Vuokralainen on voittaja

Moni tuskailee tänä jouluna nousevien asumisoikeuden vastikkeiden ja tarveharkintaisten vuokrien kanssa. Helsingin kaupungin asuntojen vuokrat ja asumisoikeuden vastikkeet nousevat tulevalle vuodelle jopa 12 prosenttia.

Näiden uutisten varjoon jää se tosiasia, että todellinen häviäjä korkeiden korkojen markkinassa on ison asuntolainan ottanut omistusasuja. Ostettavan asunnon pelkät korko- ja hoitovastikekulut ylittävät tällä hetkellä usein vastaavan asunnon vuokratason. Eli samasta taloyhtiöstä kolmio asuntolainalla ei ole enää parempi sijoitus kuin vastaava kolmio vuokralla. Korot ja hoitovastike eivät kartuta asunnon omistajan omaa pääomaa lainkaan, vaan ne sujahtavat pankkien taskuun.

Tämä on yhtä radikaali muutos asuntomarkkinoilla kuin miinuskorot aikoinaan rahoitusmarkkinoilla. Lisäksi osakehuoneistoihin sitoutunut pääoma sulaa. Pääkaupunkiseudulla vanhojen osakeasuntojen hinnoista on sulanut pois 10 prosenttia viimeisen vuoden aikana. Tätä vasten asumisoikeusmaksu on ollut erinomainen sijoitus. Rakennuskustannusindeksiin sidottuna se on tuottanut parissa vuodessa yli 8 prosenttia voittoa.

Asumisoikeus pysyy tulevaisuudessakin kohtuuhintaisena, mutta todellinen voittaja tässä markkinassa on vapaarahoitteisen kohteen vuokralainen.

Vapaarahoitteisten kohteiden asujat ovat olleet turvassa korkeilta vuokrankorotuksilta, koska tarjontaa on kysyntää enemmän. Kustannuksia ei voi siirtää vuokriin. Esimerkiksi Helsingissä vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat viime vuoden aikana 0,3 prosenttia. Se on tässä inflaatiossa niin pieni luku, että pelkkään vapaarahoitteisten vuokra-asuntoihin keskittyneiden asuntosijoittajien kannattaisi harkita toimialan vaihtoa. Vuokralainen voi siis onnitella itseään.

Tulevaisuudesta emme tiedä, mutta nyt kannattaa asua vuokralla. Köyhdyt asumalla omistusasunnossa, vuokralla maksaisit vähemmän.

Asmo Maanselkä, Avain & Koti -lehden päätoimittaja

Asmo Maanselkä Markkinointi-ja viestintäpäällikkö

Asmo Maanselkä
Päätoimittaja / Markkinointi- ja viestintäpäällikkö

Edellinen
Järjestyssäännöt uudistuivat
Seuraava
Kortteli 30 vuotta