Vauhdikasta arkea Espoossa

Liikunnalliselle Veronicalle ja Joonakselle koti Espoon Säterissä on turvallinen paikka, jossa saa olla oma itsensä.

”Kun aurinko nousee ja valo tulvii sisään kolmeen suuntaan aukeavista ikkunoista.” Silloin koti on parhaimmillaan, kertoo Joonas ­Meuronen, 29. Hän on asunut ­tyttöystävänsä ­Veronica Dolhainin, 27, kanssa kaksiossa ­Espoon Säterissä viime vuoden lokakuusta.

”Olin pitkään miettinyt asumisoikeus­asuntoa, koska silloin asunto on vähän enemmän oma. Vuokralla asuminen oli myös aika kallista. Nyt meillä on enemmän neliöitäkin”, Veronica kertoo.

Pari muutti asuntoon heti perusparannuksen jälkeen. Säteri on heille kätevä paikka asua, sillä Kehä 1:tä pitkin on kulkuyhteydet joka suuntaan ja läheinen Sellon ostoskeskus tarjoaa hyvät palvelut. Veronica pyöräilee arjessa kaikkialle.

”Täällä on rauhallista ja kivat ulkoilumaastot. Urheilupuisto ja ulkokuntosali ovat lähellä”, Joonas kertoo.

Veronica on nuoresta asti tykännyt sisustamisesta ja on laittanut kodista omannäköisen. Pari pitää hillitystä värimaailmasta ja siitä, ettei esillä ole liikaa tavaraa. Veronican käsityöharrastus näkyy joka puolella.

”Kun saan jonkin sisustusidean, mietin voinko tehdä sen itse vai pitääkö ostaa.”

Hän on muun muassa neulonut maton ja rahin päällyksen, askarrellut valopallot ja tehnyt koruille säilytyspaikan betonivalun raudoitusverkosta. Keittiössä katseen kiinnittää marokkolaishenkinen matto.

”Teippasin vanhaan vaaleaan mattoon kuviot ja töpöttelin ne tummalla kangasvärillä. Pinttyneet likaläikät peittyvät kuvioinnin alle. Pari päivää tein sitä aamusta iltaan. Se oli semmoinen kesäprojekti.”

Arki on kiireistä, kun he käyvät töissä, opiskelevat ja treenaavat yhdessä ja erikseen. Joonas harrastaa myös improteatteria. Veronica lukee fysioterapeutiksi ja liikunnanohjaaja Joonas liikunta-alan johtamista. Kotona opiskellaan paljon: joko keittiön pöydän ääressä, sohvalla tai makuuhuoneen työpisteellä. Pari käy yhdessä salilla, jossa vierähtää kolmekin tuntia voimaillessa tai crossfitatessa. Veronica harjoittelee leuanvetoa lisäpainoilla ja saa jo yhden vedon 40 kilon lisäpainolla.

Iltaisin he ottavat rennosti, katsovat televisiota ja laittavat yhdessä ruokaa.

”Me yritetään koko ajan keksiä, mitä tehtäisiin ruoaksi. Mä kaipaan vaihtelua, mutta Joonas voisi syödä vaikka samaa ruokaa koko ajan”, Veronica nauraa.

Lasitetulla parvekkeella on eurolavoista tehty sohva ja lattialla räsymattoja. Lämpölamppu ­pidentää tilan käyttöaikaa.

”Siellä on kiva hörpätä aamukahvit kesällä. Vanhassa kodissa opiskelimmekin parvekkeella”, Joonas kertoo.

”Saisikohan parvekkeelle asennettua koukun, jotta siellä voisi roikkua”, Veronica miettii.

Hän on nimittäin nykyiseltä ammatiltaan sirkus­artisti ja -opettaja. Sitä ei heti arvaisi, mutta kodin säilytystiloihin kurkkaamalla kyllä. Niissä piilottelee paitsi läjä päin harrastustarvikkeita, kuten kahvakuulia, erilaisia mailoja ja pihapelejä, myös trapetseja ja yli 20 hulavannetta. 

Asumisoikeuskohde: Espoon Alberganesplanadi 13

Rakennusvuosi: 1998

Kerrostalo: kaksioista neliöihin, koot 47–97,5 m²

Asuntojen lukumäärä: 41

Teksti Katja Tarnanen Kuva Pia Inberg

Edellinen
Lenkiltä saunaan Haukkalassa
Seuraava
”Ilmastotekoja koko kiinteistön elinkaaren ajalle”