Tervetuloa pörriäiset

Monimuotoiseksi suunniteltu piha tai parveke houkuttelee elämää. Alkuun pääsee helposti.

Luonnon monimuotoisuus tukee sekä kasvien, eläinten että myös ihmisten hyvinvointia. Kaikki viihtyvät luonnonmukaisessa ympäristössä lopulta paremmin.

Hyviin hyönteisiin kuuluvat esimerkiksi perhoset, korennot, mehiläiset ja leppäkertut. Näitä hyviksiä kannattaa houkutella kerrostalopihalle tai parvekkeelle, sillä ne estävät puutarhan tuholaisten hyökkäyksiä ja toimivat samalla pölyttäjinä.

Pörriäisiä ja perhosia tarvitaan kukkien, marjapensaiden ja esimerkiksi omenapuiden pölytyksessä: ne parantavat uurastuksellaan niiden satoa ja kukintaa. Pölyttäjien pesintäpaikat ovat vähentyneet huolestuttavasti, joten niistä kannattaa pitää hyvää huolta.

Mitä jos valitsisit pihalle tai parvekkeelle kukkia, joista pörriäiset pitävät? Pölyttäjäystävälliset lajikkeet tarjoavat mettä tai siitepölyä sitä janoaville. Esimerkiksi syreenit ja pensashanhikit, alppiruusut ja maksaruohot, krookukset, syysasterit, peurankellot ja kultapiiskut houkuttavat pölyttäjiä puoleensa. Kannattaa valita lajikkeita, jotka kukkivat vuoron perään keväästä pitkälle syksyyn.

Yrttitarha sopii parvekkeellekin. Pölyttäjät rakastavat esimerkiksi mäkimeiramia, laventelia, timjamia ja minttua, ja tuoksu huumaa myös puutarhurin.

Jos sinulla on pihaa, mieti, miten voisit huomioida pihan luonnollistamista. Se auttaa hyönteisiä, lintuja ja esimerkiksi siilejä ruoan etsinnässä ja pesäpaikkojen rakentamisessa. Kerrostalopihankin reunoille voi jättää lahopuita, kuivuneita lehtiä, rikkakasveja ja risuja sitä varten. Myös ruohon voi jättää osasta pihaa ajamatta tai muokata sitä niityksi. 

Pihalammikko houkuttelee puoleensa vesihyönteisiä ja lintuja, keväisin myös sammakoita ja sisiliskoja.

Hyönteishotellin, vahvasti tuoksuvan perhosbaarin tai yksinkertaisen linnunpöntön voi rakentaa helposti itsekin. Luonnonystävät lapsista vanhuksiin seuraavat mielellään ötököiden, perhosten tai pikkulintujen elämää – saattaapa siitä saada juttua naapurinkin kanssa aikaiseksi.

Rakenna itse hyönteishotelli

Mehiläisille ja kimalaisille sopivan hyönteishotellin rakentaa helposti itsekin. Kasaa ruo’onpätkiä, korsia ja kolottuja puupalikoita vaakatasoon. Sido ne tiiviisti yhteen haluamallasi tavalla: esimerkiksi puisella kehikolla tai hamppunarulla – myös maitotölkistä askarreltu kehikko käy. Rakenna hotellille vielä lippa suojaksi sateelta. Aseta pörriäishotelli noin 1–2 metrin korkeuteen ja suuntaa aamuaurinkoon.

Vinkki!

Perhosbaarin ja hyönteishotellien tekeminen on kivaa yhteistä puuhaa kaikenikäisille ja sopii hyvin asukastoimikunnan järjestämäksi ohjelmaksi. Budjettia tarpeisiin ja tarjoiluihin voi anoa isännöitsijältä.

Perhosniitty­seos

Suomen Niittysiemenen seos on suunniteltu houkuttelemaan erityisesti perhosia.

Hyönteishotelli

Motonetin kotimaisen, käsin tehdyn hyönteishotellin voi laittaa myös parvekkeelle pölyttäjien iloksi.

Linnunpönttö

Suomen lintuvarusteen sinitiaispönttö tarjoaa kodin sini- tai kuusitiaiselle. Se on helppo puhdistaa.

Tähkälaventeli

Plantagenin sinisen tähkälaventelin ihanasti tuoksuvat kukat kutsuvat perhosia ja mehiläisiä.

Edellinen
Vastuullisuusluvut tutuiksi
Seuraava
Järvenpäässä soi!