Siivooja Anssi (vas.) ja kiinteistönhoitaja Antti sukkuloivat päivän mittaan useissa taloissa. Heidän jäljiltään paikat ovat puhtaina ja kunnossa.

Kotitalot hyvässä hoidossa

Kiinteistönhoitaja ja siivooja varmistavat, että talot pysyvät kunnossa ja niissä on turvallista ja viihtyisää asua.

”Kyllä on hieno aamu!” Anssi Asikkala huokaisee ja vilkaisee aamuauringossa kylpevää Jyväsjärveä.

TL-Maintilla siivoojana toimiva Asikkala on pysäköinyt pakettiautonsa Jyväskylän Lehtorannantie 10:n pihaan. Kun Asikkala keräilee siivousvälineitä takakontista, TL-Maintin kiinteistönhoitaja Antti Hiltunen tekee pihalla tavanomaista tarkastuskierrostaan. Kaikki näyttää olevan kunnossa.

Kello on edennyt vasta aamuyhdeksään, mutta Anssin työpäivä on pian jo puolivälissä. Anssi on herännyt jo puoli viideltä, sillä hänen työvuoronsa starttasi kuudelta ja 30 kilometrin ajomatkaan Laukaan Lievestuoreelta piti varata riittävästi aikaa. Antti puolestaan asuu Jyväskylän Jyskässä, ja matka polkupyörällä kilometrin päässä sijaitsevalle varikolle vie vain pari minuuttia.

Molempien miesten työpäivä käynnistyi työvaatteisiin ja turvakenkiin sonnustautumisella sekä työpakettiautojen varustuksen tarkastuksella. Anssi tarvitsee päivittäin kattavan kirjon erilaisia pesuaineita sekä siivousvälineitä. Tärkeimpiä niistä ovat lattianhoitokone, lattiakuivain, imuri sekä erilaiset mopit ja siivousliinat. Antin matkassa kulkee muun muassa roskapusseja ja harjoja pihojen siistimiseen sekä arsenaali työkaluja putkitöitä ja muita pieniä korjauksia sekä säätöjä varten.

Kolme vuosikymmentä kiinteistöhoidon parissa

Siivooja Anssi lähtee päivän työkierrokselle yleensä työparin kanssa. Kiinteistönhoitaja Antti sen sijaan kiertää kohteita itsenäisesti. Hän tekee kuitenkin tiivistä yhteistyötä TL-Maintin muiden kiinteistönhoidon ammattilaisten ja taloyhtiöiden isännöitsijöiden kanssa. Tarvittaessa apua ja tukea on aina saatavissa. Siivous ja kiinteistönhoito myös viestivät toisilleen kohteissa havaituista korjaus- ja siivoustarpeista. Näin esimerkiksi lampun vaihdot tulevat nopeasti tehdyiksi.

”Minulla on ”yhtiökumppanina” toinen kiinteistönhoitaja, jonka kanssa tuuraamme tarvittaessa toisiamme. Kiinteistönhoidon tehtävät ovat aika pitkälti erikoistuneet. Minä vastaan piha-alueiden puhtaanapidosta, kiinteistöjen yleisen kunnon tarkastamisesta, lipunnostoista, yhteisten tilojen sekä asuntojen pienistä korjaustöistä, kuten putkitöistä, ja lämmönjakohuoneen kunnossapidosta. Ruohonleikkuu sekä lumenajo- ja harjakonetyöt kuuluvat muille TL-Maintin ammattilaisille”, Antti sanoo.

Kuopiolaislähtöinen Antti on toiminut kiinteistönhoidon parissa vuodesta 1992 lähtien. Nykyiselläkin työnantajalla työvuosia on kertynyt 15. Autopeltisepäksi aikanaan valmistunut mies on oppinut kiinteistönhoidon salat töitä tekemällä.

Tätä nykyä Antin hoidettavana on 20 kerrostaloyhtiötä Jyväskylän Lutakossa ja Ainolanrannassa. Niistä jokaisessa hän käy 2–3 kertaa viikossa. Talot sijaitsevat lähellä toisiaan, joten ajomatkoihin ei tuhraudu paljon aikaa. Työpäivän kulun hän voi suunnitella aika omatoimisesti. Antin mielestä itsenäisyys ja vapaus ovatkin hyvän työporukan ohella työn parhaita puolia.

”Aamuisin teen tarkastus- ja siistimiskierroksen 4–5 kohteen pihassa. Loppupäivä kuluu yleensä taloyhtiöiden ja asukkaiden tilaamia huoltotöitä tehdessä. Työmääräykset tulevat puhelimella ja tabletilla käytettävään sovellukseen, jonka kautta kuittaan ne myös tehdyiksi. Jos tilaustöiltä jää aikaa, teen laajempia tarkastuskierroksia taloissa. Korona-aikana pyrimme käymään asunnoissa mahdollisimman vähän. Hoidamme vain kiireelliset työt ja siirrämme muita myöhemmälle”, Antti kertoo.

Korona-aikana taloyhtiöiden pihamaat ja porraskäytävät ovat hiljaisia. Normaalioloissa kiinteistönhoitajan ja siivoojan työ on kuitenkin sosiaalista puuhaa, sillä talojen asukkaat poikkeavat juttusille. Antin ja Anssin saama palaute on ollut pääasiassa erittäin rakentavaa ja positiivista. Huoltotöiden työtilaukset lähetetään nykyään pääosin internetlomakkeella, mutta osa asukkaista tulee kertomaan ne henkilökohtaisesti huoltomiehelle.

