Noora Palkamon asunnon perusparannusprojekti meni sujuvasti. Uudessa keittiössä on kivempi tehdä ruokaa ja kokeilla erilaisia aamupaloja, jotka ovat Palkamon lemppareita.

Vanhasta kodista uudenveroiseen

Noora Palkamon kaksio Espoon Säterissä perusparannettiin loppuvuodesta 2023. Se oli samalla jo 3000:s Avain Asuntojen perusparannettu huoneisto.

Noora Palkamon 45-neliöinen kaksio Espoon Säterissä on muutama kuukausi sitten peruskorjattu. 1990-­luvun keittiö sai remontissa täysin uudet pinnat ja nykyaikaiset kalusteet, samoin kylpyhuone ja sauna. Samalla kodin kaikki pinnat maalattiin ja lattialaminaatit uusittiin. Olohuoneessa on Palkamon valitsema vaalean beige tehoste­seinä. Värimaailma on yhtenäinen ja seesteinen.

”Isoin muutos tapahtui keittiössä ja kylppärissä, joissa vanhat pinnat ja kalusteet olivat jo nuhjuisia. Moderni induktioliesi ja astianpesukone helpottavat elämää”, Palkamo sanoo.

Hän onkin jo kokeillut keittiössä uusia reseptejä sekä tehnyt erilaisia aamupaloja, jotka ovat hänen lemppareitaan.

”Kylppärissä on nyt siistit laatat ja saunassa saa paremmat löylyt kuin vanhalla kiukaalla”, Palkamo sanoo. Sauna onkin ollut ahkerassa käytössä.

”Saunoin muuton jälkeisenä kuukautena varmaan enemmän kuin koko puolentoista vuoden asumisen aikana”, Palkamo nauraa.

tervetuloa meille_avain&koti-1/24
Noora Palkamon lempipaikka on sohvalla leffoja ja sarjoja katsellen.

Yllättäen tärppäsi

Vielä reilu puolitoista vuotta sitten Palkamo asui vuokrayksiössä Helsingissä, mutta oli alkanut kaivata lisää tilaa. Ikioma asuntokin olisi houkutellut, mutta asunnot tuntuivat liian kalliita.

”Minulla oli ollut ASO-järjestys­numero vuoden verran, mutta se oli niin iso, että epäilin, etten saa asuntoa ikinä. Yllättäen tämän kanssa tärppäsi.”

Asunto oli Palkamon mielestä kiva ja rauhallinen, sijainti hyvä. Tuleva perusparannus oli silloin jo tiedossa, mutta koska siihen oli yli vuosi aikaa, se ei häntä haitannut.

Reilun vuoden aikana hän ehti kotiutua Säteriin ja asuntoon. Matka työpaikalle Keilaniemeen oli lyhyt ja lähistöltä löytyi sopiva kuntosali. Alueella on hyvät mahdollisuudet liikkumiseen ja kaikki palvelut ovat lähellä Sellon ostoskeskuksessa.

Kivuton muutto

Alkuvuodesta 2023 asukkaille kerrottiin alustavat remonttiaikataulut huonekohtaisesti. Ne pitivätkin hyvin paikkansa. Perusparannusremontti alkoi taloyhtiössä keväällä 2023. Palkamon asunto remontoitiin viimeisten joukossa.

Lokakuun lopussa hän muutti remontin alta pois. Hän sai asua reilun kuukauden kestäneen remontin ajan ystävänsä valmiiksi kalustetussa asunnossa Espoossa. Kaikki hänen omat tavaransa olivat sen aikaa säilössä vuokra­varastossa.

”Sijaisasunnon kanssa on hyvä olla ajoissa. Muuttofirman kanssa kannattaa sopia asiat hyvissä ajoin, niin pääsee muuttamaan silloin kuin haluaa”, Palkamo vinkkaa.

Perusparannuksen ajalta ei tarvitse maksaa omasta asunnosta käyttövastiketta, joten on hyvä muistaa keskeyttää maksu siksi aikaa.  

Sujuva prosessi

Muualla asuessaan Palkamo olisi toivonut enemmän tietoa remontin etenemisestä. Kun tieto asunnon valmistumisesta aikataulussa tuli, sai hän mennä mukaan loppukatselmointiin.

”Oli mukava nähdä uudistettu asunto, etenkin keittiö ja kylppäri, jotka uusittiin lattiasta kattoon. Vaikka olin itse valinnut materiaalit tarjolla olevista vaihtoehdoista, niin eihän niitä osaa oikein kuvitella ennen kuin ne näkee.”

Sisäänmuuton jälkeen asukkaan tehtävä on ilmoittaa huomaamansa puutteet remonttifirmalle. Palkamo kirjasi muutaman pienen huomion, jotka remonttifirma kävi korjaamassa.

Nyt asunnossa tavarat ovat hiljalleen löytäneet paikkansa ja koti on juuri sellainen kuin Palkamo tykkää: käytännönläheinen ja siisti.

Tuntuiko perusparannusremontti muuttoineen raskaalta?

”Prosessi meni kaikin puolin sujuvasti. Oli kiva saada uusittu koti.”

Säterinrinne 2, Espoo
Espoon Säterinrinne 2 on perusparannettu 2023.

Asumisoikeuskohde

Espoon Säterinrinne 2

Rakennusvuosi: 2001, perusparannus 2023

Rivi- ja kerrostaloja: kaksioista viisiöihin, koot 46 –119 m²

Asuntojen lukumäärä: 49

5 × Palkamon suosikki Säterissä ja lähialueella

Sijainti. ”Julkiset liikenneyhteydet Säterissä ovat tosi hyvät. Sijainti Kehä ykkösen ja Turuntien risteyksessä takaa, että myös autolla pääsee kätevästi joka suuntaan. Helsinkiin pääsee junalla vartissa ja uusi Raide-Jokeri kulkee parinsadan metrin päästä.”

Säterinmetsä. ”Pieni viihtyisä lähimetsäalue, jossa on kiva käydä kävelyllä.”

Leppävaaran urheilupuisto. ”Urheilupuistossa voi harrastaa monipuolisesti padelista hiihtoon tai koripallosta ja golfiin. Sieltä pääsee myös metsäreittejä pitkin Kiloon asti.”

Angry Birds -puisto. ”Sinne olen vienyt kummilapsiani leikkimään. Sen vieressä on myös Leppävaaran uimahalli ja maauimala, jossa pääsee kesällä pulikoimaan ja laskemaan liukumäkiä.”

Sellon ostoskeskus. ”Sello on reilun viiden minuutin päässä palveluineen, ruoka- ja vaatekauppoineen. Sen yhteydessä on Sellosali, jossa on monipuolisesti kulttuuritarjontaa lapsista aikuisiin. Sellon kirjaston lähellä on Viaporin tori, jossa oli viime kesänä viihtyisä kesäterassi, hyvää ruokaa ja juomaa sekä keikkoja. Pizzalle kannattaa suunnata Mezza-­ravintolaan.”

Teksti Katja Tarnanen – kuva Antti Rintala

Edellinen
Asukasedustajat pääsivät työn touhuun!
Seuraava
Asumistuki pienenee tänä vuonna