Ruut kävi viime kesänä SSI Divemaster-tutkinnon ja tänä keväänä hän valmistui sukelluskouluttajaksi. Harrastus on tuonut paljon uusia ystäviä.

”Veden alla koen rauhaa”

Avain Asuntojen myynti- ja asiakaspalvelupäällikkö Ruut Vesenterä rentoutuu vedenalaisissa maailmoissa.

Mitä työssäsi teet?

Tiimilleni kuuluu reilun 3 000 Avain Asuntojen asumisoikeusasunnon myynti. Asuntoja on Porvoosta Äänekoskelle. Ratkon myyntineuvottelijoiden ja koordinaattoreiden käytännön pulmia ja ohjeistan päivittäisissä tehtävissä. Mietimme erilaisia myynnin edistämisen tarpeita ja valmistelen uudiskohteita myyntiin, eli syötän niiden tietoja ja kuvia järjestelmiin ja internettiin. Teen tiiviisti yhteistyötä rakennuttajien ja kaupunkien kanssa ja olen aktiivisesti mukana erilaisissa kehitysprojekteissa.

Miten innostuit sukeltamisesta?

Vesi elementtinä on aina kiinnostanut minua. Vuonna 2006 suoritin teoriaopinnot Suomessa ja sen jälkeen sukelluskurssin Thaimaassa. Aluksi sukellus oli jännittävää, sillä muistettavaa oli paljon. Nyt lokiin on kertynyt 250 tehtyä sukellusta. Joka kerta oppii ja näkee uutta.

Mikä siinä on parasta?

 Sukellus tuo mahdollisuuden irtautua hektisestä työstä. Rento leijunta veden alla omaa hengitystä kuunnellen on täydellisen palauttavaa. Veden alla koen sisimmässäni rauhaa.

Millaisia taitoja laji vaatii?

Täytyy perehtyä perusteellisesti laitteisiin ja niiden käyttöön sekä siihen, miten pinnan alla oleminen vaikuttaa itseen ja omaan fysiikkaan. On ymmärrettävä, mitä kehossa tapahtuu, kun paine lisääntyy ja ilma painuu kasaan. On osattava hengittää rennosti. Turvallisuusasiat ovat sukeltamisessa äärimmäisen tärkeitä, niistä ei koskaan tingitä. Vaikka vedessä ollaan yleensä puolesta tunnista tuntiin, aikaa menee lisäksi varusteiden huoltoon ja säiliöiden täyttöön.

Missä itse sukellat?

Sukeltaminen on jokamiehen oikeus, joten periaatteessa voin mennä mihin rantaan vain ja tutkia, mitä veden alta löytyy. Vastuullinen sukeltaja kuitenkin varmistaa, että olosuhteet ovat turvalliset. Suomessa on paljon turvalliseksi todettuja kohteita, joissa sukeltajat käyvät säännöllisesti. Niissä veden pohjassa menee valmis opasnarulla merkattu reitti, jota voi seurata. Pohjaan on voitu tuoda jotain hauskaa nähtävää, kuten patsaita. Sukeltaa voi myös vanhoissa kaivoksissa ja hylyissä, mutta se saattaa olla luvanvaraista.

Kerro hienoimmista kokemuksistasi.

Ikimuistoisinta oli se, kun pääsin koskemaan delfiiniä Curaçaolla. Suomessakin on erilaisia pieniä kaloja ja eläimiä, joita on kiva bongata. Jäänalainen maailma kirkkaine vesineen ja jään kuplineen on upea elämys. Suurin haaveeni täyttyi, kun tyttäreni suorittivat sukelluskurssin ja pääsimme viime kesänä sukeltamaan yhdessä, se oli ihan parasta!

TEKSTI Katja Tarnanen

KUVA haastateltavan oma

Edellinen
Parveke siistiksi
Seuraava
Sujuvaa asumista Avaimen kodeissa – voit vaikuttaa kotitalosi viihtyvyyteen