Ensi vuonna alkaviin peruskorjattaviin koteihin voi valita keittiön kahdesta vaihtoehdosta: kuvan puunvärinen Valo tai kokovalkoinen Lumi.

Perusparannuksen jälkeen entistäkin ehompi

Perusparannus lisää asumisterveyttä ja viihtyisyyttä. Samalla koko talon energiatehokkuus paranee.

Jan Bertils, Kiinteistöjohtaja
Jan Bertils, Kiinteistöjohtaja

“Asukas palaa kuin uuteen kotiin.”

”Viimeisen viiden vuoden aikana olemme perusparantaneet yli 2 000 Avain Asuntoa. Perusparannusta aletaan suunnitella, kun kiinteistön ikä ylittää 20 vuotta. Perusparannus lisää asumisterveyttä ja asumisen viihtyisyyttä ja samalla parannetaan koko talon energiatehokkuutta.

Perusparannuksessa talon lämmitys- ja ilmanvaihtolaitteet uusitaan nykyaikaisiksi ja energiatehokkaiksi. Jos mahdollista, lämmityksessä siirrytään maalämpöön. Ilmanvaihtokanavat puhdistetaan ja laitteisto säädetään ilmanlaadun parantamiseksi. Lämmityksen tasapainotus- ja hienosäätötyö tehdään talvikaudella korjaushankkeen päätyttyä. Lisäksi kaikki vesikalusteet uusitaan ja hanavirtaamat säädetään oikeiksi. Uudet vesihanat ovat vettä säästäviä.

 Rakennuksen yläpohjaan lisätään tarvittaessa lämmöneristystä ja ikkunoiden sekä ovien tiivisteet uusitaan. Kiinteistön katto mahdollisesti pinnoitetaan ja julkisivut maalataan. Ulkoalueilla uusitaan tarvittaessa leikkivälineitä ja muita varusteita. Lisäksi autolämmityspistorasioita uusitaan sähköauton latauspisteiksi. Kiinteät valaisimet uusitaan LED-valaisimiksi.

Perusparannuksen ansiosta itse asunnosta tulee kuin uusi. Lattioihin asennetaan laminaatit ja seinät sekä katot maalataan. Keittiöön vaihdetaan uudet kiintokalusteet ja kodinkoneet. Märkätiloihin tehdään nykyaikaiset vesieristykset ja asennetaan mukavuuslattialämmitys. Kylpyhuoneet laatoitetaan ja kylpyhuonekalusteet sekä saunan lauteet uusitaan kauttaaltaan.

Asunnossa ei voi asua perusparannuksen aikana, joten asukkaat muuttavat 5–8 viikon ajaksi muualle.”

Marjo Lahdenmäki-Ikonen
Marjo Lahdenmäki-Ikonen, Myyntineuvottelija

”Huomioimme asukkaiden toiveet.”

”Perusparannetut kohteemme ovat suosittuja, ja niihin on enemmän hakijoita kuin niihin, joita ei ole perusparannettu. On kiva käydä näyttämässä vastaremontoituja asuntoja. Toki kaikki asuntomme ovat erittäin siistejä, ja moni kysyykin, miksi niitä täytyy remontoida, jos sellainen on edessä.

Perusparannuksessa voidaan samalla tehdä asukkaan toivomia muutoksia. Saamme asukkailta jonkin verran palautetta asuntojen pohjakuvista. Eniten asukkaat toivovat kevyitä väliseiniä pois esimerkiksi keittiön ja olohuoneen väliltä. Sen poistaminen avartaa mukavasti asuntoa. Myös parvekkeiden lasituksista ja rivitalojen terassien aidoista kysellään. Huomioimme mahdollisuuksien mukaan asukkaiden esittämät toiveet.

Kun 20 vuotta vanhaan taloon on tulossa perusparannus, se saattaa hirvittää joitakin asukkaita ja jokunen saattaa irtisanoa asuntonsa.

Asukas saa täyden hyvityksen vastikkeesta remontin ajan.

Jos perusparannukseen menevässä kohteessa on vapaita tai vapautuvia asuntoja, laitamme ne heti myyntiin. Moni haluaa nähdä kohteen saman tien. Jos uusi asukas on ajoissa liikkeellä, hän pääsee itse valitsemaan uudet materiaalit. Perusparannettuihin asumisoikeusasuntoihin ei useinkaan pääse ihan uudella järjestysnumerolla, varsinkaan ylimpien kerrosten kulmahuoneistoihin.

Olemme saaneet hyvää palautetta perusparannetuista taloista. Työn jälki on ilahduttanut asukkaita. Materiaalit ovat laadukkaita, ja uusi keittiö uusine kodinkoneineen on monelle ilon aihe.”

Heikki Turunen
Asukas, Heikki Turunen

“Meillä kävi hyvä tuuri.”

”Vuosaaressa sijaitsevassa asumisoikeusasunnossamme tehtiin kaksi vuotta sitten perusparannus. Kaivonkatsojantie 5:ssä saneerattiin kaikkiaan 79 asuntoa. Me saimme sijaisasunnon viereisestä rapusta perusparanuksen ajaksi. Emme edes harkinneet poismuuttamista saneerauksen vuoksi. Olemme asuneet tässä samassa asunnossa jo 14 vuotta.

Ensi alkuun ajatus perusparannuksesta ja muualle muuttamisesta tuntui ihan kauhealta. Kotimme kaikkien tavaroiden ja huonekalujen siirtäminen ei houkutellut. Sitten ajattelimme, että kun asumme kaksiossa, ei meillä kauheasti tavaraa ole. Mutta olihan sitä kuitenkin, taulujakin seinät täynnä. Luovuimme monesta tavarasta muuton yhteydessä.

Avain Asunnot järjesti meille muuttoapua, kun siirsimme kodin irtaimiston huonekaluineen B-rapusta A-rappuun. Kun olimme päässeet väliaikaiseen asuntoon, suhtautuminen remonttiin muuttui, eikä se niin pahalta enää tuntunutkaan. Saimme käyttövastikkeesta ja sähköstä alennusta perusparannuksen ajalta.

Kotimme kaikki seinät ja katot maalattiin sekä lattioihin asennettiin uusi laminaatti. Kylpyhuone ja sauna uusittiin täysin. Keittiöön saimme uudet kaapit ja kodinkoneet. Ennen meillä ei ollutkaan astianpesukonetta. Myös eteiseen saimme uudet kaapit. Pääsimme valitsemaan mieleiset vaihtoehdot maaleista, lattiavaihtoehdoista ja kylpyhuoneen kaakeleista.

Kun muutimme takaisin uudistettuun kotiin, tuntui kuin olisimme saaneet lisää neliöitä. Remontti onnistui meidän kodin kohdalla moitteettomasti.”

Teksti Jaana Kalliokoski

Edellinen
Näin teet itse suklaata
Seuraava
Tervetuloa Kuopijoon!