunginosiin toimivat hyvin. Liikkua voi myös sähköavusteisilla kaupunkipyörillä.”

Uimahalli Kuopio
Kuopio saavutti maan korkeimmat pisteet Rambollin vuoden 2022 elävyysindeksissä. Elinvoimainen ympäristö on turvallinen, viihtyisä ja eri tarpeet huomioiva.

Historia: Agricola, Snellman, Aho ja Canth jättivät jälkensä Kuopion historiaan.

1550-luvun alussa ryhmä ajan vaikuttajia, joukossa Mikael Agricola, saivat läpi toiveen kirkon ja kirkkopitäjän perustamisesta Kuopionniemelle. 1653 alue nimitettiin kaupungiksi, joka kuitenkin lakkautettiin 1680-luvulla. Kuningas Kustaa III määräsi kaupungin uudelleen perustettavaksi 17.11.1775, ja kaupungin kaavoitus ja vilkas rakentaminen alkoivat.

Kuopio sai triviaalikoulun 1788, lukion 1844, ja vuosisadan lopulla myös teollisuuskoulun, kauppakoulun ja sairaanhoitajakoulun. Niiden perustamista ajoivat muun muassa J. V. Snellman sekä veljekset Juhani, Kalle ja Pekka Aho. Tyttöjen kouluttamisen eteen töitä teki kulttuuripersoona Minna Canth.

Kun Kustaantorin laidalle valmistui uusi kirkko 1815, torista alkoi vakiintua kaupankäynnin ja kohtaamisen keskus. Saimaan kanavan avautuminen 1856 ja Savon rata 1889 vauhdittivat puuteollisuutta ja -kauppaa, komea kauppahalli valmistui 1902. Siitä lähtien kaupunki on jatkanut rivakkaa kasvua moderniksi kulttuurin, urheilun, koulutuksen ja tutkimuksen keskukseksi keulakuvanaan maan monialaisin yliopisto.

Kuopion kaupunki
Kuopion uusrenesanssia edustavan kaupungintalon suunnitteli F.A. Sjöström, ja se valmistui vuonna 1885. Nykyinen väritys on vuodelta 1974.

Luonto: Vesistöt, uhkeat kuusikot ja vehmaat puistot hemmottelevat asukkaita.

Kuopion rikas ja vaihteleva luonto tarjoaa asukkaille monenlaisia elämyksiä. Jylhät metsät kallioineen ja rantoineen, suuret korkeuserot, lukuisat metsäiset saaret, kukkulat, lehdot ja kasvillisuuden moninaisuus hemmottelevat luonnossa kulkijaa.

Kuopion alueella on monia näköalapaikkoja ja -torneja, joista avautuvissa maisemissa silmä ja sielu lepäävät. Siintävät järvenselät ja niitä täplittävät vihreät saaret ovat kauneinta Suomea kesäisin. Talvi on Kuopiossa vielä talvi, jolloin hanget hohtavat ja hiihtäjän on hyvä sivakoida laduilla, joita kaupungista löytyy satoja kilometrejä. Näistä maisemista saivat inspiraationsa seudulla syntyneet von Wrightin maalariveljekset. He piirsivät ja maalasivat isän kanssa tehdyiltä metsästysretkiltä saatuja lintuja sekä lähiseudun maisemia ja tapaamiaan ihmisiä.

Taiteilijaveljesten jalanjäljissä samoilija voi kuvata vaikkapa Savon maakuntalinnun, veistoksellisen kuikan, komean metson tai pienen, mutta vaikuttavan järripeipon. Retkeilyalueita seudulla riittää, kuten Puijo, Kolmisoppi-Neulamäki, Rauhalahti, Tahko, Pisan luonnonsuojelualue ja moni muu.

Kuopio luonto
Kuopion luonto on rikas, ja sen luontomaisemaa hallitsevat vesistöt ja metsäiset mäet.

Päivä Kuopiossa: Hohtavilta hangilta herkuttelemaan ja lopuksi taiteen pariin.

Hyvä aloitus päivälle on Puijon majan retkiaamiainen. Sen ääreltä alkaa urheilu- ja ulkoilualue. Hyppyrimäet ja pujottelurinne sopivat alan harrastajalle, mutta pienimmällekin löytyy sopivan mittaisia latuja

ja luontopolkuja. Puijon pyörivässä tornikahvilassa voi ihastella näkymiä yli kaupungin ja nauttia kahvit tai kaakaot. Sitten on aika siirtyä keskustaan. 

”Alatorille saa auton parkkiin, ja siellä sekä torin varrella, kauppahallissa ja ympäri keskustaa on paljon hyviä ravintoloita”, Hiltunen kertoo.

Kuopion tori on lupsakkuudessaan vailla vertaa. 1902 valmistuneessa komeassa kauppahallissa voi maistella legendaarista kalakukkoa tai ”kualkiäryleitä” ja tehdä ostoksia lukuisissa liikkeissä.

”Uudistetussa Kuopion museossa voi syventyä ­Julius Caesarin elämästä ja ajasta kertovaan tapahtumakokonaisuuteen. Kaupunginteatterin penkin uumenissa voi puolestaan katsoa esityksen Tiitiäisen satumetsästä tai suurmusikaalin Huomenna minä lähden. Hieno vaihtoehto on myös konsertti Kuopion Musiikkikeskuksessa, josta löytyy 1050-paikkainen konserttisali”, Katri Hiltunen vinkkaa.

Kauppahalli Kuopio
”Tulukeehan ostoksille!” Kuopion jugend-tyylinen kauppahalli on houkutellut ostoksille hyvällä menestyksellä jo 120 vuoden ajan.

Teksti Tarja Sinervo Kuvat Kuopion kaupunki / Vicente Serra

Lähteet: Kuopion kaupunki ja paikalliset yrittäjät, Birdlife Suomi

Edellinen
Perusparannuksen jälkeen entistäkin ehompi
Seuraava
Näin lajittelet joulun jätteet