Ali- ja jälleenvuokraus

Asunnon ali- ja jälleenvuokraus

Voinko ottaa alivuokralaisen?

Jos alivuokrauksesta ei aiheudu Avaimelle huomattavaa haittaa, voit alivuokrata kodistasi asumiskäyttöön korkeintaan puolet. Tämä ei vaikuta omaan vuokrasuhteeseesi. Vastaat siis huoneistosta aivan kuten ennenkin. Muista ilmoittaa alivuokrauksesta Avaimelle.

Onko jälleenvuokraus mahdollista?

Ei ole. Jälleenvuokraus, eli asunnon vuokraaminen kokonaan jollekulle toiselle on kielletty. Asunnon vuokraaminen eteenpäin lyhytaikaiseen majoituskäyttöön ansaintatarkoituksessa ei myöskään ole sallittua (esimerkiksi Airbnb tai Booking.com).

Saanko luovuttaa asunnon käyttöön jollekin muulle?

Kyllä, enintään kahdeksi vuodeksi. Tarvitset luovuttamista varten kuitenkin luvan Avaimelta. Syyn on oltava pätevä, esimerkiksi työ tai opiskelu toisella paikkakunnalla. Selvitä Avaimen kanta luovutukseen etukäteen ja tee ilmoitus kirjallisesti, viimeistään kuukausi ennen luovutusta.

Huomaa, että huoneiston luovuttaminen toisen käyttöön ei vapauta sinua mistään vuokrasopimuksessa mainitusta velvoitteesta. Jos huoneiston väliaikaisesti käyttöönsä saanut henkilö aiheuttaa korvattavan vahingon, on vastuu siitä sinulla.

Voinko jättää asunnon tyhjilleen?

Voit, mutta siitä on ilmoitettava omistajalle ja mahdollinen turvalukko on jätettävä auki. Lisäksi omistajalla on oltava mahdollisuus päästä tarvittaessa huoneistoon sen tyhjillään olon aikana. Sinulla on myös oltava voimassa oleva sähkösopimus asuntoon ja kotivakuutus vastuuvakuutuksella, vaikka siinä ei asuisi kukaan. Jääkaappiin jätetyt ruuat eivät saa aiheuttaa jääkaapin homehtumista tai kosteusvauriota keittiön lattiaan.