Yleisiä sääntöjä ja ohjeita

Järjestyssäännöt ja asunnon hoitaminen

Saanko luovuttaa asunnon käyttöön jollekin muulle?

Kyllä, enintään kahdeksi vuodeksi. Syyn on kuitenkin oltava pätevä, esimerkiksi työ tai opiskelu toisella paikkakunnalla. Luovutuksesta ja sen kestosta on ilmoitettava omistajalle kirjallisesti. Huomaa, että huoneiston luovuttaminen toisen käyttöön ei vapauta sinua mistään asumisoikeussopimuksessa mainitusta velvoitteesta. Huoneiston luovuttaminen lyhytaikaiseen majoituskäyttöön ansaintatarkoituksessa ei ole sallittua (mm. Airbnb).

Mitä ovat Avain Asukas -sivusto ja Avain Asukassovellus?

Osalla asukkaistamme on käytössä Avain Asukas -extranetsivusto ja osalla Avain Asukassovellus.

Avain Asukas -sivustolle pääset osoitteessa avainasunnot.fi klikkaamalla sivun oikeassa yläkulmassa olevaa linkkiä Avain Asukas -sivusto. Sivustolle kirjaudutaan huoneistokohtaisilla tunnuksilla. Jos tunnuksesi ovat kadonneet, saat uudet osoitteesta extranet@avainyhtiot.fi. Ilmoita pyynnössä nimesi ja tarkka osoitteesi.

Avain Asukassovellukseen kirjaudutaan selaimella osoitteessa mobile.pnt.fi. Mobiilisovelluksen voit ladata App Storesta tai GooglePlay-kaupasta nimellä PNT®mobile 2.

Saat rekisteröitymiskutsun palveluun suoraan palveluntoimittaja One4Allilta sopimuksen voimaanastumisen jälkeen siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet Avaimelle ilmoittanut. Apua palvelun käyttöön saat osoitteessa support@one4all.fi.

Voinko jättää asunnon tyhjilleen?

Voit, mutta siitä on ilmoitettava omistajalle ja mahdollinen turvalukko on jätettävä auki. Sinulla on myös oltava voimassa oleva sähkösopimus ja kotivakuutus asuntoon vaikka siinä ei asuisi kukaan.

Mistä löydän järjestyssäännöt?

Järjestyssäännöt löydät asukassivustolta ja -sovelluksesta sekä oman talosi ilmoitustaululta. Muista, että vieraidesi on myös noudatettava talon järjestyssääntöjä.

Miten ilmoitan järjestyshäiriöistä?

Järjestyshäiriöistä on aina tehtävä kirjallinen ilmoitus isännöitsijälle. Voit tehdä häiriöilmoituksen sähköisesti täyttämällä vikailmoituslomakkeen. Muista kuitenkin, että normaaleja elämisen ääniä on jokaisen siedettävä. Kertaluonteisista, mahdollisesti häiriötä aiheuttavista juhlista on kohteliasta kertoa naapureille etukäteen esimerkiksi talon ilmoitustaululla. Noudatathan talon järjestyssääntöjä myös juhlien aikana.

Miten hoidan asuntoani?

Sopimuksessa on määritelty huolellisuusvelvoite, joka tarkoittaa sitä, että tiloja on käytettävä ja hoidettava huolellisesti sekä annettujen ohjeiden mukaisesti – oli kyse sitten ilmanvaihdosta, lattialämmityksestä tai asunnon koneiden tai laitteiden käyttämisestä ja pintojen puhdistamisesta niille sopivilla aineilla ja välineillä.

Vastuullasi on myös huoltaa säännöllisesti mm. asuntosi lattiakaivot, tulo- ja raitisilmaventtiilien suodattimet ja liesikuvun rasvasuodattimet. Lisäksi sinun tulee puhdistaa liesi ja uuni oikeilla aineilla ja menetelmillä, sulattaa pakastin valvotusti vähintään kerran vuodessa sekä imuroida säännöllisesti kylmälaitteiden takaseinät.

Sinun tulee muistaa, että asunto on Avaimen omaisuutta ja olet vastuussa vahingoista, jotka sinä tai vieraasi mahdollisesti aiheutatte asunnolle, yhteiskäytössä oleville tiloille tai laitteille joko tahallisesti, laiminlyönnillä tai muulla huolimattomuudella.

Katso lisäohjeet tämän sivuston Näin huolehdit kodistasiosiosta.

Miten lajittelen jätteet?

Vie talousjätteet ja muut roskat pakattuina kullekin jätteelle tarkoitettuun jäteastiaan tai -putkeen. Noudata jätteiden lajittelemisesta annettuja ohjeita. Ne saattavat vaihdella hieman eri alueittain ja jätehuoltolaitosten mukaan. Tarkista omasta jätehuoneesta tai -katoksesta talossasi kierrätettävät jätteet. Toimita ne jätteet, joiden keräystä ei ole kiinteistöllä järjestetty, paikallisiin jätteen keräyspisteisiin.

Miten voin vaikuttaa oman taloni asioihin?

Voit vaikuttaa esimerkiksi asumisviihtyvyyteen, talouteen ja kunnossapitoon osallistumalla asukastoimintaan. Talon asukastoimikunta tai isännöitsijä järjestää asukaskokouksen vähintään kerran vuodessa. Kokoukseen kannattaa aina osallistua. Jokainen talossa asuva yli 18-vuotias voi olla ehdolla yhteisiin tehtäviin. Asukastoiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja yhdessä tekemiseen.

Asukaskokous on loistava paikka tutustua naapureihin ja keskustella yhteisistä asioista. Kokouksessa voitte perustaa taloon oman asukastoimikunnan tai valita uusia jäseniä jo olemassa olevaan asukastoimikuntaan. Lisäksi voitte valita asukasvalvojan valvomaan kotitalon taloutta ja hallintoa, turvallisuushenkilön sekä oman asukasjäsenehdokkaan talon omistajan hallitukseen.

Asukastoimikunta on viestinviejä asukkaiden ja isännöitsijän välillä. Se esittää toiveita budjettiin sekä arvioi kiinteistön korjaustarpeita keväisin. Syksyisin toimikunta antaa lausunnon pitkän tähtäimen suunnitelmasta, talousarviosta ja käyttövastikkeen määräytymislaskelmasta.

Asukastoiminnan yksi tärkeimmistä tehtävistä on oman talosi tai lähekkäin sijaitsevien talojen yhteisten tapahtumien organisointi. Kun talossa toimii aktiivinen asukastoimikunta, on muiden helpompi tulla toimintaan mukaan. Esimerkiksi pihatalkoissa oppii tuntemaan naapureita paremmin, asiat hoituvat porukalla nopeammin ja yhteisöllisyys vahvistuu.

Asukaskokouksen lisäksi voit halutessasi osallistua iltaseminaareihin ja valtakunnalliseen asukashallinnon kehitysseminaariin. Seminaareissa käsitellään mm. asumisoikeuslain uudistumista, talon turvallisuutta tai vaikkapa naapurisovun ylläpitoa ja parantamista.

Asukastoiminnasta ja seminaareista voit lukea lisää mm. Avain Uutisia -uutiskirjeestä, Avain ja Koti -lehdestä sekä Avain Asukas -sivustolta ja Avain Asukassovelluksesta.