Asmo Maanselkä on aktiivinen reserviläinen. Hän käy säännöllisesti harjoittelemassa ampumista.

”Varustautuminen on rauhan tae”

Avaimen markkinointi- ja viestintäpäällikkö Asmo Maanselkä heräsi maanpuolustukseen Venäjän valloitettua Krimin.

Millainen hyppäys puoluesihteerin tehtävistä Avaimen markkinointipäälliköksi on ollut?

Helpottava! Puoluesihteerinä vaalien aikaan jaoin toreilla poliittisia esitteitä, joita harva edes vilkaisi mutta pulla ja hernekeitto kuitenkin maistuivat. Nyt kun markkinointipäällikkönä edistän asuntojen vuokraamista ja myyntiä, on ollut ilo huomata, että joissakin kohteissa asunnot jopa revitään käsistä. On siis ilo markkinoida tuotteita, joilla on menekkiä.

Olet reservin luutnantti ja aktiivinen reserviläinen. Mikä sai sinut mukaan?

Armeijan jälkeen maanpuolustus unohtui vuosiksi. Heräsin reserviläistoimintaan, kun Putin ryhtyi hankkimaan lisää maata Krimiltä. Ajattelin, että haluan omalta pieneltä osaltani tehdä jotain sen eteen, että rauha Suomessa säilyisi. Meillä on sen verran ikävä naapuri, ettei diplomatia enää auta eikä parane olla sinisilmäinen. Sotilaallinen varustautuminen on rauhan tae.

Mitä kaikkea reserviläistoiminta pitää sisällään?

Reserviläisliitto ylläpitää suomalaisten maanpuolustustahtoa ja edistää reserviläisten kenttäkelpoisuutta. Jäsenet harjoittavat ammuntaa, maastotoimintaa, liikuntaa ja urheilua sekä erilaista koulutustoimintaa, kuten varautumis- ja turvallisuuskursseja.

Itse harrastan SRA:ta eli sovellettua reserviläisammuntaa. Siinä kuljetaan ampumaradalla tehtyä reittiä ja ammutaan tauluja rynnäkkökiväärillä, pistoolilla tai rynnäkköhaulikolla. Pisteitä saa nopeuden ja osumatarkkuuden yhdistelmästä.

Mikä harrastuksessasi on parasta?

Ampuminen on hauska harrastus, koska siinä voi seurata omaa kehittymistään. Samalla työasiat ja arkihuolet unohtuvat, kun keskittyy tiirailemaan tähtäimien läpi.

Reserviläistoiminta on aktivoitunut sitten Ukrainan sodan. Kenelle suosittelisit toimintaa?

Ukrainan sota on osoittanut, että kansan päättäväisyys voi pysäyttää suuremmankin hyökkääjän. Siitähän meillä on omistakin sodista kokemusta.

Reserviläisliittoihin on tullut nyt paljon uusia aktiivijäseniä. Jokainen voi aina tehdä jotain. Jos kiinnostus heräsi, voi esimerkiksi hakeutua turvallisen ampujan kurssille, joita järjestetään ympäri Suomen. Myös pääkaupunkiseudulla on yllättävän hyvät harrastusmahdollisuudet. Ei tarvitse olla intin suorittanut voidakseen liittyä mukaan.

Teksti Jaana Kalliokoski Kuva Kim Öhman

Edellinen
Näin lajittelet joulun jätteet
Seuraava
Äänesi on kallis