Kodin turvallisuus

Pitämällä huolta vakuutuksista, kodin avaimista ja palohälyttimistä säästyt monelta harmilta.

“Taloyhtiön poistumistiet pidettävä vapaina.”

Kiinteistöjohtaja Jan Bertills, Avain Yhtiöt

”Vakuutukset auttavat yllättävissä tilanteissa. Asukkaalla on aina oltava voimassa huoneistoa koskeva laaja kotivakuutus, johon sisältyy vastuuvakuutus. Vakuutuksen ehdot määrittelevät, mitä omaisuuteen kohdistuvia vahinkoja korvataan. Niitä voivat olla esimerkiksi putoamisesta hajonnut kännykkä, muutossa rikkoutunut televisio, lapsen särkemä ikkuna tai vahingossa naarmutettu naapurin auto. Jos häkkivarastoon murtaudutaan, kotivakuutus korvaa menetyksiä kadonneesta omaisuudesta. Laaja kotivakuutus korvaa myös asumiskulut, jos kiinteistössä sattuneen vahingon takia joutuu remontin ajan asumaan muualla. Kiinteistöön kohdistuvat vahingot kuten putkirikot korvaa kiinteistövakuutus, josta huolehtii Avain Asunnot.

Asumisen turvallisuuteen liittyy myös asukkaan velvoite pitää huolta omasta pihasta ja tieosuudesta, jos asuu erillis- tai rivitalossa, jossa on oma piha ja pihakäytävä. Silloin on huolehdittava liukkauden torjunnasta ja lumitöistä. Yhteisillä alueilla, kuten pihalla ja kulkuväylillä, havaitusta vaaratekijästä on ilmoitettava huoltoyhtiölle. Näitä ovat esim. rikkoutunut lastenkeinu, liukas kulkuväylä ja toimimaton ulkovalaisin. Vikailmoitus on helpoin tehdä netissä osoitteessa avainasunnot.fi/vikailmoitus.

Taloyhtiön poistumistiet on pidettävä aina vapaina. Porraskäytävissä ei saa säilyttää mitään, sillä mm. syttyneistä lastenvaunuista muodostuva savu on vaarallista hengittää ja tekee hetkessä koko rapusta käyttökelvottoman. Avain Asukas -sivustolta tai -sovelluksesta löytyy linkki pelastussuunnitelmaan ja yleinen turvallisuusohje on talon ilmoitustaululla.”

”Pidä hyvää huolta omista avaimista.”

Isännöitsijä Marjo Schroderus, Avara Isännöinti Oy

”Oman asunnon avain on tärkeä esine, onhan sen takana paitsi oma omaisuus, myös koti. Uusi asukas saa avaimet huoltoyhtiöstä sopimuksen alkamispäivänä, kun vuokra- tai asumisoikeussopimus on allekirjoitettu ja vakuus sekä mahdollinen asumisoikeusmaksu maksettu. Avaimia hakiessa tarvitaan henkilötodistus ja kuitti maksetusta vakuusmaksusta. Avainten määrään vaikuttaa muun muassa asunnon koko. Jos lisäavaimiin on tarvetta, ne pyydetään isännöintitoimiston kautta ja asukas maksaa ne itse. Lisäavaimia kannattaa teettää vain tarpeeseen, sillä turhien avainten teettäminen on aina turvallisuusriski. Taloyhtiöstä pois muuttaessa on palautettava sama määrä avaimia, jonka muuttaessa on saanut sekä teetetyt lisäavaimet.

Avaimen katoamisesta on ilmoitettava heti isännöitsijätoimistoon tai huoltoyhtiöön. Asukas saa päättää, sarjoitetaanko lukot heti uudelleen vai vasta hänen muuttaessaan pois asunnosta. Lukkojen sarjoituksen ja uuden avaimen maksaa asukas. Uudelleensarjoitus koskee kaikkien niiden tilojen lukkoja, joihin avaimella pääsee. Yleisiä tiloja ei sarjoiteta, koska niihin mennään eri avaimilla. Vaikka avain putoaisi mereen tai muuhun paikkaan, josta kukaan ei saa sitä käyttöönsä, on uudelleensarjoitus tehtävä. Jos avain varastetaan, pitää tehdä rikosilmoitus. Silloin kotivakuutus voi korvata lukkojen sarjoituksen. Sama koskee murtoa, jossa avain on viety.

Avaimista on tärkeää pitää huolta oman turvallisuuden ja omaisuuden turvaamisen vuoksi. Samalla välttyy katoamisen aiheuttamalta harmilta ja kuluilta. ”

”Asukkaan paras ystävä on toimiva palovaroitin.”

Vanhempi asiantuntija Ilpo Leino, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö

”Paloturvallisuuden ennaltaehkäisyssä korostuu puuhailu keittiössä, sillä liesi on selkeä ykkönen sähköpalojen lähteenä. Arjen tohinassa levy voi unohtua päälle ja sytyttää lähellä olevan talouspaperirullan. Myös muiden sähkölaitteiden kanssa on oltava tarkkana. Sähkölaitteen lataamista tulisi aina seurata, eikä lataus yöaikana ole suotavaa. Laitteen toimintakuntoa voi havainnoida omilla aisteilla: epätavallinen sirinä, laitteesta lähtevä savukiehkura tai outo tuoksu kertoo, ettei se ole kunnossa. Silloin on katkaistava laitteesta virta pois, irrotettava sähköpistoke pistorasiasta ja vietävä kone huoltoon.

Asukkaan paras, 24/7 valvova ystävä on toimiva palovaroitin. Sitä tarvitaan joka tilassa, jossa nukutaan sekä paikassa, jolla turvataan reitti ulos – yleensä eteisessä. Monikerrosasunnossa on hyvä olla oma hälytin myös portaikon yläpuolella. Varoitinten toimintakunnosta on pidettävä huolta.

Alkusammutusvälineillä voi sammuttaa paloa itse, jos se ei vaaranna ihmishenkiä. Sammutuspeite on joka kodin perusväline, jonka koon on hyvä olla vähintään 120 x 180 cm. Sen tulee olla näkyvillä ja helposti saatavilla. Kotona on hyvä olla myös käsisammutin, parin litran nestesammutin riittää kotioloihin. Sitä voi säilyttää siivouskomerossa, mutta helposti saatavilla. Nykyisillä käsisammuttimilla voi sammuttaa niin sähkölaitteen kuin kynttilästä syttyneen verhonkin. Palotilaan ei kannata jäädä hälyttämään apua, jos alkusammutus ei onnistu, vaan on suljettava ovet ja poistuttava raittiiseen ilmaan. Puhelimeen asennettavalla 112-sovelluksella saa helposti hälytettyä apua, ja palokunta löytää sen ansiosta varmasti paikalle.”

TEKSTI Tarja Sinervo

KUVAT Avain yhtiöt ja haastateltavat

Edellinen
Meillä on aito halu auttaa
Seuraava
Mäntymetsien Muurame