Varaudu helteisiin

Kesäkuumalla oleskelu sisätiloissa voi olla tuskaisaa. Kertaa vinkit, miten pidät kodin mahdollisimman viileänä.

  1. Tuuleta öisin ja aamuisin, kun on vielä viileämpää. Läpiveto vaihtaa ilman parhaiten, jos sellainen on mahdollista saada aikaan esimerkiksi avaamalla vastakkaisilla seinillä oleva ikkuna ja parvekkeen ovi. Älä käytä kerrostalossa läpivedon luomiseksi postiluukkua, sillä se voi häiritä ilmanvaihtojärjestelmää ja kuljettaa hajuja asunnosta toiseen.
  2. Pidä päivällä ikkunat, sälekaihtimet ja ovet kiinni, jotta aurinko ei paista suoraan sisään ja lämmitä ilmaa. Jos on tarvetta tuulettaa, tee se varjon puolelta. Pimennysverhot estävät auringonvalon tehokkaasti. Tarkista, että kaikki lämpöpattereiden termostaatit on säädetty 0-asentoon. Vältä saunan lämmitystä sekä uunin ja lieden käyttöä. Jos kylpyhuoneessa on lattialämmitys, voit säätää sitä pienemmälle, mutta sitä ei saa ottaa kokonaan pois päältä. Jos kotisi on pidemmän aikaa tyhjillään, voit sulkea lattialämmityksen siksi aikaa.
  3. Tuuletin ei viilennä sisäilmaa, mutta se saa ilman kiertämään. Sijoita se yöksi avoinna olevan tuuletusikkunan eteen, jotta se puhaltaa sisään viileää ulkoilmaa. Tarvittaessa voit hankkia pienen jäähdytyslaitteen, jolla saat viilennettyä huoneilmaa. Jäähdytyslaite poistaa myös kosteutta huoneilmasta. Jos asunnossa on mahdollista säätää tuloilman lämpötilaa, säädä se alimmalle tasolle. Taloyhtiöstä riippuen huoltoyhtiö voi säätää ilmanvaihtojärjestelmää niin, että se toimii tehostetusti öisin. Muista aina taloudellisuus kodin viilennyksessä. Sulje tuuletin ja ilmastointilaite, jos et oleskele huoneessa tai ole kotona.
  4. Asumisoikeuskoteihin on mahdollista asennuttaa ilmalämpöpumppu omakustanteisena luvanvaraisena muutostyönä. Pumpun saa asentaa vain ammattilainen tai erikoisliike. Sähkölämmitteisissä kodeissa ­pumppu voi lämmittää ja jäähdyttää, kaukolämpökohteissa vain jäähdyttää. Ilmalämpöpumpun hyvitysaika on 5 vuotta. Luvan muutokseen ­sekä lisätietoa saat isännöitsijältä..

Asiantuntijana Jan Bertills, kiinteistöjohtaja, Avain Yhtiöt

Kuva Getty Images

Edellinen
Helppoa arkea Hämeenlinnassa
Seuraava
“Suomea ristiin rastiin”