”Monesti joku tulee heti juttelemaan, kun näkee minun ajavan pihaan. Etenkin vanhemmilla ihmisillä tuntuu olevan tarvetta juttuseuralle”, Antti sanoo.

Kiinteistönhoitaja Antti on oppinut työn salat tekemällä

Monta työkohdetta päivässä

Anssi kertoo asuintaloissa tehtävien siivoustöiden jakautuvan säännöllisesti tehtävään ylläpitosiivoukseen ja kerran pari vuodessa tehtävään perussiivoukseen. Ylläpitosiivous sisältyy taloyhtiön tekemään siivoustyösopimukseen, mutta osa perussiivouksista tilataan lisätöinä.

Ylläpitosiivooja siivoaa talojen rappukäytävät 2–3 kertaa viikossa. Silloin hän puhdistaa muun muassa lattia- ja tasopinnat, hissit, valokatkaisijat, portaat ja porrastasanteet, ulko-ovien lasien sisäpinnat, poistaa tahrat seinistä sekä puhdistaa porraskaiteet ja käsijohteet. Vähemmällä käytöllä olevat yhteistilat, kuten kellarikäytävät sekä sauna- ja pesulatilat, siivotaan sopimuksen mukaan 1–2 kertaa viikossa.

TL-Maintin ylläpitosiivoojat vierailevat samoissa kohteissa säännöllisesti. Anssi vaihtoi leipurin­uran siivoojan töihin pari vuotta sitten. Nyt hän tekee perus­siivousta vaihtuvissa työkohteissa koko Jyväskylän alueella. Työpäivän aikana Anssi ennättää vierailla noin kymmenessä kohteessa.

”Nautin siitä, että saan tehdä hyvin vaihtelevia perussiivoustöitä ja hyödyntää erilaisia työtekniikoita. Teen esimerkiksi lattioiden peruspesuja ja vahauksia sekä yhteistilojen yläpölyjen poistamista ja ikkunoiden pesua. Korona-aikana taloyhtiöt ovat tilanneet hurjan paljon porraskäytävien desinfiointeja. Desinfioinnissa puhdistan muun muassa kaikki kosketuspinnat kaiteista kahvoihin ja hissin nappuloihin. Suoritan puhdistuksen desinfiointiaineeseen kostutetulla mik­rokuitu- tai kertakäyttöliinalla. Puhdistusaine tappaa olemassa olevat bakteerit ja pitää pinnat mikrobeista vapaina viikon ajan käsittelyn jälkeen.”

Työpäivän kulkuun voi itse vaikuttaa

Työpäivän lomassa Anssi ja Antti huilaavat ruoka­tauon ja parin kahvitauon verran. Anssi pakkaa aamulla eväsleivät ja mehupullon matkaan. Hän pitää kahvi- ja lounastaukonsa useimmiten autossa. Antti puolestaan käväisee kotona syömässä ja noutaa kahvin lähimarketista.

Anssi ja Antti kokevat työnsä erittäin mielekkääksi. Oman työnjäljen näkeminen on ehdoton plussa. Työt myös jäävät työpaikalle. Kotioloissa miehet voivat keskittyä perhe-elämään ja harrastuksiin. Työn huonoja puolia molempien on vaikea nimetä.

”Säätekijät toki hankaloittavat työtä. Kevät ja syksy ovat siivoukselle rankempaa aikaa, kun hiekkaa, kiviä ja kuraa kulkeutuu niin paljon sisään”, Anssi toteaa pitkän pohdinnan jälkeen.

Kun työpäivä on pulkassa, Anssi ja Antti hurauttavat TL-Maintin varikolle ja vaihtavat ylleen siviilivaatteet. Anssin tehtäviin kuuluu myös käytettyjen työvälineiden toimittaminen pesuun ja desinfiointiin. Jos aikaa on,hän hoitaa välineiden puhdistuksen itse. Kahden maissa Anssi lähtee kohti Lievestuoretta, Antin polkupyörälle tulee käyttöä tuntia myöhemmin.

”Hyvää kesää kaikille asukkaille!” Antti vielä huikkaa ennen pyörän selkään kipuamistaan.

Anssi kertoo, että taloissa tehtävät siivoukset jakaantuvat ylläpitosiivoukseen ja perussiivoukseen.

5 Anssin ja Antin toivetta

Turvaväli kuntoon. Koronaepidemian aikana rappukäytävässäkin on tärkeä jättää naapuriin turvaväli. Vältä yhteisiä hissimatkoja.

Koske harkiten. Vaikka yhteistilojen puhtaudesta ja turvallisuudesta huolehditaan, vältä kaiteiden, kahvojen ja katkaisinten ylimääräistä koskemista. Hansikkaat ja käsien ja käsineiden säännöllinen pesu vähentävät koronan tartuntariskiä.

Älä hätäile. Asunnoissa tehdään nyt vain kiireellisiä korjaustöitä. Riskiryhmiin kuuluvat voivat sopia, että huoltomies tulee asuntoon yleisavaimella. Näin asukas voi olla toisessa huoneessa korjaustyön ajan.

Sulje ovet. Varmista talon yhteisissä tiloissa liikkuessasi, että ovet lukittuvat kunnolla eikä kutsumattomia vieraita pääse siten tiloihin.

Ilmoita vioista. Ilmoita viipymättä omassa kodissa ja yhteisissä tiloissa olevista vioista, etenkin vesivuodoista sekä sähkökatkaisinten ja -kytkinten vioista.

TEKSTI Tuomas I. Lehtonen

KUVAT Hanna-Kaisa Hämäläinen

Edellinen
Jätepiste toimivaksi
Seuraava
Muutto Karjalan kunnaille?